[每日闲聊] 身边新能源车主多吗

Kiver 发布于2024-3-5 09:10 483 次浏览 108 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-3-7 13:14:11 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 10:47
  l4 _' O+ q& f! F  I$ B3 O技术含量比锂电池高得多,毕竟如果搞不好的话,就是个移动核弹
8 b) q: ~  ^, D
咁又係, 氣體爆炸相對嚟講可能更危險

1056701331 发表于 2024-3-7 14:45:51 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 13:14: Q7 E- q$ o3 _! j# c  \
咁又係, 氣體爆炸相對嚟講可能更危險
0 r  D# }6 ?  Y: i" i: N, m9 D
不过目前暂时未出现过爆炸事故

adhk 发表于 2024-3-7 15:37:29 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 14:45
- v7 `. I9 T: M& s$ j9 q) n! i不过目前暂时未出现过爆炸事故

0 X& r* {; Q. n3 S8 k日本用咗咁耐可能已經好有經驗

abcjames 发表于 2024-3-7 22:41:36 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 08:24, M6 \- Q2 f# G6 p
油电的里程数好像也没提高多少

6 o' N# |/ h) C8 ^/ J. A的确也是这样,各有各的缺点

119402@XJQ 发表于 2024-3-7 22:52:01 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 01:21
2 g/ j+ ~+ S7 x* F氢能源唔係日本已經有咗好耐啦咩
  p: t( ~$ b- Q$ m6 ^
氢能,日本有版比你睇,死都唔知点死
& U) N9 V- m/ L* Q' w, n, m3 L要电解氢,不如直接用电2 H3 N- q7 M/ C  q1 p+ V' J
最终应该系核聚变,过渡噶话,国内好拟有自主研发噶第四代核反应堆

119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:12:51 | 显示全部楼层
1056701331 发表于 2024-3-7 14:45# W$ `1 W$ }: c4 v& V
不过目前暂时未出现过爆炸事故

5 D/ E! I1 E) R都无咩实际落地跑,梗系无机会出事故啦

119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:21:43 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 15:37
3 k- i9 K/ u' \3 I2 b0 J日本用咗咁耐可能已經好有經驗
4 U9 P5 ]8 P, k, `
唔好讲用得耐唔耐,讲普唔普及到,普及唔到,无办法转化成利润,迟早都系掉落垃圾桶

1056701331 发表于 2024-3-8 09:01:44 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:12
/ Y/ H6 T$ H: r# R  m; H都无咩实际落地跑,梗系无机会出事故啦
3 m9 g2 x: z! {: d
目前统计好像是2万台

1056701331 发表于 2024-3-8 09:02:39 | 显示全部楼层
abcjames 发表于 2024-3-7 22:416 z1 v# f! M5 l: V- y5 K% ~
的确也是这样,各有各的缺点
& K+ a; v, v2 H4 L9 @
所以我觉得短途选纯电,长途选纯油比较好

adhk 发表于 2024-3-8 09:08:35 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-3-7 22:52
6 j; S/ O) M, A, W1 k4 Z氢能,日本有版比你睇,死都唔知点死" I" ~, z3 b$ t  H& \: n+ d4 V9 U0 @
要电解氢,不如直接用电2 ]% v/ f# \$ [: C' N# b
最终应该系核聚变,过渡噶话,国内好拟有自 ...
1 n6 v4 k8 E+ D
啱啱聽講出咗報告, 電動車車軑微粒污染比油車多出千倍

adhk 发表于 2024-3-8 09:10:18 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-3-7 23:21' L6 g* L2 U6 {0 g0 K
唔好讲用得耐唔耐,讲普唔普及到,普及唔到,无办法转化成利润,迟早都系掉落垃圾桶 ...

: ]" v- l/ G; N4 ]% o) k世事又唔係絕對, 只要一息尚存都能都係仍然有佢嘅價值

jay0jim 发表于 2024-3-12 12:00:48 | 显示全部楼层
新能源车主+1,自己有充电桩,好处系使用成本比较低,坏处系有续航焦虑,出远门要提前规划,唔能够做到随用随走