[青葱校园] 大家入来指导下,人越多越好,综合下

liyuwuhen 发布于2007-9-9 01:22 2686 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]
9月开学啦````我高一的,无好见怪啦。
' e3 H+ t! x/ q0 z8 E
5 ]: K6 l8 T- l1 a5 G& b7 n' X好耐无发过贴(本来发帖都无多),最近心情好烦啊。2 s* u* Z( S7 u8 ~, p3 W1 E
在新学校总是觉得无适应。又要离乡别井,跑30+公里去住宿读书。实在是好辛苦。( `3 K6 b" f- S$ Q1 {: O

- c2 F8 J; H8 t6 m* o! q& g( L
0 j( p# _# g5 l5 B5 K学校呢?话好无好,话差无差啦。虽然无是我想去果个(考无上,人地无收)但是都一样是重点(交钱的结果)。几令人讨厌的学校(对我来讲)
4 ^$ `0 H, N) f6 |0 O. T/ O) n2 f% Z% ]$ y
5 r& n9 C; m( O
在郊区,生活水平差滴咯,空气好滴咯,日子无聊滴咯。学校严格滴咯。关键是无电脑(所以少上网啦,成个月先得番屋一次)而且又无见得到好多朋友啦
! F7 w* s9 n/ t! Z, c在学校真是觉得好烦。开始感受到人生好辛苦啦。好想转学,但是无得。好多因素
. f1 Y+ J9 D- T" ~0 s最主要都是觉得好迷茫,     好矛盾怕。无知道大家可无可以比滴意见来呢。。。。高中3年听讲好重要哦,但是E家甘的状态```我怕未到传说中的高3我就要崩溃啦
- T( m1 T2 F. z. j. J" K; z% G呢种心情好难准确甘表达,无知道边位体会过呢?4 c4 }3 u2 L% A& p

( h% e5 L; d' X1 v开始思考啦,但是我地又做得到灭````几烦躁的下
, d7 L4 k8 o2 c6 A
1 v% O( B( n) K% a寻求高人打救````神啊,指条路比我行下啦```无是的话你一无小心车死我都算嗲啦
1 t# a1 [0 {, Q8 k
( V3 N* Q9 N9 `" E8 H应该是甘啦,有滴语无伦次嗲,见到人就想叫他帮我搞转学+抱怨一下
* [# H1 a& W& s, [PS:我想入的果间学校好难入噶。我父母都无在我呢边生活的,人际关系=0。所以搞无到。6 Q: [/ v5 O9 I8 h8 P! D
# ?6 L* F( Z3 F7 o$ D& a4 V
我有梦想噶,几想成就一番大事业噶。。。。。。。但是E家感受到的只有无奈。都无知道自己该做灭好。我无想在混日子过3年啦

已有(31)人评论

huang 发表于 2007-9-9 01:32:33 | 显示全部楼层
一入校园. K: U* z& R, ^; u( h% i
两眼纷花- v+ z( a4 D2 b
三餐不饱
% b$ _' Y/ E1 \7 D( |# N( ?四肢无力+ ?" _! ]7 H; i$ b4 O) q
五日课程" @- H: g3 G# o) e: d
六天上课
6 q1 F+ j5 U: G, a4 E七科会考& j8 K/ ^2 F$ ?
百(八)般无奈
. A, d7 I0 G& G7 x- U, K7 I久(九)不回家  h3 W: M$ ^' e# `* |! l2 p( c3 k
十分凄凉% S6 R, {  M5 U3 M! D  @# H

6 K$ G0 j7 ?& G. E少说话多做事,做好份内事即可
夜月星辰 发表于 2007-9-9 06:44:36 | 显示全部楼层
新地方梗係要時間來適應啦
6 V+ q! _2 V4 e$ n住宿可以訓練你獨立,有幾辛苦啊,你仲細啊,要人照顧
3 t$ O1 A9 o0 ]1 o8 a人哋有D 一年先可以返一次咪仲辛苦
' y6 s2 C* R' J. U
2 \/ [% n, `& R* O% d$ |8 v6 z& e有D嘢唔係你想就有噶,有付出先有收穫
2 y1 |# m1 e- X2 n; Z既然你父母都肯俾筆錢你上重點學校算係咁啦" u# a5 v# H6 Q; e" R
錢,關係唔係萬能的,
# `9 i1 F4 a6 p: C4 }8 |" O2 ?1 E, o* u5 i# m; A- J$ n
返咩學校唔係最 重要的8 K6 A7 r) X+ W# `' u' H
重要的係你自己肯學與否
6 {1 y) b& t) U  Y: N9 i6 U只要你肯學,就算上最差的學校一樣都有好成績
: a6 Q! Y) o3 U唔係話,你上到好的學校就會有好成績
; r( l6 y% E6 Q6 K& S3 u+ K, N$ N9 V6 K
冇電腦就話無聊,你都好無聊啫
% e* p$ w$ E3 _3 M  s得閑就做D 運動啦,睇多幾本書增值下自己仲好啦" q9 f2 @4 `  t+ j. M8 o
内涵就是這樣形成的了1 P5 o( Y5 F2 `! U; j

