[求助]CDRW故障

rx-rider 发布于2005-2-16 01:41 1371 次浏览 16 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>最近我的刻录机为何读不盘,前几天还好好的,今天想刻盘,结果连cd/vcd/cdr读不了,</P>
' p3 ~1 w0 l* J1 Z0 R7 _+ ?<P>我怀疑光头有问题。请问怎麽办?想买个新的,但是暂时没有这麽多钱。</P>1 D* Y* |* e' N7 U, W6 f3 ^) A0 U) T
<P>我的刻录机是理光CDRWmp7320a。还有我听见刻录机有点像掉螺丝的声音。</P>
7 `5 E2 Q3 E+ w5 Z6 ]6 J9 v<P>[ps:我换了电源后才出现这样的情况。]</P>
$ [  n% V1 H. _/ d" p; ~4 Z
: m' |% E) {; Q2 ?5 H

已有(16)人评论

GZHAO 发表于 2005-2-16 07:20:44 | 显示全部楼层
<P>如果读唔盘,你先重新把D线插过一次睇下刻录机的电源灯亮不?读唔读到CD等~</P><P>因为有可能喺D线松咗!</P><P>你怀疑喺光头问题,咁你可以用一些清洁VCD机的清洁盘清洁一下光头,再试下得唔得</P><P>你话听到有螺丝的声音,有可能喺你换电源时松咗,如果你有能力,可以自己拆开嚟睇下有冇松咖,</P><P>里面好简单,好小嘢,你睇下D固定口有冇松咯~</P><P>跟据你所讲我只可以讲咁多咋!!</P><P>其实D刻录机用得耐就会一时读到,一时读唔到咖啦,你刻得多佢老化得好快的~~</P>
ekj 发表于 2005-2-16 19:49:49 | 显示全部楼层
<P>听说过 电源对 CDRW DVDRW 是很重要的....</P><P>不过...现在嘅电源应该都没有问题~......</P><P>读不到.应该还是有问题 近来潮湿.不知道会不会有影响啊~ </P><P><a href="http://bbs.dreamxt.com/dispuser.asp?name=GZHAO" target="_blank" ><FONT color=#990000><B>GZHAO</B></FONT></A> 说 用"VCD机的清洁盘" 清洗...!!?? 行的吗??? 哈哈...</P><P>GZHAO 有没有试过??</P>
rx-rider 发表于 2005-2-16 20:38:49 | 显示全部楼层
<P>我连盘读不了,怎能读清洗盘。</P>
ekj 发表于 2005-2-17 00:42:23 | 显示全部楼层
<P>我嘅意思是不要乱玩"VCD机的清洁盘"..</P>4 p' p' @; n# O- f1 M
<P>我以前试过就这样弄坏了个光驱</P>* [7 ~1 ?& w# _6 M! t# ~
) W9 }5 F; k2 k- Y' P2 l) ~/ _4 s
Kiver 发表于 2005-2-17 02:45:22 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>lekj</I>在2005-2-16 16:42:23的发言:</B>5 Q$ w( H6 r( D& h7 Q! G* N

# z  f/ F) T; c; j; h<P>我嘅意思是不要乱玩"VCD机的清洁盘"..</P>
5 @1 r' [& M9 P3 j<P>我以前试过就这样弄坏了个光驱</P>
6 I& h" B; S& r( u, I</DIV>
* n3 h4 j9 b" C1 Z3 n$ G<P>同意..% z2 ?* p  `/ J- U" j3 c
<P>我也是这样搞法坏了一个NEC光驱的</P>
Kiver 发表于 2005-2-17 02:46:40 | 显示全部楼层
<P>我觉得个CDRW坏了也不出奇..</P><P>因为我旧的那个CDRW上一张盘还可以录,到下一张就连CDR都识别吾到了</P><P>就此886了</P>
GZHAO 发表于 2005-2-17 03:05:11 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>lekj</I>在2005-2-16 16:42:23的发言:</B>
" e  q0 M6 H1 R<P>我嘅意思是不要乱玩"VCD机的清洁盘"..</P>
1 }# ^- M) H! P<P>我以前试过就这样弄坏了个光驱</P></DIV>
+ H$ ?, W; u- u' J: b; N- w<P>VCD机的清洁盘</P>6 v7 u  T2 z6 D
<P>我用经常用的~~~~~~~~</P>
$ p7 e* p2 |& ^; a<P>我贪佢方便清洁光头,我嗰光驱都没试过会出事~~</P>+ u5 U' W/ E( U4 D. A& _6 R
<P>唔知你哋点用啦,咁易坏咖?</P>1 X. O: O9 R! |' ?4 L
<P>& c$ }1 z$ e% q# m5 l( C
不过你哋嗰嗰都咁讲我以后都喺少D用算啰~~</P>
7 O' l' h% y5 v
! ~9 t0 H- I: X6 Y: D& u- U9 I, ^. s& D) E9 ]

