点解现在下载番的90年代的卡通画面甘差噶!

freenet88 发布于2006-1-15 01:29 1411 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>并不是话人物画得差,而是视频质量怎么比VCD还差几倍呢,以前TVB播的动画都好清晰噶,难明,不通TVB有DVD版的母盘?</P>

已有(19)人评论

Laputa81 发表于 2006-1-15 01:31:30 | 显示全部楼层
有得睇番已经算好噜·······
freenet88 发表于 2006-1-15 01:33:54 | 显示全部楼层
但有些真的惨不忍睹啊!之前那出超速摇摇真的满屏格子~~~~~~~~~~
freenet88 发表于 2006-1-15 01:34:47 | 显示全部楼层
真希望多出点DVD版的卡通,用做收藏!
rx-rider 发表于 2006-1-15 02:20:38 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>freenet88</I>在2006-1-14 17:34:47的发言:</B><BR>真希望多出点DVD版的卡通,用做收藏!</DIV># M5 r+ k! q5 P" a* w, s
<P>那就买正版,绝对清晰。 买d版就很难说,没有利润,d商是不会出的。 哎!</P>
smarms 发表于 2006-1-15 02:31:47 | 显示全部楼层
<P>乜都系钱作怪</P>
tommycd 发表于 2006-1-15 04:39:49 | 显示全部楼层
<P>系咯!!有得睇都好了!!!其实很多卡通都出了DVD啊!!</P>
netasa 发表于 2006-1-15 09:16:41 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>freenet88</I>在2006-1-14 17:33:54的发言:</B><BR>但有些真的惨不忍睹啊!之前那出超速摇摇真的满屏格子~~~~~~~~~~</DIV>
) P$ o* ~; ^" \8 S<P>! S' \) I- v3 Y$ }7 b& L: d! @
<P>人地TVB放嘅就梗唔係母盘啦! 应该係原版无损COPY的,或者直接租发行商嘅母盘嚟放! TVB有嘅最多都係依D动画嘅配音声带。 所以宜家要TVB重播番D旧动画都无咁容易,唔係佢地唔想放係佢地都无片放!</P>3 P8 \8 M. P# p- r# j. l
<P>仲有以前D动画,最好嘅录制设备都只得VHS录像带,VHS录出嚟嘅效果直接与电视机质素有关,以前D电视可以靓得去边呢?仲有有线电视嘅信号比现在差好多。 再加上VHS to 电视卡又有所损失!再压RM唔使谂都知会损失几多画质啦!!  仲有转格式果时对软件嘅唔了解,无形中又再加大画质嘅损失。 可悲!</P>
Laputa81 发表于 2006-1-15 09:53:45 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>tommycd</I>在2006-1-14 20:39:49的发言:</B><BR>; K" o# v; o: s) o; J
<P>系咯!!有得睇都好了!!!其实很多卡通都出了DVD啊!!</P></DIV>
7 t+ t6 s+ e+ s  M! o5 Q$ g$ C<P>问题喺揾唔到······</P>
Laputa81 发表于 2006-1-15 09:56:13 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>netasa</I>在2006-1-15 1:16:41的发言:</B><BR><BR>6 ~$ C0 F! {; H
<P>! g" K+ k) A) J' r0 m3 c
<P>人地TVB放嘅就梗唔係母盘啦! 应该係原版无损COPY的,或者直接租发行商嘅母盘嚟放! TVB有嘅最多都係依D动画嘅配音声带。 所以宜家要TVB重播番D旧动画都无咁容易,唔係佢地唔想放係佢地都无片放!</P>( v: B( W4 F. H2 [$ x. J
<P>仲有以前D动画,最好嘅录制设备都只得VHS录像带,VHS录出嚟嘅效果直接与电视机质素有关,以前D电视可以靓得去边呢?仲有有线电视嘅信号比现在差好多。 再加上VHS to 电视卡又有所损失!再压RM唔使谂都知会损失几多画质啦!!  仲有转格式果时对软件嘅唔了解,无形中又再加大画质嘅损失。 可悲!</P></DIV>0 k* D" H5 l! [  I, ]. t9 d
<p>反正就喺我地嘅损失啦!!!!
freenet88 发表于 2006-1-15 09:56:31 | 显示全部楼层
<P>如果有人认识的日本仔噶话问下他地好过,不过我想都好难,最主要是实在是太久了,现在很多20出头的可能对90年代的卡通都没什么印象了~~~~~~~~~~</P>
Laputa81 发表于 2006-1-15 09:59:55 | 显示全部楼层
<P>无办法啦!!!</P>
  C! W' {* i& |8 R<P>古董嚟咖喇!!!!</P>
12下一页