[幽默情感] 找媳妇不能找这样的.

yjb338 发布于2007-11-25 04:02 3046 次浏览 45 位用户参与讨论   [复制分享主题]
夜月星辰 发表于 2007-11-26 06:03:55 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-11-25 20:16 发表
7 b) ?! e1 A- D4 B/ Z* {5 k0 N9 Q5 Z- K3 C5 Y7 y6 w
60岁之前都吾好给饱饭女人吃,哩条係真理啊!!
) T: a/ k8 H' A% o' Y/ ]

% l' \( H$ G; q' c# N+ a, v# WE+ D女人都唔一定要靠男人先有飽飯食7 J. f7 x; _; T& ]6 b' ]* f6 e' f
幾多男人要靠女人先支撐得起頭家都見唔少啦
零距离 发表于 2007-11-26 14:58:50 | 显示全部楼层
生我者父母,娶個老婆番去同父母鬧意見都無辦法,不過我最後都會企糸父母果邊,老婆可以揾過,父母一生人唔可能有第二個.娶老婆一糸呢就揾個身家千萬嘅,有錢受氣都無計,受老婆氣好過出去受老板氣.一糸就娶個窮到響當當嘅山妹子,貪佢夠純樸勤力,.一般嘅女仔真糸60歲之前唔好俾飽飯佢吃,你對佢越唔好,佢就對你越好.
零距离 发表于 2007-11-26 15:11:04 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-11-26 06:00 发表 " _# N. I% A$ [* S& _$ W+ T) S
  A6 g3 q. |/ Z& i7 q6 F/ I
- m, M" ^/ U1 l; A
既然忍唔到就講咯,何必出手打人啊?- d' O8 H  X  @2 }4 a
我身為女性都覺得佢唔啱
; H- X- ~! y! i0 g# a但是可能每個人觀點不同,
6 O& D( o& A  s$ W% Y你可能覺得佢抵打,7 ?3 @* v3 y, E7 ^+ B. a
但是對於我,暴力係不容許的,( x4 Y; J" W% N8 E; l9 z) k
我對暴力好反感
! ^" H) T- A% w3 X( e就算幾難忍都唔可以出手打人

; [  W2 M, F& W  Z0 M0 q, t咁嘅女人.抵打呀!百行以孝為先!農夫3拳 不要錢.
Laputa81 发表于 2007-11-26 17:30:12 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-11-25 19:47 发表
5 ^# k$ a1 w# M1 }0 I4 M+ j7 }* }! P1 W7 v4 e, x* h6 Q
10声都吾垫啊!痛扁一顿,一脚伸出街.

+ t/ [. f4 j$ K! m! J+ z  S* Q- k  V$ q/ ]: k! B/ P$ a: h" v

5 e3 J3 J1 [6 {2 L1 J9 |9 J7 K& x  d$ `: }' m
野蛮老婆都要叫佢一声师祖············
唔知 发表于 2007-11-26 20:16:24 | 显示全部楼层
点解无后面的??点解??
夜月星辰 发表于 2007-11-27 01:18:50 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-11-26 14:58 发表
% ~) D3 h% i6 K, H生我者父母,娶個老婆番去同父母鬧意見都無辦法,不過我最後都會企糸父母果邊,老婆可以揾過,父母一生人唔可能有第二個.娶老婆一糸呢就揾個身家千萬嘅,有錢受氣都無計,受老婆氣好過出去受老板氣.一糸就娶個窮到響當 ...

0 i% x; \5 I' @- C9 z1 _& k4 @
- S0 r' T' L2 v( b- O3 ~6 Z3 }; B
如果個女仔,係你啊媽,你係咪都唔俾飽飯佢食啊?
5 N3 ~4 o, X2 W; w, R你俾飽飯你阿媽,你就對你阿爸唔孝順,你阿爸唔俾飽飯佢老婆食咖' V7 M+ ~2 \7 ?1 e. `/ ^
咁就是你地所認爲的孝啊?
1 @6 P9 z6 Y9 S. Q6 N5 l* V" tunbelieveable!!!!!!!!!!
夜月星辰 发表于 2007-11-27 01:35:04 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-11-26 15:11 发表
: i; B0 [( o! [! h8 Y9 ~
8 X2 Y) D) E! ]- }& u' r# J) N咁嘅女人.抵打呀!百行以孝為先!農夫3拳 不要錢.

