跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[新手问题] 回帖得分同星梦係唔係有限制呢

adhk 发布于2024-1-14 11:11 532 次浏览 92 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2024-1-16 18:14:11 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 16:31  C& I4 f1 D$ U
其实唔简单。但係我又几好运,因为呢度嘅全部旧帖啱啱够我赚够500积分,再多就冇啦,因为已经挖尽咗,又唔 ...
: E8 x+ u: E* `5 I2 ]
点解是朝鲜?

十月围城 发表于 2024-1-16 18:45:28 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-16 18:14
; g' M$ u" ~, s1 I0 p6 ]% v点解是朝鲜?
  F# z6 D+ E; [$ B' y
呢个係我国家嘅论坛啲网友俾嘅称号,係讲有人唔小心犯咗规则,就被版主“执行家法”,咁巧嗰时又兴kpop、韩剧,所以大家就用诙谐嘅讲法“朝鲜”来明示“被处理”嘅意思,因为朝鲜嗰时好似比较军事极端啲~听闻係咁,换句话讲,係送某人去“荷兰”嘅意思,可以有几种意思,睇情况。

Kiver 发表于 2024-1-16 19:53:09 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 18:45
  T0 y( r: K1 }; u/ ~3 B呢个係我国家嘅论坛啲网友俾嘅称号,係讲有人唔小心犯咗规则,就被版主“执行家法”,咁巧嗰时又兴kpop、 ...

: u6 h- |" t1 s因为网站今天从韩国搬左去日本2 j" }/ K; Q, Z  ^: @
, G0 E7 W- n8 E4 k2 W4 r* s. l2 N% }) E# ^
仲以为因为网站当时在韩国的原因添( B3 V: h5 q) j: X6 P
送佢去北韩

十月围城 发表于 2024-1-16 23:14:58 | 显示全部楼层
本帖最后由 十月围城 于 2024-1-16 23:16 编辑 " c/ B. @5 K6 w( e3 x4 W# _! U4 o
Kiver 发表于 2024-1-16 19:534 j2 z' V, Y; D: e- ~3 {8 @8 m
因为网站今天从韩国搬左去日本
5 x( Z* m: [( B/ G5 }+ \5 T
8 e/ F' E' K' m% f1 v. T仲以为因为网站当时在韩国的原因添

6 Z( i/ O- _, n9 D嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原来网站可以咁样搬来搬去,唔讲真係唔知。

shiraishi 发表于 2024-1-17 11:15:36 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-1-16 16:37, L, E2 A1 h8 s5 g
所以見好就收
2 o- B* P! s: X/ D0 m
你要多多收

adhk 发表于 2024-1-17 12:23:08 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2024-1-17 11:15" x7 B" V  T+ T& m8 D- b* b' Y* o
你要多多收
, |, N. p0 i/ i3 |" [
其實都出得唔多啦

Kiver 发表于 2024-1-17 12:36:09 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 23:14
' k$ v5 W0 r9 ~' e8 d) q( g; J) u/ ]4 @嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原 ...
! t6 m1 d7 G& y0 g
就系不能搬回国内和香港

Kiver 发表于 2024-1-17 12:36:15 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 23:14
  l" @2 `; I" a: w, ^4 [+ K0 h# [嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原 ...
: g' E: ]$ W* [( G' X+ t
就系不能搬回国内和香港

十月围城 发表于 2024-1-17 14:20:45 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 12:36# R' ~# ~1 m/ r; l
就系不能搬回国内和香港
  Z3 @" k) \0 a  X; l
如果我冇估错,你惊被带去“朝鲜”~食海鲜。

十月围城 发表于 2024-1-17 14:24:02 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 12:36* G% L' `. h5 b9 d
就系不能搬回国内和香港

J& s7 n& G( v. u  [因为我有睇到有啲帖~几敏感下。

Kiver 发表于 2024-1-17 14:31:30 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-17 14:24
. T; y' X" O& J( i0 p+ H& o因为我有睇到有啲帖~几敏感下。
; A" u/ T' L' S  C) o
国内开站要备案,现在论坛以个人身份基本不会通过备案( e* M/ t5 y/ w8 B, m
香港,本身这里的资源都出自香港为主,那就是属地侵权

十月围城 发表于 2024-1-17 14:47:55 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 14:31; H. N: \6 M8 X
国内开站要备案,现在论坛以个人身份基本不会通过备案
) Y7 n: T3 l+ B% e  W香港,本身这里的资源都出自香港为主,那就是属地 ...
! B7 ^! O, d# P
“属地侵权”!?听落嚟,好似唔係嘢少~