[音乐分享] [麦兜] - [曾经跟你做同学][MV]

Lujin 发布于2007-8-25 14:44 2431 次浏览 8 位用户参与讨论   [复制分享主题]
[試看地址]:http://video.fenbei.com/707899
0 j" i8 V" [3 f0 L9 V4 [% U$ g$ L* z
行行下街又覺肚餓,入去整番個爽腩河,/ k, q/ ?- }! m5 G6 M0 }0 m: `
老細笑笑口咁隊碗野過黎,佢話認得我係舊同學,
* C( ^8 P- s, s5 _2 o5 E4 B- R" |& H0 t2 h! n8 r) @# g+ p
行行下街又覺腳"支力",入去整個腳底按摩,( |4 j2 G) ?' i5 K
師傅睇我睇到我眼眉調,佢話認得我係舊同學,
% p' f' E" g7 g) o3 X當春天花開開遍田園,我曾經跟你做同學,
  ?% Y" ?% |; U! I- s7 i' D% b, t( N+ A# S
行行行舂舂下遇見個賊,佢話咪郁企定阿叔老笠,
3 L6 _1 \1 P; |4 H4 }我笑笑口咁話笠你老豆呀,我認得佢係舊同學,
! g0 y; V! Y4 R2 L$ u當春天花開開遍田園,我曾經跟你做同學,
0 G! f% d* N( ^" ^(音樂過場)7 |" v* ~4 U5 d" h3 ~  p
. J. G: u$ B! A. C3 U% w
鯪魚球生粉水十蚊一碗,未夠皮拮串豬大腸,  _+ E4 W% {7 q: J/ n
炸野個師奶睇見我笑吟吟,我認得佢係Miss Chan,
& V2 E* [. L3 u7 W1 u佢話轉去炸豬腸都經已有十年,但仍牽掛住舊同學,/ M! @8 I5 c, ], E
過去手牽手走過田園,如今分開也是同學,
4 u, C3 O* y, X. W. t當春天花開開遍田園,如今相見也是同學,
+ a, J& p( l' Y8 ?當春天花開開遍田園,我曾經跟你做同學。
/ w& D; G6 [( d& Z8 l! \
) X: p: O" P8 _  g這歌,不僅僅有廣州話,大概中間有幾句客家話之類的方言,反正不會聽 9 L" K. N, h8 g+ U
电影《毕业生》主题曲“斯卡布罗集市”被改成這個樣子,真是天才~
, k# @- L4 R6 K* T
) G, M0 X$ J$ F這套電影,演員陣容,真是豪華得恐怖;好幾個演員都扮演幾個不同的角色……謝霆鋒也只在開頭出現了幾分鐘。. C) w5 Q) o2 p' |

* y9 \9 g  t3 b, G$ ~, b; V/ u0 C2 }而且本電影還不是完全的真人電影,其中還插播動畫版的麥兜。

8 Z% h+ b0 r! d& P2 C- k6 l
" @( ]) e4 R0 J: J$ x
4 k; g% B4 b; h! ~! S; T5 }" _, Q, [  r; b. c! j' T. x$ s

. ~4 U! s/ }' S2 W: ?9 R3 T3 L- R( W" `) a% R
8 q/ Y: u  L& \, P. Z7 ^
: ?( w$ T$ `0 b+ z3 r5 n

已有(8)人评论

kalaso 发表于 2007-8-25 17:10:44 | 显示全部楼层
纯支持麦兜兜...D歌词几盏鬼下
# ~/ s- p5 z; `3 q. O真人电影就免喇...
Lujin 发表于 2007-8-25 17:21:15 | 显示全部楼层
不完全是真人电影,插播部分动画片的。
熊猫仔 发表于 2007-8-29 01:12:17 | 显示全部楼层
《春天花花同学会》除左某d搞笑部分,成部戏都唔只up咩`````傻傻更更甘~睇到我一旧云甘~
gundam 发表于 2007-8-29 23:12:08 | 显示全部楼层
呵呵,又有好野听,支持下.
lych 发表于 2007-8-30 21:33:10 | 显示全部楼层
麦兜的我喜欢.
weikheung 发表于 2009-8-27 14:49:58 | 显示全部楼层
谢谢了~

kental 发表于 2009-8-27 21:36:39 | 显示全部楼层
D图我一幅都体唔到噶!全部系叉叉!

sam133134 发表于 2009-10-10 17:44:39 | 显示全部楼层
good..............