U" ~, M, |4 Y) O$ x8 _) q& j7 H+ X+ m' v) \+ J4 T$ ?
難道暴力就可以解決問題?
3 {+ C8 L& O  j9 E) H, u; {3 b8 v1 J+ W- I* x
試問,有幾多已婚男性會對自己岳母好似對自己媽媽咁先
4 T. G9 s# W  V- n你話百行以孝爲先,當然,, n$ S. e& w/ {$ g2 E0 _" W
但是孔夫子都說過,己所不欲,勿施于人
零距离 发表于 2007-11-27 17:04:22 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-11-27 01:35 发表
: E: r$ ^5 ?/ u" k% x4 }3 c9 B3 J/ h8 a
" R: u# C5 ^$ f( h. O- D
難道暴力就可以解決問題?
6 B/ Z- A8 W6 F: o, p( r: ^' @$ V; p* k
試問,有幾多已婚男性會對自己岳母好似對自己媽媽咁先
8 e: _' j6 C+ Q/ b; e0 ]7 q9 u你話百行以孝爲先,當然,
$ K1 k, |. O7 B: E7 j/ y4 r但是孔夫子都說過,己所不欲,勿施于人

: h/ x) q8 H& e" i9 S# [喂.外母點同自嘅母親大人比呀?佢有生我養我?我母親大人從細到大對我供書教學,為我付出佢嘅所有.外母,我娶佢個女,唔糸娶佢,最多每個月盡下義務俾D生活費.要我同佢住當阿媽咁,NO WAY,根本無果份感情糸度.如果我將來嘅老婆對我母親如此不敬,農夫3拳!暴力唔可以解決問題,但糸可以解決佢!
夜月星辰 发表于 2007-11-28 11:54:33 | 显示全部楼层
原帖由 零距离 于 2007-11-27 17:04 发表
! |& |" M- x- Z1 E
6 n: N- s( }1 u/ O* J5 S7 m喂.外母點同自嘅母親大人比呀?佢有生我養我?我母親大人從細到大對我供書教學,為我付出佢嘅所有.外母,我娶佢個女,唔糸娶佢,最多每個月盡下義務俾D生活費.要我同佢住當阿媽咁,NO WAY,根本無果份感情糸度.如果我 ...
" p( o0 X. d! H
6 ~1 D0 G) `& S' F3 T7 I
咁你就要睇下呢段話了,: Q$ A9 u( ?' @3 w
婆婆与媳妇之间缺乏血缘关系,而且生活背景不同。在心理学上,人的亲情往往是在5岁前建立起来的。在婚礼上,无论你叫了多少声“妈”,你还是会意识到,眼前的这个人与“亲人”有明显差别。所以,婆婆和媳妇处得再好,往往也只能限于“社交层面”,在新婚家庭中尤为如此。要求她们像对亲人一样对待彼此,是不现实、不符合人性的。2 a; X% z; x) M' I* d5 H
) u! Y) C6 N, @, v+ Z( y# ~! w3 j; h
呢段唔係我寫的http://lady.qq.com/zt/2007/shuangmianji/index.htm: O  C8 e: c3 l; ?4 T$ h0 n4 ?
5 Z1 v7 K9 W. d+ {; e
然後又睇下你自己所講的,自己都做唔到,何必要強求其他人做到啊?% [0 K) s* t# e( x' M. _7 j. B
什麽是以身作則啊,做人真的可以這樣啊?
0 L# v) _( r( w  k9 }, `5 B你覺得公平咩,自己唔可以好似對待母親那樣對待外母卻要苛求自己老婆好似對自己母親咁對你啊媽就是應該的?
! i! p, m) d5 L3 D6 i' p% @6 f8 x& ?5 x" G/ ~& @- U0 J$ x" _4 L
咁又講下女人唔到60嵗都唔俾飽飯食,大部分男性都覺得係啱嘅。至少,呢個貼俾我知道係的
. L7 j* v: r+ S! V' h2 s8 v& ?& U咁又試想下2 F$ P  D; [" a. R. J
如果個女仔,係你啊媽,你係咪都唔俾飽飯佢食啊?/ [- S2 u6 P! b
你俾飽飯你阿媽食,你就對你阿爸唔孝順,因爲你阿爸唔俾飽飯佢老婆食咖* C4 \" H4 W; t/ H/ n! b1 k, I
你都識講,你阿媽點為你啦,你連一餐飽飯都冇打算俾佢啊
& t" D$ p, z$ r; f0 t. u# a2 q就呢樣嘢,你孝順你啊爸定阿媽啊% {4 _. e0 \' m' ]( a% e6 K1 _
咁就是你地所認爲的孝啊?; G- z4 }4 `5 C4 V: o
- X: C, F  I8 ]5 u6 i! a6 W% q3 B) n
unbelieveable!!!!!!!!!!& [& v3 a8 B8 d/ m

