[每日闲聊] 买手机变佐数学问题!

ttsti 发布于2010-1-13 20:10 1289 次浏览 22 位用户参与讨论   [复制分享主题]
头先行去手机论坛睇到个人讲自己赌钱赢佐1000蚊跟住再加700蚊买佐部手机,之后再赌输佐1800蚊,甘拒就话部手机等于用佐2500蚊,
) X* [& w. z8 Q& M- M后有人回复讲应该是1500蚊,但是后面一大堆人讲拒小学未毕业应该是2500!2 k6 @# @- g5 D6 c8 W' n
其中一位就话1800输的减赢的1000等于800再加买机的1700等于2500!
4 Q9 h) X9 w+ H& v1 {甘大家认为是几多钱呢?

已有(22)人评论

kevinchan 发表于 2010-1-13 20:31:40 | 显示全部楼层
本帖最后由 kevinchan 于 2010-1-13 20:33 编辑 0 a0 E2 A& N' K6 X5 R" q/ ?
1 X4 I/ ^0 W$ i3 n
坐沙发先!好似2500又有D道理咁啵,我都好混乱啊,等楼下继续讨论

nhstljh 发表于 2010-1-13 21:32:03 | 显示全部楼层
呢度可以分成几个方面:2 |  v8 ^# V7 [* K, g5 A% @
第一种系觉得赢左人地噶5算自己噶钱,甘就有1800+700=2500
" l) g8 u4 T) T' w第二种系觉得赢左人地噶钱就系自己噶,咁就有1800+700-1000=1500
9 J" R) F2 [% t. ]第三种,其实手机噶钱就系1000+700=1700,而输噶1800只不过系个人输左钱5愤气,算嘛落部手机度

alexhus 发表于 2010-1-13 21:49:32 | 显示全部楼层
只要佢认清楚部手机系1700元,就容易解决啦。。。

小小爱 发表于 2010-1-13 21:54:27 | 显示全部楼层
LS真解,用咗2500

aubert22 发表于 2010-1-13 23:24:32 | 显示全部楼层
本帖最后由 aubert-22 于 2010-1-13 23:26 编辑 9 `+ _( r$ B1 ?3 R8 b  P9 r
+ n  P9 A) P, Q, R7 o( g% d
果1000同1800都系唔计赌本??如果系嘅话,咁区就系用左700+1800咯~
- a; I: N5 r' }' G( v1 w, }% F/ O* A* a. C
但果个话1800-1000+1700嘅,我觉得咁讲唔岩,"1800-1000"呢个无意义,因为果1000已经喺果1700手机度了,仲洗乜你减左再加翻~
& d4 \; O: S2 I
$ {, ]' n4 t* C1 }, b7 q如果讲亏左几多,咁赢左1000之后加700买手机,咁呢1000唔可以用1800黎减,因为果1000已经无左了,买左手机,果700系区自愿贴落去买嘅,无得怨亏~而且区唔系用台1700嘅手机黎抵押果1800~所以亏嘅只有1800~用左几多咁讲嘅话就系2500

kevinchan 发表于 2010-1-13 23:53:09 | 显示全部楼层
主要係睇下分咩情况计

kwanyeung 发表于 2010-1-14 02:56:28 | 显示全部楼层
問題唔清楚。廢事答。

kyo1983 发表于 2010-1-14 07:25:20 | 显示全部楼层
其实呢D就等于以前读书既时候讲去买米个D问题咯,我一直都搞唔清楚,lol

基斯 发表于 2010-1-14 10:25:19 | 显示全部楼层
赢左钱买手机,之后再输钱,根本系两回事,唔计赢左嘅钱同输左嘅钱,实际只系用左700蚊

mymuro 发表于 2010-1-14 10:28:39 | 显示全部楼层
赢输都系外部因素% E7 f- @" Y# k! V
反正售价1700就系用咗1700
* ^! P1 H5 t4 T* v4 F: g( s- p唔同你输咗1M都计落部cellphone度

cimmy210 发表于 2010-1-14 10:36:41 | 显示全部楼层
赌钱系唔啱咖,应该改正.................

12下一页