[生活百科] 小弟系做电脑行业嘅,关于电脑嘢都可以揾我畀啲小意见

winfast 发布于2023-8-1 12:02 1053 次浏览 59 位用户参与讨论   [复制分享主题]
winfast 发表于 2023-8-1 22:16:20 | 显示全部楼层
902leung 发表于 2023-8-1 22:02
; \" A! G, ]9 U( O5 H哗!及时雨% V: E" K2 L& u0 l, m6 o
请教我早几日买左块Ryzen 7 5700G,主板都系新买既
. _3 ?; L: ?+ K2 t/ u: v9 t装好开机之后基本正常,但系一装GPU驱动就装 ...
5 _8 H. K) X5 I
你呢种好有可能系内存唔得,5700G要用内存做显存的,如果内存唔稳定嘅话,就容易出奇奇怪怪嘅问题。+ W3 t  {7 B7 J& _( [3 G# N

3 H# q% i& T9 h7 Y2 B0 i一般呢啲主板都有DP,你试下换条DP线

HQS 发表于 2023-8-2 02:34:57 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-1 21:51
) I% K  Z7 b- a; k國產堀起就系咁樣啦
) H' z0 D4 S7 R
只是因素之一

902leung 发表于 2023-8-2 02:49:44 | 显示全部楼层
winfast 发表于 2023-8-1 22:16) I7 X6 Q$ o5 K% D( D1 q
你呢种好有可能系内存唔得,5700G要用内存做显存的,如果内存唔稳定嘅话,就容易出奇奇怪怪嘅问题。
: ~( {7 {: p; i1 ]0 L. d) A! J. L% }. H) W
一 ...
4 p1 q6 Y' P4 l* p9 @! \% Z, p' m
3200MHz,8GB×2应该过得去啩?我查解决办法时都见过人话换成DP线。点解换条线会有用既?显示器无DP,用DP转HDMI得无?

水皮跳跳 发表于 2023-8-2 08:32:25 | 显示全部楼层
最近想买个12T的移动硬盘  

stonejj 发表于 2023-8-2 08:38:29 | 显示全部楼层
ken1617 发表于 2023-8-1 17:02
0 u5 X% J0 @: c, V5 G7 {呢位仁兄,我屋部电脑坏咗,考虑到宜家电脑用得非常少,冇又唔得,所以响X宝买二手9代I7同主板,两件套装价 ...
3 S8 B7 x% m2 t2 f# B
9代i7不建议吧,不如考虑下AMD

ken1617 发表于 2023-8-2 09:13:50 | 显示全部楼层
_M_U_ 发表于 2023-8-1 19:172 G, v# I! p6 V9 |) P# K$ M
直接买13代i5,好过9代i7几条街

0 u! c  {' a+ x9 z13600都唔平,2K几呢

ken1617 发表于 2023-8-2 09:17:02 | 显示全部楼层
winfast 发表于 2023-8-1 22:13
( L- Z2 S) Y, J6 |2 c5 n完全唔值得啦,依家求其买个13代个12100+山寨H610,1000文有找,比9代古董好得多 ...
; D' E6 x/ R# Z. s% W% l' h# ^
噉样对比下先,价钱差唔多嘅话可以入手,唔该晒

ken1617 发表于 2023-8-2 09:19:37 | 显示全部楼层
stonejj 发表于 2023-8-2 08:386 T' R& a9 V$ ^; F& L6 l
9代i7不建议吧,不如考虑下AMD
% s/ |/ B( {# }% u/ ?1 ]
唔该晒宝贵意见,可以考虑一下,9代确实老喇

stonejj 发表于 2023-8-2 09:25:39 | 显示全部楼层
ken1617 发表于 2023-8-2 09:192 Y$ h+ z# [- S* l! z% O
唔该晒宝贵意见,可以考虑一下,9代确实老喇

" g! Y9 X8 m% E今时今日的AMD已经不再是当年又热又废的AMD了,基本上都比Intel凉爽

我爱梦打开 发表于 2023-8-2 09:26:15 | 显示全部楼层
仰望I9大佬~

ken1617 发表于 2023-8-2 09:29:38 | 显示全部楼层
winfast 发表于 2023-8-1 22:13
3 ~" `) ~  o! L2 E; q完全唔值得啦,依家求其买个13代个12100+山寨H610,1000文有找,比9代古董好得多 ...

; e8 ^* j0 i# w13代I5有好几个型号,边个性价比高,唔打机,睇下电影,偶然间用台式机做下图纸设计,3Dmax之类

winfast 发表于 2023-8-2 10:32:22 | 显示全部楼层
水皮跳跳 发表于 2023-8-2 08:32! p, \2 y! A* F5 f0 Z3 B7 V+ t
最近想买个12T的移动硬盘
6 f0 T  K* x: a* d
移动硬盘冇咁大嘅,而且移动硬盘好唔安全,成副身家摆落去,唔穩陣