[动漫百科] 大家觉得现在的动画好看还是以前的好看啊?

freenet88 发布于2007-9-2 01:34 5034 次浏览 43 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kainlaw 发表于 2007-12-18 15:43:42 | 显示全部楼层
我觉得以前既卡通好睇好多~~~可能系以前无乜娱乐落,宜家既卡通制作无以前甘好勒~~~个人认为~~
darkb 发表于 2007-12-19 19:07:02 | 显示全部楼层
而家全球社會再進十步發展, 好多事情都已經見怪不怪, 所以, 大家就覺得無咩卡通好睇囉, 如果仲係廿年前, 又無手提電話, 電影電視發展慢到痺, 可能就會無咁覺卡通唔好睇架啦.  細個時候, 卡通先有無限想像空間, 電影電影無可能拍得到的, 你睇, 美國電視要咩有咩, 鬼怪有 X-FILES, SUPER NATURAL , 超人片有 HEROS, 又有 LOST.  電影更加咩都有.  相比之下, 卡通片已經唔可以有咩特點可賣囉.
紫樱 发表于 2007-12-25 21:00:25 | 显示全部楼层
呵呵, 我绝对觉得是以前的动画片好看一些, 现在的虽然制作得很好, 但以前的动画片中的理念比较积极, 现在的有太多反映社会现实, 对于小朋友会有点不好的影响~~
梦の天使 发表于 2007-12-25 22:20:10 | 显示全部楼层
赞成前面几位朋友的意见,最紧要是自己喜欢
莱迎希 发表于 2007-12-26 07:03:25 | 显示全部楼层
话说庵野秀明在制作<序>噶时候曾经说过现时日本动画正处于闭塞停滞的时代
huining 发表于 2008-1-2 19:32:57 | 显示全部楼层

Reply

楼主所言极是!吾深有同感!
leafir 发表于 2008-1-4 00:06:34 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2007-9-2 01:53 发表
1 G: x2 G+ Z& t每个人中意睇既卡通片都一定系距长大时候睇既卡通片~~~~7 S; D+ ]* V; m2 P! [
我都觉得我细个果时睇果d好睇过依家呢d~~~~$ v& e/ v  U) t, t5 v, e
但系,依家d细路一定会觉得依家既卡通片好睇过旧果d&10年后果d~~~~
9 ^; @: u. H% s: g8 p因为人中意既系童年美好既 ...

) P/ J0 o4 A, T3 T讲得好讲得好,我完全有同感,
  h5 i) J2 L4 f2 t% h相信大家也是这样的,( E- v; }& l4 G: v( u  F3 a
我也是比较喜欢以前那种感觉/ }: Z$ t+ p+ k2 A" l
酷啊
桜呗` 发表于 2008-1-5 14:25:57 | 显示全部楼层
一样啦~无咩特别,都系甘好睇