[吃喝玩乐] 如何切洋葱粒蕃茄粒?

abc-like 发布于2007-9-10 23:25 3837 次浏览 43 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(43)人评论

yjb338 发表于 2007-9-10 23:48:17 | 显示全部楼层
如何切洋葱粒蕃茄粒??好简单姐!看你都係个十指不掂阳春水嘎人!!
kalaso 发表于 2007-9-10 23:59:45 | 显示全部楼层
5多识切嘢,睇过D煮餸节目咋~~ 1 `( w: ~- s* {
以理论来讲,对半切开再切成粗条然后排好再切细粒~ ! N! k# @% F; T  V7 X
洋葱有教过点样切5会切到彪眼水嘅,不过我5记得咗咯.
, L* V& m9 p. Q4 q, B7 B. p: T用保鲜纸挡住可能都得挂
' j) U0 K$ W  v) V4 `
  P6 [8 i& @& ]. a小心5好切亲手指仔啵~
huang 发表于 2007-9-11 00:09:28 | 显示全部楼层
大小姐们都系煮野都吾多架啦
kiraljq 发表于 2007-9-11 00:26:49 | 显示全部楼层
用刀切~~嘻嘻~~
夜月星辰 发表于 2007-9-11 08:27:47 | 显示全部楼层
如果係我切,首先對半切開,跟住切片,切條,再切粒$ f( ?# e0 l3 Y/ _1 A$ L* ~- x
D 洋蔥可以放係水中切半先,冇咁咩咩
6 L0 x+ X& t) j  n, x1 n3 I5 m- `
呢個湯好簡單啫
6 ], A* m' L2 a5 k牛油起獲,炒下洋蔥,仲有D香料,放上湯,放番薯或者南瓜,
8 C, s* U+ ~0 G9 X4 `* h煮到棯就放蕃茄粒
1 U- r5 a; e; D7 P7 d
$ a. F6 r& m8 h落鹽,同糖,記得一定要落D糖,但是唔可以太多,用來吊味,落得多很好食
/ I- B1 g! O( O& r4 U; J" y如果太稀,可以加芝士煮下
$ L, T9 x, J( Q! G) \7 M一定要牛油起獲同爆香洋蔥0 L- N* e. y4 z3 _# X

1 o$ m* _4 G+ I9 H& B我係咁煮噶,不過唔太好食
. g) x2 d2 z# z8 I( ^# ?% d. I穩個人煮一次俾你睇啦
Laputa81 发表于 2007-9-11 09:13:39 | 显示全部楼层
路过路过~~~* u5 Y$ ?% j$ @4 |4 I3 ]$ B' C

2 h5 a! Z' ~' X* ]- O7 A! U# Yme并非揸刀人········
AWP 发表于 2007-9-11 10:33:54 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-9-11 08:27 发表 4 q$ ]$ e* f/ {# d% Q4 Z1 c
如果係我切,首先對半切開,跟住切片,切條,再切粒& a; E0 i/ j1 _
D 洋蔥可以放係水中切半先,冇咁咩咩
! V/ P9 }- T9 u$ U, Y. k+ u" C4 F+ c1 t0 i+ a
呢個湯好簡單啫: u2 O1 n3 z9 z* B+ l1 I3 W
牛油起獲,炒下洋蔥,仲有D香料,放上湯,放番薯或者南瓜,2 u% l$ i' k) }6 @, c4 T
煮到棯就放蕃茄粒
; c4 R: z1 w6 \. A( c. x% ]: q# y0 M8 G
落鹽,同糖,記 ...

$ V/ I# X# {  c/ S, o 都几复杂下..
abc-like 发表于 2007-9-11 11:46:44 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2007-9-11 10:33 发表
7 |3 Z. W/ P) O; E1 I' X" f9 |- }. z& A; [' y/ I
都几复杂下..

4 r9 F7 J. |' D0 l8 B! D+ YA仔, 你喺度呀!
# Q* d7 O& z. D6 {% l- Z$ u: c8 l係複雜化咗dd
abc-like 发表于 2007-9-11 11:52:59 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-9-11 08:27 发表
7 y; m+ K' H! B1 b" c9 x如果係我切,首先對半切開,跟住切片,切條,再切粒
) Q( l4 l; z0 qD 洋蔥可以放係水中切半先,冇咁咩咩
6 h: g. }' w+ j# H7 E1 P- J9 R" M7 c; T$ h8 u6 B
呢個湯好簡單啫" a- `# ~7 _/ m- M& L: F) |: e
牛油起獲,炒下洋蔥,仲有D香料,放上湯,放番薯或者南瓜,+ H; C! X; Z, f5 K7 n% g% z4 `2 p5 Q
煮到棯就放蕃茄粒, a0 A! t& u: H
( H+ z5 W8 F. Q4 j
落鹽,同糖,記 ...

% o7 x- J, O7 z謝謝!( l& K0 x& }4 p  N( T
1.對半, 切片再切條?唔駛咁複雜架! (你留意佢個紋理, 通常對半再切就可分a.切片, b.切條架喇!)you know?
% V* T$ K  j' L' {% t 我係想知,切完第二輪(成條形但未分開時)及& Z( x: J/ z+ g1 ~- X  u
 有冇d再好d既方法可以成粒狀,又唔切咁多刀呀?(我見過阿蘇教,佢唔切到底,咁橫直,再90度就成粒!)咁最快......
  l4 k  _3 Q4 v" j" V  J
* _! |9 p2 C" `1 L2.薯溶係另一題目,有人教煲蕃茄薯仔湯,但通通都係溶黎既!(蕃茄我記得點成溶),但薯仔成溶係咪一定要買保野黎壓呢?(我當然唔想壓啦!)咁煩!
abc-like 发表于 2007-9-11 11:55:44 | 显示全部楼层
原帖由 kalaso 于 2007-9-10 23:59 发表 8 d6 V  ^/ a4 H8 u9 r2 V5 H+ u6 j
5多识切嘢,睇过D煮餸节目咋~~ . R" f% P: G% d+ J
以理论来讲,对半切开再切成粗条然后排好再切细粒~
, |: m7 p* ~# i0 g洋葱有教过点样切5会切到彪眼水嘅,不过我5记得咗咯.) A! {" Z# c. \: A8 p( e9 B
用保鲜纸挡住可能都得挂 : q5 y$ B$ l; f7 g. a: r/ j3 X

* q7 q' ^0 O  h3 Y/ O小心5好切 ...

$ k( `: q+ f; K/ o" Q" u係放入冰櫃雪一會兒。
! k: x+ U! k! i  y* S3 S我會小心的 (今日第二部洗衣機亦壞咗!) 之前果部洗兩次(爆炸),今次洗兩次(唔郁)
ks128 发表于 2007-9-11 12:12:20 | 显示全部楼层
呢个太简单啦,直接稳个识切的人切就OK啦
1234下一页