[每日闲聊] 你对咸蛋黄的兴趣如何

Kiver 发布于2023-9-28 09:04 1629 次浏览 117 位用户参与讨论   [复制分享主题]
HQS 发表于 2023-9-28 20:39:44 | 显示全部楼层
我在平多多买的全是假的

HQS 发表于 2023-9-28 20:40:02 | 显示全部楼层
雾亥 发表于 2023-9-28 11:25% K7 B" b* `+ M: Z1 u
艮係雙黃白蓮蓉最好食啦~
, b) H) I; E/ E7 g1 W2 D1 C
现在好少,而且好贵

HQS 发表于 2023-9-28 20:40:43 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

xavier 发表于 2023-9-28 14:26
- ~1 C) S' X4 P9 C反正只吃一块

; I2 G- Y% W, v这么少 够吃吗

119402@XJQ 发表于 2023-9-28 20:47:41 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-9-28 11:03
- ?: J& r, s! R0 d4 @6 A" [& v/ u可以吃但不能常吃,有些人做粽子也是有放,煮粥也会配着来吃,都看怎样吃。 ...
2 [7 E# [; D; M/ f2 i- b# {9 Q. S
粽放咸蛋黄觉得唔错,但系接受唔到糯米鸡放咸蛋黄,虽然两个都系用糯米整

雾亥 发表于 2023-9-28 20:48:58 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-9-28 20:40
- T3 O3 a! _: o9 ^现在好少,而且好贵
9 }9 G0 W1 ]/ O* U( [1 x$ w4 r' o
少到未覺得,好多廣東老牌子(榮華、華美、廣州酒家、陶陶居)年年必有賣。 貴就真係好貴

119402@XJQ 发表于 2023-9-28 20:52:36 | 显示全部楼层
咸蛋黄真系要起沙流油噶先好食,有D咸蛋买返黎,唔知系咪腌得唔够,连起沙都唔起

Tracker 发表于 2023-9-28 20:58:31 | 显示全部楼层
月饼最中意吃

HQS 发表于 2023-9-28 20:59:25 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

雾亥 发表于 2023-9-28 20:48/ X$ t% ?( |- h( n
少到未覺得,好多廣東老牌子(榮華、華美、廣州酒家、陶陶居)年年必有賣。 貴就真係好貴 ...
; J' f/ M7 `, D- R+ O9 c
你说的这些,就对广州酒家有点印象。。。

119402@XJQ 发表于 2023-9-28 21:07:27 | 显示全部楼层
雾亥 发表于 2023-9-28 20:48
4 l, V" f3 N$ k, k" c! p少到未覺得,好多廣東老牌子(榮華、華美、廣州酒家、陶陶居)年年必有賣。 貴就真係好貴 ...
! ^$ S! Q$ R6 _3 r6 N" G
我觉得今年真系有D唔同,超市好拟双黄白莲蓉无点入货,常去大润发或者华润,老牌子系得广州酒家系大润发有稳到双黄宝莲蓉

十月围城 发表于 2023-9-28 23:27:17 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2023-9-28 20:47
' v" V5 R5 P6 H1 k1 M2 R粽放咸蛋黄觉得唔错,但系接受唔到糯米鸡放咸蛋黄,虽然两个都系用糯米整 ...

! }/ u" @6 X- |2 E/ A糯米鸡就冇食过有蛋黄,我都觉得有啲怪怪地。

koch8620 发表于 2023-9-29 00:38:07 | 显示全部楼层
好鐘意食鹹蛋黃, 無論係月餅入面果D定係蒸出嚟果種, 都好好食.

koch8620 发表于 2023-9-29 00:40:55 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2023-9-28 20:524 Y. a8 m$ E* n/ n- }  W! _0 F+ E' z
咸蛋黄真系要起沙流油噶先好食,有D咸蛋买返黎,唔知系咪腌得唔够,连起沙都唔起 ...

( J4 Y5 y) {" x- n: A* c$ o; X今年只食過榮華既雙黃白蓮蓉月餅, 唔好話流油, 起沙都無, 干爭爭. 早知買美心既好過.