[动漫讨论] 不知為何我無法喜歡日語配音,怎麼辦??

達茲 发布于2009-7-21 02:07 6680 次浏览 99 位用户参与讨论   [复制分享主题]
水树麻衣 发表于 2009-7-22 11:17:59 | 显示全部楼层
LS好强大,自己配音~~~日语粤语D爱,各有各味道,日语原汁原味,+上日本CV比较专业(我承认自己喺恋声族)。但喺粤语听惯听熟,听上去搞笑D    各人有各人喜好   

191309768 发表于 2009-7-22 16:08:40 | 显示全部楼层
我都好少睇日語的

rtcarter 发表于 2009-7-23 10:31:47 | 显示全部楼层
有时候有些动画片是日语才比较原汁原味,9 x& Y" L9 x9 _1 D
我是自己觉得哪种语言更适合动画就听哪种语言

gap神 发表于 2009-7-23 11:26:06 | 显示全部楼层
可能人地覺得日語係原聲3 U: m! S0 Q8 t, ?& K
所以睇就睇日語瓜,,我都冇所冇粵語咪睇日語  有粵咪睇粵) e8 T4 t7 n! \5 ^* J% R' c+ y
不過海賊王一定睇日語0.0

noriko 发表于 2009-7-23 16:13:01 | 显示全部楼层
你好正常 因為我都係咁 哈哈

aaron81 发表于 2009-7-23 22:41:47 | 显示全部楼层
正常,假设如果无字幕,那些斋听日文的我吾相信距会觉得日语好听!!, D) @3 Z* L% j9 v7 {
净睇公仔吾明白内容边会睇得落呢~~

kevinchan 发表于 2009-7-23 23:12:03 | 显示全部楼层
正常,假设如果无字幕,那些斋听日文的我吾相信距会觉得日语好听!!5 l; u# a3 s0 B. \0 `+ {& l
净睇公仔吾明白内容边会睇得落呢~~; m. ?" p" ?: k2 Z4 f9 ^5 p
aaron81 发表于 2009-7-23 22:41
好难讲噶,话唔定有D人识听日语呢?听得明意义就唔同晒啦

kwanyeung 发表于 2009-7-24 06:18:25 | 显示全部楼层
但大部份人都聽唔明呢。。。

fs1989 发表于 2009-7-24 09:45:09 | 显示全部楼层
因为你系纯正中国人咯....

rgr 发表于 2009-7-24 16:08:48 | 显示全部楼层
几正常啊,不过我觉得日语和粤语配音都几好.我最听吾惯国语配音,简直一集都听吾下去.

zhcpt 发表于 2009-7-24 21:41:34 | 显示全部楼层
我也不喜欢 看字很辛苦 而且翻译得又不怎么好

东方快意 发表于 2009-7-24 22:19:54 | 显示全部楼层
如果要融入剧情,当然最好系可以听得明啦。之所以日语成为主流,最重要系因为够及时,其实睇字幕都无咩问题,关键系有点字幕组做得唔够足。
5 M% M, ^" q9 r) h, z6 Z4 Z: c
4 H- ^, W* ^- C* c1 A. `' D# A* ]8 r" i另外网上经常有人非议粤语,其实好多都系听唔明粤语,净系睇住字幕可以逐字对应,同听得出一点字眼,就当自己听得明粤语。对于果班人黎讲,净系睇字幕唔洗太理会配音嘅日语反而更亲切。