[生活百科] [讨论]繁体字好还是简体字?

雷枫 发布于2006-6-7 06:35 1740 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]
全职呃人 发表于 2006-6-7 11:58:19 | 显示全部楼层
<P>无所谓</P>

AWP 发表于 2006-6-7 16:44:39 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>jczcyx</I>在2006-6-6 22:45:42的发言:</B><BR>. z, R' ]$ t) _7 p  `$ i& l
<P>关乜事啊呢D嘢...</P>
2 c  d0 b% Q4 F8 c3 r' O<P>你中意用咩就用咩啦~</P></DIV>
! f/ X6 x% W+ X; f8 Z% e<P>就是咯~~
9 M4 L8 \* r9 k8 ?<P>睇得明就可以啦....</P>

mc238 发表于 2006-6-7 17:17:08 | 显示全部楼层
<P>楼主今次又搞边科吖?</P>
4 q7 U* ~; a4 L<P>无论繁体还是简体都喺弘扬中国文化传统.并不矛盾.</P>$ ]+ \* n* W1 N
<P>简体并不是解放后的产物,而是来自远古时代.</P>& y9 g3 f4 K; ^7 U1 K$ P
<P>你读多D书就知了.</P>

ikuyori 发表于 2006-6-7 18:00:18 | 显示全部楼层
<P>都沒分別啦</P>2 e! }" a6 N% e& Z/ B+ N9 v
<P>反正識睇識寫簡繁体字 </P>

orange87 发表于 2006-6-7 19:25:31 | 显示全部楼层
<P>回 Laputa81<BR></P>
; P- y  @2 B' O<P>因為我睇慣繁體,所以不太熟簡體,但整體都睇得明~ </P>
; Y. S, a% ^9 B: F+ ^<P>係睇既速度慢d ^^" 宜家都有時都會睇簡體小說同漫畫~~ </P>
( Z, ^8 V0 u$ |$ V<P>我覺得簡體字都幾特別,唔錯~~ ^^</P>

雷枫 发表于 2006-6-7 20:56:47 | 显示全部楼层

雷枫 发表于 2006-6-7 21:07:08 | 显示全部楼层

omar0726 发表于 2006-6-7 21:08:35 | 显示全部楼层
繁体 可以 睇翻 做字果阵的 含义哦

webrabbit 发表于 2006-6-8 00:33:43 | 显示全部楼层
还是繁体好啦。

香织公主 发表于 2006-6-8 01:14:04 | 显示全部楼层
一樣喇。。都係中文之嘛。。。。不過繁體字就有好多廣州方言嘅字都打得出。。

HTF 发表于 2006-6-8 03:05:29 | 显示全部楼层
一定系简体也啦

ninaomu 发表于 2006-6-10 19:59:16 | 显示全部楼层
<P>繁体字睇上去比较艺术,无错,但太繁果D又睇得人好辛苦</P>( p" `& n' V( ]& j7 e! L
<P>好似GZ4U咁,N多人打D超繁嘅字,光要估都花了不少时间</P>7 i  R0 e* {  \, O) r
<P>so无论打字定写字,都系简体好D,逛论坛系讲求时间与效率的</P>