[生活智能] 想请教大家在广东地区如何收睇直播的香港电视!!!

Nevl 发布于2023-8-7 18:00 3690 次浏览 139 位用户参与讨论   [复制分享主题]
大家好,第一次发帖。但系唔知哩个属吾属于敏感话题,如果系吾准讨论嘅话,就麻烦管理大大关了吧。0 {' D1 Q6 ^" L- g4 r/ k/ [

9 Y% w0 X" L! W: t# J( K/ O3 W事情系甘样既。本人广州长大,从细睇tvb睇到大。最近喜提千金,虽然好早之前已经搞好NAS存放唔少嘅粤语动画俾佢成长时期睇,但系捻捻下,好似只系动画片系粤语都吾够,其实自己细个翻屋企睇《至叻小人类》或者其他节目都学到好多嘢,就类似而家大台嘅《hands up》,但系广州哩边除了珠光宽频外就冇其他方法可以正规睇香港节目了,珠光宽频也只有翡翠台同明珠台。& \; e  \$ n% d. R# s! p' M

9 G0 Q  @' F% w之前试了某box论坛(唔知可唔可以明讲……有关注三色台资源的应该都知道吧)的直播服务,一开始感觉好好。用了个几月后,唔知系我换了机场嘅问题抑或其他问题,就开始卡到不得了,基本可以讲睇吾到。
2 {# c* o1 b! n" C. Q3 H2 A; U! p5 u1 Y2 n! n8 o
然后网上搜过有话用天线锅,但系一来貌似喺城市内用系吾legal嘅,二来当时装修冇考虑过哩个走线问题(导致而家dmtb都冇地方拉出阳台),所以暂时还是考虑相关的网络服务。至于好多人讲嘅直播源,试过好多都系一开始几日还算顺畅,过一个星期左右就直接读都读吾到了。然后还有好多人讲既破解X星直播之类的试过都系唔得。
( N3 d# e- l8 k* m4 y* R
+ G) X# t* }* G- X* h
9 N/ j2 J& e) P  [5 w: m在此,希望各位大佬指一下路!有冇乜方法系比较方便睇得到香港台的直播。三色台、viu、开电视之类的都想睇到!!如果可以尽量满足不用机场那就最好。但是实在要用机场的话,也麻烦推荐个靠谱一点能有稳定香港ip的。多谢甘多位0 w- |3 t5 v* f0 J2 S- l

, W9 n% f3 u. Vps.之前嘅机场係我一个做运维嘅同学自己搭嘅,而家佢冇做哩份工所以就冇得用了。所以吾存在我用翻之前个机场哩个方法
; j9 P, T! _- D' U

已有(139)人评论

Nevl 发表于 2023-10-14 13:53:19 | 显示全部楼层
Cohomology 发表于 2023-10-12 16:19
6 {# P7 {0 w- z具体咩box
7 y% N, K8 K' L
tvboxnow 而家又可以顺利使用了 所以就冇折腾了
回复 支持 2 反对 0

yingjieyu 发表于 2023-8-7 20:23:02 | 显示全部楼层
翡翠台,http://113.117.74.13:8081/hls/25/index.m3u8 明珠台,http://113.117.74.13:8081/hls/26/index.m3u8  翡翠台,http://113.117.74.47:8081/hls/25/index.m3u8 明珠台,http://113.117.74.47:8081/hls/26/index.m3u8

评分

Kiver + 10 精品文章

回复 支持 1 反对 0

d34872712 发表于 2023-8-7 18:04:16 | 显示全部楼层
我都只系在网上找资源所以只能等大神回答你的问题

Nevl 发表于 2023-8-7 18:29:24 | 显示全部楼层
d34872712 发表于 2023-8-7 18:04
8 B# o) y& L: L  q& q我都只系在网上找资源所以只能等大神回答你的问题
# Z# p5 y( Q: k/ l6 ~6 u& g# K! d
网上下载资源始终冇日日追电视睇嘅果种感觉。而且最主要系晚上追大台d胶剧系重要的合家欢时间!哈哈!

d34872712 发表于 2023-8-7 18:32:37 | 显示全部楼层
Nevl 发表于 2023-8-7 18:293 O; G# d1 d, M4 l" y! Z. ]% S4 @
网上下载资源始终冇日日追电视睇嘅果种感觉。而且最主要系晚上追大台d胶剧系重要的合家欢时间!哈哈! ...

' |4 l) N" G6 o. ^我好像记得好像现在的有线电视都有粤语频道

Nevl 发表于 2023-8-7 18:39:11 | 显示全部楼层
d34872712 发表于 2023-8-7 18:32
5 V+ j# b8 C% b3 q7 F我好像记得好像现在的有线电视都有粤语频道
- q3 W1 d+ m/ W1 y) [  b
有 但系广州台、南方台、大湾区台全部都系卖药台啦……日日唔系丹心保心茶就舒筋健腰丸,再唔系就肾虚肾宝片

d34872712 发表于 2023-8-7 18:41:50 | 显示全部楼层
Nevl 发表于 2023-8-7 18:39
( i1 i( ~. H8 U2 o# [. e. m有 但系广州台、南方台、大湾区台全部都系卖药台啦……日日唔系丹心保心茶就舒筋健腰丸,再唔系就肾虚肾 ...

* o, z* B$ \5 u0 W; J% T- {( s. {上次帮家人安装新电视的时候我都看到过明珠台 翡翠台

Nevl 发表于 2023-8-7 18:46:31 | 显示全部楼层
d34872712 发表于 2023-8-7 18:41  `& q$ s" S7 u  ^
上次帮家人安装新电视的时候我都看到过明珠台 翡翠台

# v/ ]4 z/ X/ G甘应该就系珠光宽频了。主要珠光宽频而家有d坑,20几蚊斋买机顶盒嘅套餐冇了,而家新用户最低消费要捆绑舔狗时光一齐买,月费去到将近60。我算了下条数不如开vpn揾直播服务,不过就系唔知边个比较靠谱。就我上述提到的那个某box的服务,有直播、回看同点播,港台不止三色台,j2、viu、开电视都有,直接吊打珠光宽频。

Nevl 发表于 2023-8-7 18:51:02 | 显示全部楼层
冇记错的话HKanime貌似之前系有这种服务的,好似有专门的国内线路,不过就系貌似比较麻烦。所以当时我选了某box,但系而家上HKanime电报群又揾唔到相关信息。求知情大佬教教

hdcy 发表于 2023-8-7 19:04:34 | 显示全部楼层
某地区“广东广电网络”有翡翠台、明珠台、凤凰台(有插播省市广告),唔知广州有冇,去营业厅咨询下啦。

Nevl 发表于 2023-8-7 19:12:26 | 显示全部楼层
hdcy 发表于 2023-8-7 19:04
9 s8 k" j9 i( P0 f某地区“广东广电网络”有翡翠台、明珠台、凤凰台(有插播省市广告),唔知广州有冇,去营业厅咨询下啦。 ...

; z9 I& u# ^1 `- o% i. z0 M( X( p咨询过了,广州哩边就系珠江宽频,缺点上面都说了,还有一个缺点就是广告是播这边的广告,而且时不时插播的广告不及时转回节目

snzt79 发表于 2023-8-7 19:19:16 | 显示全部楼层
平时想睇都系用直播APP,免费台都有

Nevl 发表于 2023-8-7 19:22:53 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2023-8-7 19:19; N) T0 @0 J5 b+ [4 `
平时想睇都系用直播APP,免费台都有
' d+ O. R: ^- Z& s: v) j
大佬 方吾方便分享一下,我之前用果d火星的都唔得