[每日闲聊] 你激动出现身体表现

Kiver 发布于2024-4-9 17:14 774 次浏览 177 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近,在上海工作的22岁青年小汤,由于和同事发生了争执,吵架时一激动突然头晕目眩,被其他同事紧急送往医院。, y( D9 h/ R, [9 Y
医护人员将一只消过毒的塑料袋套在他的头上,数小时后小汤逐渐康复。4 y" x/ M; D3 \5 g0 k0 n/ F
医生解释说,小汤这种“突如其来”的急症,其实是源于一时的“情绪激动”,被称为“呼吸性碱中毒”。: u2 r( \  e" ^- y& E
在头上套一只塑料袋的方法,则可以帮助降低吸入的氧气量,同时增加二氧化碳来缓解病情。+ |) w3 [' U% a1 E7 \  g3 o/ Q
网友表示:当事人吵架没发挥好原来真的会气晕。
那么如果有时候太激动,你会不会有身体应激反应?. f; k; w) M7 ~
& P6 y6 V+ F3 t! ~6 e. Z
多选投票: ( 最多可选 4 项 ), 共有 89 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(177)人评论

adhk 发表于 4 小时前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-18 21:44
% j/ r8 @' c, s8 F6 a3 t9 W. Y做市民都是想佢哋唔好搞咁多嘢 正正经经做好份工 大家过得安乐实际

' ?- p7 ~$ M/ ]7 H# j; R0 e江胡嗰幾十年乜都唔攪淨係個個齊心攪經濟反而人人安居, 呢十年一攪番政治就變成行回頭路

klozepyj 发表于 昨天 21:44 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-18 17:40% B# L3 U3 ~+ J# x
不過佢地都重係要死撐住, 撑唔到嘅就執哂笠破埋產
+ K- b, _( k+ {& W) b4 T8 X3 l
做市民都是想佢哋唔好搞咁多嘢 正正经经做好份工 大家过得安乐实际

adhk 发表于 昨天 17:40 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-18 16:25& T* i% ^& E' c' x% A- y4 f
思考方式唔一样 做惯yes man点有本事掌舵
- G3 x' A7 H5 m, J
不過佢地都重係要死撐住, 撑唔到嘅就執哂笠破埋產

klozepyj 发表于 昨天 16:25 | 显示全部楼层
" o% Y6 D$ A3 U
adhk 发表于 2024-5-17 11:59
& F9 Y$ e! l9 o7 R, j$ Z- ?  V就好似而家HK嗰班支持大國嘅人而家先知大事不妙

$ ~# h5 b6 j3 l2 j* G3 Y6 J思考方式唔一样 做惯yes man点有本事掌舵

adhk 发表于 前天 11:59 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-16 16:48! S0 D4 s0 N" L6 ^6 \( P3 X5 F: s
所以就是咯 放都唔生

$ k1 l9 k6 w! T( W( Y: z/ A就好似而家HK嗰班支持大國嘅人而家先知大事不妙

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-16 02:20
, }0 R, b& F3 m2 s9 L. O; D咁又係, 當年係佢哋揀呢個揸權人, 自願為奴真係無得講

: Z0 I5 G5 O. w; C; o所以就是咯 放都唔生

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-15 20:41
& e9 w& w/ Y0 A. k, H% r! }( O无计 入晒血液 有时你俾佢作主 佢都唔愿意
" a/ l4 |' A4 s# U! Z" t5 x
咁又係, 當年係佢哋揀呢個揸權人, 自願為奴真係無得講

klozepyj 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 12:36
) \3 y5 k7 z3 m! A' m8 c' \但係個個年代嘅人就過住暗地裏家奴式生活就只此一家

) F: ^8 G# [; G无计 入晒血液 有时你俾佢作主 佢都唔愿意

adhk 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:127 Z) F1 j; Z: ^/ E3 x8 _7 u9 Y
中国延续咗文明无点断过都是奇迹 连印度都唔得 地球都是只此一家

9 S& d" y/ j' G- j" F. R但係個個年代嘅人就過住暗地裏家奴式生活就只此一家

klozepyj 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 11:32
0 u) b, }& c% n2 E4 @8 p2 i' x呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節 ...

3 e! q) N3 L( c+ g, g; L1 U7 T7 T5 p中国延续咗文明无点断过都是奇迹 连印度都唔得 地球都是只此一家

adhk 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:49
$ \/ E$ h& q- {0 o2 j% n其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去

: y) O+ R+ I) ~/ \/ M呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節係重重覆覆