[每日闲聊] 講起都一把火

Alicia0506 发布于2023-10-13 18:07 883 次浏览 63 位用户参与讨论   [复制分享主题]
同一個地方嘅熟人,自己貸款,結果變成我老豆部手機卑人短信騷擾,電話轟炸- P+ x- P& [8 ^: k4 J% \
" S. X% w: X/ L: t
同佢阿媽講,佢阿媽居然話係我老豆平時上網或者掃描其他二維碼,導致被人信息轟炸追數,仲話佢個子根本就冇貸款0 A. d% a* ~, t" W0 q
( \5 H0 r5 A  G/ ~- v$ ~( z
佢冇貸款?追債信息清楚寫咗佢個子嘅名,仲打電話過來叫我老豆轉告佢個子,準時還數!
( J7 o" T/ O: b: ^% T1 n0 e7 k) p, P! u2 h
有時候同D咩都唔識嘅婦女講,真係會激死自己!!!% o; L& w7 u% B4 ]* @/ S% [

已有(63)人评论

十月围城 发表于 2023-10-13 19:32:39 | 显示全部楼层
我呢度嘅处理方法係,搵个某政党嘅部长一起开个记者会,最好係会上新闻报道嘅记者会,宣布呢个粉肠A君借嘅钱唔好打B君嘅号码,再打B君嘅号码就报警处理。登埋报纸或者各大媒体开个通告,之后大耳窿再打嚟警察就请佢哋返警局“饮茶”。

Alicia0506 发表于 2023-10-13 19:54:15 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-10-13 19:320 n7 j- w! N  D" X8 O3 j
我呢度嘅处理方法係,搵个某政党嘅部长一起开个记者会,最好係会上新闻报道嘅记者会,宣布呢个粉肠A君借嘅 ...

3 e0 p; W" [/ |9 ?, L我今日下晝就去咗察館啦,警察都話冇辦法,只可以手機攔截咯

我爱梦打开 发表于 2023-10-13 20:05:57 | 显示全部楼层
对方正一人渣。报警啦!
# z- p2 P! T" n8 \( w% \7 y2 Z

panz8 发表于 2023-10-13 20:45:37 | 显示全部楼层
佢埋左你老豆手机号码为联络人……

Alicia0506 发表于 2023-10-13 21:18:00 | 显示全部楼层
我爱梦打开 发表于 2023-10-13 20:05) `: J3 D: f' ?# Y7 V
对方正一人渣。报警啦!
- d- v' W; w: q5 J
我去咗添,警察話只可以自己手機攔截,佢阿媽仲話係我老豆部電話掃二維碼掃多咗,才會有呢D詐騙信息,今日下晝仲打電話過來,連我老豆個全名都知道,叫我老豆轉告佢個子,叫佢還錢,佢同佢老母講,話佢冇借錢貸款添!

Alicia0506 发表于 2023-10-13 21:19:51 | 显示全部楼层
panz8 发表于 2023-10-13 20:459 h4 W5 I) |" C' }+ Q' g
佢埋左你老豆手机号码为联络人……

) W7 u" h7 I  k鬼知道,宜家佢老母仲信佢個子冇借人哋D錢,仲話係我老豆自己搞出來添,我老豆搞出來,會用佢個子個命?貸款需要身份證,我哋去邊度摞佢個子嘅身份證啊?

十月围城 发表于 2023-10-13 22:08:56 | 显示全部楼层
Alicia0506 发表于 2023-10-13 19:544 ~2 X+ e2 ~# ~- o& w( _1 N* W
我今日下晝就去咗察館啦,警察都話冇辦法,只可以手機攔截咯
2 e( a& `5 c/ J. Q. d* F
换手机号码喇,如果警察做唔到嘢。好彩冇用你老豆嘅资料借款,唔係嘅话有排你烦。

Alicia0506 发表于 2023-10-13 22:19:37 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-10-13 22:08
$ S0 V3 G6 k$ y换手机号码喇,如果警察做唔到嘢。好彩冇用你老豆嘅资料借款,唔係嘅话有排你烦。 ...

1 u: n3 H3 x5 ]; ]$ z9 _十幾年了,點解要為咗佢去換手機號碼,我又唔係貸款人,我開咗黑名單啦

snzt79 发表于 2023-10-14 05:32:16 | 显示全部楼层
你唔好咁老实话识距嘛,你直接话你打错电话,我唔识呢个人

十月围城 发表于 2023-10-14 08:03:51 | 显示全部楼层
Alicia0506 发表于 2023-10-13 22:19
4 w4 ^6 i' a: F' |( ]& n十幾年了,點解要為咗佢去換手機號碼,我又唔係貸款人,我開咗黑名單啦 ...

) h$ m# i1 {1 G4 C咁嘅话,唯有日日封嗰啲陌生号码。

Alicia0506 发表于 2023-10-14 08:11:21 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2023-10-14 05:32
/ F+ V6 ]% M# h# _你唔好咁老实话识距嘛,你直接话你打错电话,我唔识呢个人
; v9 ^5 V  g/ x: Z4 H" }
講咗啦,對方根本就唔聽