5 J4 t$ O2 N* y1 f, [" M: h$ P
GZHAO 发表于 2005-2-17 03:30:31 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>rx-rider</I>在2005-2-16 12:38:49的发言:</B>* {$ T  u  Z5 ]# j- {
1 I, n5 J6 K- {* V( V# H! `
<P>我连盘读不了,怎能读清洗盘。</P></DIV>
9 `3 I8 k: P8 z3 h2 @/ o9 m4 C<P>连盘读不了?咁究竟你嗰CDRW有冇通电呀?睇下嗰电源灯亮的吗?
* x, A" ^4 \1 A& n0 }3 `! d8 U<P>如果亮!而且会转盘,只喺读唔到,有可能喺光头坏了,
3 i- {- U/ r% k8 V( u<P>如果都唔喺,我就唔清楚啰,根据你所讲就只有咁多解释啦!!
7 E1 L( h! h" T9 e  K# W) [+ @
ekj 发表于 2005-2-17 08:28:53 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>GZHAO</I>在2005-2-16 19:05:11的发言:</B>" \0 f) @, V6 h2 F
" |$ C7 {8 Z+ B! c/ Q

9 E8 b$ @2 e+ p; v- r) p<P>VCD机的清洁盘</P>+ m  H* \2 [+ [/ B% x
<P>我用经常用的~~~~~~~~</P>
1 F. Z/ T3 i. t9 q<P>我贪佢方便清洁光头,我嗰光驱都没试过会出事~~</P>
5 c2 g) m+ ^3 b8 s5 B/ _# c* t  Y<P>唔知你哋点用啦,咁易坏咖?</P>
, t# D6 l" U9 c5 E; H7 n<P>
( h0 U4 @- N1 j不过你哋嗰嗰都咁讲我以后都喺少D用算啰~~</P>1 z2 g9 V6 U; T( y+ s: P

+ b- L! ?  Q) Q+ H- k
! C1 A' c' w& p</DIV>
1 C! D( L6 A8 Q7 j) o8 B, Q<P>
: x: C) J, b! n$ F. M% m& F3 e2 A<P>反正我是真的弄坏过....哈哈
+ f3 z5 f) z! a1 K6 f<P>VCD 和 CDROM 还是不同的吧~</P>
ekj 发表于 2005-2-17 08:33:18 | 显示全部楼层
<P>CDRW 我试过一些杂牌嘅.坏是这样的.....可以读到盘...不过烧什么盘之后都读不出来.(变成了飞盘制造机).....</P><P>还有就是 CDROM 坏过 N 个...基本上是没得修的...统一报销......</P>
ttsti 发表于 2005-2-17 09:42:05 | 显示全部楼层
<P>吾好用VCD清洁盘啊,而且光驱没必要用清洁盘,否则就出个专门清洁光驱嘅碟啦~~</P><P>仲有以加D电源吾会有问题甘就错啦,要睇下你买乜也电源,好电源拿上手较沉重,散热片较大,变压器占电源高度三份二,仲有吾好信电源写住300W就是甘多,好多都是吹水的,实际得200W</P><P>你未换电源之前可以用,换佐就用吾到甘就可能是电源嘅功率不足~~</P>
12下一页