* H. k& R3 }+ P: W9 O如果,你出手打了你老婆,係啊,你解決了佢,你都解決了自己,如果你俾佢告,你要你父母一把年紀了,還要擔心,呢都係你的孝順啊?
tandong 发表于 2007-11-28 13:43:36 | 显示全部楼层
楼上2位,那不是孝順问題了,是尊重,无論是外母或自己嘅母親,尊重都做不到,何來孝順呢?何來贤妻良母教下一代呢?
夜月星辰 发表于 2007-11-28 14:20:19 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-11-28 13:43 发表
* q$ h' e* e: ]; R% a9 V8 e楼上2位,那不是孝順问題了,是尊重,无論是外母或自己嘅母親,尊重都做不到,何來孝順呢?何來贤妻良母教下一代呢?
/ j( n( X6 Q# y

3 V3 }# P# Q# B) N# _- o當然,
' [" ^3 _* Z7 [. Y* X+ q* `4 n: J1 z但是…… 試問,有幾多人真係尊重的如同自己所想象的尊重一樣
9 H# }# A; g4 M2 z大家都以爲自己很尊重自己的父母,其實都不外如是啫
. I7 ]' q- N8 T+ j" b算了,我都整理唔好我的話,
' I4 H" i" `9 M5 m( I' r明顯角度的問題,7 t0 t) c! l* Y0 S
( k9 ]! }6 w2 |# m& o: n
教育下一代,唔係單單係女人的責任,正所謂養不教,父之過2 Q4 B0 t! L. ]0 d5 K
, T6 A( v# O8 Q
總之,我對家庭暴力很反感,就算一個人點錯都好,都唔可以打人,
tandong 发表于 2007-11-28 14:37:14 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-11-28 14:20 发表 " Y7 o9 x6 w8 ~- X3 \0 L

2 T: K/ j5 U! j4 d4 _; B& S% e# C; z" k0 H
當然,% i! D1 I4 K  ~: _% C( x( j' c
但是…… 試問,有幾多人真係尊重的如同自己所想象的尊重一樣$ s" P" y- W: U  Y; O, e, _1 s+ n
大家都以爲自己很尊重自己的父母,其實都不外如是啫
4 l3 p' A% y3 K& n: o- V! ~算了,我都整理唔好我的話,
' Z; ]1 y0 W0 N" ^9 t明顯角度的問題,* u: S$ A7 W5 S" f) M. w; o

' R3 p2 o7 `6 s# ]2 f/ L教育下一代,唔係單單係女人 ...
0 t8 e; C* H& I% ~' T! y6 j
父之過?又推左比老窦!!