跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[声优讨论] 10月31日配音資訊:資深配音員林丹鳳小姐及配音員何璐怡小姐離開TVB

mkdi 发布于2023-10-31 18:03 854 次浏览 47 位用户参与讨论   [复制分享主题]
crespo 发表于 2023-11-1 03:40:02 | 显示全部楼层
前几日睇tvb,发觉tvb已经冇广告啦,来来去去都係自己d节目预告多,琴晚睇咗下viu,先发觉原来d广告去晒viu,冇钱咪集体过档,或者出去外面配,好过留係tvb都配内地剧啊

Windysonk 发表于 2023-11-1 05:10:33 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2023-11-1 03:40
7 I$ e! Y) I+ R  W3 K) G% M前几日睇tvb,发觉tvb已经冇广告啦,来来去去都係自己d节目预告多,琴晚睇咗下viu,先发觉原来d广告去晒viu ...

3 K) T2 C2 ]8 V" y4 t' n3 Y7 C1. 没得过档,全港只有tvb有自己的配音组,其它电视台配音节目全是外判俾自由身配音员。
; B5 ]6 A4 H9 j% p+ P% ]2. 自由身配音员的人工只有tvb配音员的一半,还要面对各种冷待,不合理要求。
6 Y7 U) a. A. R9 t
1 \  p( U" t* \看看这个节目了解一下自由身配音员境况吧,哔哩哔哩BV1KJ411M72H

rantarou 发表于 2023-11-1 07:13:35 | 显示全部楼层
Windysonk 发表于 2023-10-31 23:54% }1 _3 A# l! m; D; w+ v2 a
相反,tvb配音员人工分分钟俾自由身配音员高一倍,所以tvb解散配音组,转用自由身可以悭唔少钱。 ...
$ h" O, N$ M* P; y, t( k) p
咁奇怪,尐演员系咁话工资低哦,唔通配音员仲比演员高工资

468428626 发表于 2023-11-1 07:44:48 | 显示全部楼层
成个配音组解散算了

水皮跳跳 发表于 2023-11-1 07:44:56 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-10-31 22:59
- T% P, P/ H# @. N& Y: }但系仲有进口片呢
% b2 E' K5 Y, V/ D" W& F
好多基本都是重播的。

468428626 发表于 2023-11-1 07:45:15 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-10-31 22:59
1 M! l  g1 t5 M# x; W可能工资低
/ d& Q2 ]+ P; s; P, X9 U1 z3 t
大台无广告收入

468428626 发表于 2023-11-1 07:45:43 | 显示全部楼层
水皮跳跳 发表于 2023-11-1 07:44* ]# ~, c$ N* q9 A$ }! d3 _, ^* c8 k
好多基本都是重播的。

% T# I" d! Q% Z4 Q8 q0 v* G$ N4 X无钱发人工啊

水皮跳跳 发表于 2023-11-1 07:46:34 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-10-31 22:56
. ?, D# \. K" R8 a3 S即係话以后冇粤语动画睇吖?
# |# w# p* f+ Q; B8 ?
睇其它台播的咯

liangzuoxin 发表于 2023-11-1 09:15:29 | 显示全部楼层
好可惜啊,以前的动画片既声音,都难以再出现了

shion1230 发表于 2023-11-1 09:32:45 | 显示全部楼层
无囖无囖,三色台嘅配音组睇嚟要解散

tiennie 发表于 2023-11-1 09:48:33 | 显示全部楼层
走下走下又兩個。。。睇嚟離職潮仲未會停

十月围城 发表于 2023-11-1 10:16:45 | 显示全部楼层
水皮跳跳 发表于 2023-11-1 07:46
$ i1 U* Y* w8 k! @睇其它台播的咯

9 r" o4 @+ B" x: z其它台有粤语动画咩?