' B( ?9 g" B0 u$ [3 a$ S, a, t( P9 T咁就叫煩,就話辛苦?$ r7 `$ i; C* E2 \! S& b
其實你學校生活唔係煩同辛苦,而是你心裏不平衡
( F' o. U( p( c$ h. z) [, G5 z極度心理不平衡
9 J, D) t9 L0 G2 p0 _你從内心唔中意呢到
, d9 Z4 n0 ^; [, {成日想走,
7 z( G7 O! K4 f0 {3 l; S! _  A你又點會開心呢
: u7 f  ^& e& Q  S7 G6 t$ s7 W; u
8 M3 p! U6 l% v; n2 {4 ~人生的每一年都好重要啦
* j+ ]9 |& R" ]0 u6 W難道你在高3 發奮下就可以考上好的大學咩? ' ~6 W: P! Y8 z
然後,其它時間就混?( c2 a% o$ e2 ]& R* X
做唔到D咩? 你做到的,很多,你唔肯去做啫
tandong 发表于 2007-9-9 07:52:19 | 显示全部楼层
2楼的大叔,3楼的姐姐讲得好,到你出來捞个时,你还会叫死!当磨练下啦!
夜月星辰 发表于 2007-9-9 08:21:33 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-9-9 07:52 发表
2 K: S9 {" t- h9 O4 M! X$ @2楼的大叔,3楼的姐姐讲得好,到你出來捞个时,你还会叫死!当磨练下啦!
; V9 ?6 H( m6 P
我幾時變咗做姐姐伽?
  Q0 C* T- r# S% _# I! i. c) {6 t * X, a+ ~0 U  p+ O  l1 k$ v
乜你做嘢好辛苦咩?
- M( X" U0 g4 p$ S& o0 f1 i讀書唔辛苦,返工唔辛苦" Q! Y  Y. ?. L: J) {5 R
最辛苦就是半工讀* B; V0 s$ j8 C
而且係讀得好,做得好7 g) s6 l4 W3 e" h3 T( {# B: M* B

. F0 t: T& k$ A( [% Q8 e有要求就會辛苦D啦
* t" ~1 H+ i  S1 e6 t6 c! j' ]要付出嘛
, X) D3 C- G# y1 b* f) J7 |+ b. v! k. _, Q1 `) t
E+ D 細路物質太豐富了6 x' f2 Z. _( n8 e
根本唔明白咩叫辛苦,咩叫磨練/ @0 i7 x& s. a. l1 B+ E4 P
7 h( p8 U) F4 h( ^" i& a
唔順心就話煩,辛苦,
' q6 c" T; H% }" t少少嘢就話要生要死咁
% G; ^% {3 n$ y9 I7 s& C唔想付出又想要有~
3 {- N5 a- G+ u) h
! [( |3 E8 G5 I1 k$ u# s9 A
) R4 e2 \( v) k: i& z( Bsi 啦,大佢唔係好幾年,講D嘢咁老積伽~~~ 唉~~~
2 R5 W3 u8 T! z! c0 p) n1 ]8 S3 {
huang 发表于 2007-9-9 08:27:25 | 显示全部楼层
想磨练就去耕田,
0 O% Y& R5 A& C/ t4 W去乡下地方稳片田耕下1 [! F3 |% B! [, ^
就知辛苦架啦
tandong 发表于 2007-9-9 09:23:39 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-9-9 08:21 发表 ' E4 J8 P2 C& w0 \1 I

* S4 s$ W0 E8 K* W9 |/ a我幾時變咗做姐姐伽?" I; C* U& S) x3 F) H" Q' v/ R, u+ f
( y1 n7 r* Y& F3 V
乜你做嘢好辛苦咩?" o. `- T# z& \* l% F$ [; x8 ?
讀書唔辛苦,返工唔辛苦0 n6 G4 f% O; r
最辛苦就是半工讀
7 w* Y3 `3 R+ h# P  G: V而且係讀得好,做得好/ R( r$ _: F6 p7 g$ O& M* I

+ a; I: g6 L8 u3 X8 E: x有要求就會辛苦D啦
3 X1 b7 J. c% p! n+ o% k0 D要付出嘛
1 u0 ]4 M; d# e: N- n, i  H8 p  }7 s4 ?( e1 `0 F( s* g& T
E+ D 細路物質太豐富了
1 q% H1 G% a9 ^( D根 ...
) d5 A% \) ~+ o" p2 v/ ^# |/ Y
晒到LP話去非洲免签证!夜月姐姐加油啊!
tandong 发表于 2007-9-9 09:24:42 | 显示全部楼层
原帖由 huang 于 2007-9-9 08:27 发表 6 r8 O3 F" ~( s. w; E# d7 _; {
想磨练就去耕田,
3 J; K: {: U8 [) C' U! K8 @4 J! Y去乡下地方稳片田耕下5 d+ d0 ^  }/ j! R$ l! w
就知辛苦架啦

' s3 Q0 N/ P* ~H大叔磨紧啦!!
夜月星辰 发表于 2007-9-9 09:30:30 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-9-9 09:23 发表
3 l) D9 V9 T! D8 S- Q/ Q* [3 V  x
晒到LP話去非洲免签证!夜月姐姐加油啊!

