跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[动漫讨论] 《機動戰士高達SEED FREEDOM》觀影後歸納8點劇情推介(可能含有劇透請注意)

mkdi 发布于2024-4-28 13:00 139 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]
0 E8 k4 A+ v: l* z- I8 Y# C
7 d: e2 C+ {& U5 z5 B0 P 微信图片_20240428113543.jpg ! O2 g7 A, h# t: ?: U- |
我哋嘅2002-2024年。眾神回歸,次元共鳴!!!$ _, [) }; H7 k2 m
    琴日,睇完電影後就歸納一下8個重點劇情推介。3 r1 Y+ {! j0 T8 j! e
1、延續之前嘅劇情,繼續探討人性與選擇、社會與秩序、戰爭與和平等嘅道路。5 T7 [; [9 t+ C1 t' z; k
2、劇情節奏緊湊且內容豐富,係好多嘅時候畫面同字幕不能同時兼顧。! O+ a- ~9 t; p, a# G5 x  e
3、打鬥場面豐富激烈,對戰嘅時候眨眼都唔舍得。) }+ I: {: V) i" y9 f! v
4、畫風比起當年幼齡化做啦,但係人物嘅表情性格均比當年豐富,更貼近生活中嘅人。
% H& k. H; W$ L5 [' P5、感情戲多、狗糧多、致敬多、笑點多、梗點多、槽點多。
1 `" Q, Q" Y$ Q9 n2 U& z6、無論天人組織受到幾多打擊同傷害,奧布永遠係你溫暖嘅家和依靠的港灣。, ~7 X/ @. w- S% ~9 }
7、全片最痛:大天使號被設計而導致沉沒;全片最佳:TV所有人物基本都在片中以各式出現了。
' x7 W" C* ^$ `, q& P5 x8、老歌教主神曲:Meteor -ミーティア-,拉妖神曲:靜かな夜に,和種命背景曲:信じればこそ,均有響起。
4 L4 ~3 D5 k0 `0 ]# O, j5 f總結:多刷先可以細品全片,睇完超興奮激動,爽爽爽爽!!!
- M2 [8 v, D  C

7 j2 t" o6 x; @
7 l- s4 Y  b/ c0 Y6 T/ e  ~

已有(15)人评论

opgary 发表于 2024-4-28 14:14:55 | 显示全部楼层
啊。。。大天使号,最中意嘅战舰。玛琉舰长呢

raymon 发表于 2024-4-28 15:06:53 | 显示全部楼层
啊,大天使号被击沉。。。。。。。。 不过自由都被击落过了!下一个剧场又可以满血复活了!最重要系主要人员没有牺牲

勇者罗兰 发表于 2024-4-28 17:22:52 | 显示全部楼层
raymon 发表于 2024-4-28 15:06" s/ N* q2 t4 i4 {7 T0 h2 x3 B
啊,大天使号被击沉。。。。。。。。 不过自由都被击落过了!下一个剧场又可以满血复活了!最重要系主要人 ...

: M/ e1 }: m" J人冇事就可以不停甘换机

raymon 发表于 2024-4-28 22:05:55 | 显示全部楼层
飞升自由好似无强袭自由甘劲同甘型

raymon 发表于 2024-4-28 22:06:40 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2024-4-28 17:22
; k5 [0 J" e# u+ W$ F/ p人冇事就可以不停甘换机
8 o) \6 T# }6 V2 {
大天使系吾会换的,佢系和平的象征

我爱梦打开 发表于 2024-4-29 09:47:42 | 显示全部楼层
好羡慕

zhaoronghu 发表于 2024-4-29 11:11:35 | 显示全部楼层
感谢楼主大大分享观后感

mitahoka 发表于 2024-4-29 15:47:14 | 显示全部楼层
大陆几时可以上啊……

勇者罗兰 发表于 2024-4-30 21:54:10 | 显示全部楼层
raymon 发表于 2024-4-28 22:06
+ k+ W- z3 ^& y% _6 r' r& m8 P大天使系吾会换的,佢系和平的象征

+ H% t4 N) x3 o* t: F话晒唔系直接战斗噶,唔换都冇乜所谓

zhaoronghu 发表于 2024-5-2 15:25:33 | 显示全部楼层
raymon 发表于 2024-4-28 15:06- z1 D' r0 l, i2 i" w
啊,大天使号被击沉。。。。。。。。 不过自由都被击落过了!下一个剧场又可以满血复活了!最重要系主要人 ...
; d" _  A" m) o# @
看了十几年高达,现在有点腻了

guangdong5 发表于 2024-5-2 18:21:22 | 显示全部楼层
不错不错,来一个

12下一页