' [5 U, V9 ?" u" H( O! K% b& m9 {, f" s# p$ k/ c. A; j0 |
* ~5 w8 W  Y8 q, Y6 r) ?
乜意思啊?我唔明啊,晒到LP話去非洲免签证3 Q' O) |/ k4 _  O3 x1 D
% y% y2 b$ P4 M; i
唔加油了,唔加油了,
: p: X6 G2 Z) R  ^4 e: J" J唔讀了,搵個人嫁咗佢就算了(講笑咋
magi 发表于 2007-9-9 09:55:36 | 显示全部楼层
见到有高一生真系亲切啦~~~8 ?! j8 l( r2 J- m
其实我E+几羡慕D高一噶  J% P5 g  x2 X5 \  V" H
因为可以好快乐, I, ~  n3 E" p5 \; I9 |: I% _3 s
不过我都5差; [/ X; Q) C, Z: B

% r3 |9 M; D& c8 t! B( y# @; S# R记得我个师姐起我高一果阵同我语重心长感
8 D7 w, h$ u& }9 v) m4 r讲高一一定要好好学习  i6 K9 @7 J6 l& N
但系我一笑而过
7 h& ~/ T9 i. F8 b" _( R直到我同D师妹讲果阵
1 d& r, d$ {* b! z我好似见到当年噶自己0 n0 {. H! q/ l$ w# K0 {+ M

3 R6 a$ O% C4 t0 }8 X其实有好多事情都系要经历先知噶' N8 f7 p: J6 O7 L' I
就算明知系弯路你可能都会行多次
落樱缤纷 发表于 2007-9-9 10:29:53 | 显示全部楼层
我高一过得还不错啦~~重点班的老师就是比较有经验,而且周围的同学都是学习超好超聪明那一类,自己不拼搏不行~~$ ^2 c7 ?. d4 c

! z2 }4 i- ^( Z4 [# M8 I: _8 `不过学校如何老师如何都没关系,最重要是自己的心态和努力~~你想成就大事业就要认真读书啦~~学校没电脑也不是坏事,免得你天天上耽误学习~~* t5 {% p( B" G6 E1 x& p; C
8 [( X) ~; i! S5 p$ t+ ?
住宿是件好事,锻炼一下也无妨~~我由小学到高中都是住宿的,和形形式式的人打交道,学到不少东西~~
+ a& M8 K, B# Y+ r: Q, [% v, ?) f9 \0 q
反正学习的事情尽力而为,该学好的就学好,其他的事情就别想那么多了~~
Laputa81 发表于 2007-9-9 11:07:33 | 显示全部楼层
我读高中个时都喺去离屋企几十公里远嘅学校寄宿~~~
. |  I3 K1 B! {: A4 V5 g* P) p2 f又喺无人无物~~~
1 s/ S% V, c' c8 q3 k人又唔识···················
; K! W* @' b. x& m1 y& R: t" Z, P完全陌生嘅一个地方~~~
1 s  l; s+ L- r  ?喺好唔习惯咖,觉得好不安~~~
: ~6 R% O( H+ W5 x唔知点咁,有乜事都喺要自己处理~~~
* S0 R# j! h/ M8 `; ^. k+ X喱D都喺心态问题啰~~~
: F: ]* r* h# d  S* K- b) y/ U尤其喺宿舍添啦,一个人都唔识~~~& M3 H' P7 Z. Z# A9 {' j
都唔知讲乜好,头个几日宿舍好鬼静咖~~~
$ U- {- ]0 k; {+ f慢慢熟咗之后就开始多话题,例如你来自边暑、你屋企个边有乜玩、有乜睇~~~
" _$ w* S6 a2 X9 t仲话放大假个时就去D舍友屋企,逐个去,当然唔算太远~~~6 D1 q) |. c+ c$ r8 Q
都喺离学校3、40公里咯~~~2 k+ \2 z) C+ \0 X
渐渐个仲不安嘅情绪就无咗~~~
! r- H, k$ S7 V, O' j喺班度都慢慢开始识得多人··········; S: G% z' _1 U" @0 p# i  j
唔使几耐就开始习惯咯~~~/ m: z9 J6 A, F  m) F; p1 S8 C
咁当然梗喺无喺屋企咁舒服咖喇~~~
7 t# N7 u3 y; F2 @
8 f. q) C$ p! X4 L, S所以觉得你都喺同宿舍嘅人熟落咗先~~
& ?' |$ k+ @3 I6 P- P$ R: T8 C) L就算喺班度唔识人,都可以搵宿舍嘅人倾偈讨论吖嘛~~~4 R2 i( a2 ^- Q7 H) Z" a1 b
慢慢会惯咖喇··········无须太担心~~~2 K! |6 F7 T% s8 T" I+ K$ ^

: k6 g/ s1 r$ v4 I5 b5 i可以话你知,到大学一样喺咁咖咋~~~( ^. E/ H. u8 ^2 X. c/ _

/ D/ C/ q8 D3 V8 @$ g, ^9 [出嚟做嘢就更加唔使讲咯~~~
123下一页