[生活百科] 小弟系做电脑行业嘅,关于电脑嘢都可以揾我畀啲小意见

winfast 发布于2023-8-1 12:02 1054 次浏览 59 位用户参与讨论   [复制分享主题]
shiraishi 发表于 2023-8-1 17:06:57 | 显示全部楼层
CPU咁劲,但系显卡就湿滞

_M_U_ 发表于 2023-8-1 19:17:34 | 显示全部楼层
ken1617 发表于 2023-8-1 17:02
: l, d/ R# Z" i6 {$ c& Z呢位仁兄,我屋部电脑坏咗,考虑到宜家电脑用得非常少,冇又唔得,所以响X宝买二手9代I7同主板,两件套装价 ...

" b% H, g: V+ Y- v: K3 |* W直接买13代i5,好过9代i7几条街

HQS 发表于 2023-8-1 20:39:05 | 显示全部楼层
winfast 发表于 2023-8-1 12:24  {! O; j# c/ ]. d# R" @8 M
618个阵已经系底线了,其实4.0 2T一般450 4T 1000已经可以出手(都系联芸1602+长江颗粒,速度快到爆炸) ...

' N7 K! ~% D/ v& `  s7 c以前2T要 4千多元,真是时过境迁

ingew 发表于 2023-8-1 20:54:26 | 显示全部楼层
想卖台NAS是否可以帮忙搭个渠道?

rantarou 发表于 2023-8-1 21:49:02 | 显示全部楼层
winfast 发表于 2023-8-1 12:24
4 N# c( {/ Q! c8 r7 M5 }618个阵已经系底线了,其实4.0 2T一般450 4T 1000已经可以出手(都系联芸1602+长江颗粒,速度快到爆炸) ...

6 H9 ]- L) b* c9 V: x3 J, H; i  H舊年之前,我買左幾個紫盤,4T,420元左右,唔知幾時又漲左起黎,500左右,好耐冇留意了,唔知仲會唔會降

rantarou 发表于 2023-8-1 21:50:02 | 显示全部楼层
winfast 发表于 2023-8-1 16:12
- d4 z+ C3 q; _4 q5 bCPU,肯定系I9,咔咔
+ F5 B; x2 t& z
但系I9點解配個1070顯卡嘅?

rantarou 发表于 2023-8-1 21:51:36 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-8-1 20:396 f6 {, N8 M! y* J4 z6 S+ b
以前2T要 4千多元,真是时过境迁

0 M8 C2 y7 F0 w. u; ]1 Q% N國產堀起就系咁樣啦

902leung 发表于 2023-8-1 22:02:25 | 显示全部楼层
. z. S+ W! l" D$ o+ S
4 @6 l5 L. Y4 t+ l2 D5 h* ?, x5 A% I哗!及时雨- s8 I0 B" U# s
请教我早几日买左块Ryzen 7 5700G,主板都系新买既' U: B  e  q/ O
装好开机之后基本正常,但系一装GPU驱动就装到一半无画面,显示器提示无讯号,但系无死机,即系能够透过键盘操作熄机
  ^$ |  H. V* r之后透过安全模式卸载驱动之后就基本正常返,但系重新装驱动又一样无画面
. Z2 L! J0 t: |, O我就试下用旧显示器连VGA,居然能够正常显示
5 ?6 }! L$ Z1 B5 f; S呢个问题系咩回事呢?% Y" k& b+ y3 J) N
后来我试下等佢输出2部显示器(忘记具体操作喇)2 |1 ]7 z% N5 Q3 q
终于HDMI都有讯号,我就擝VGA条线,似乎无乜问题,但系玩游戏就有画面撕裂,重衰过旧时块显卡

winfast 发表于 2023-8-1 22:12:39 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-8-1 16:40
; c7 o6 {. g2 q0 {硬盘修理几多钱?

# }9 A+ K6 {$ |  O' A2 n6 t如果唔系紧要的数据,硬盘冇乜必要整,一般都系医番嘥药费嘅
7 T& ^- G; z$ D8 g1 q4 K1 O
3 J( W" e, j2 D8 _如果一定要整硬盘可以试下网上或者B站嘅专业数据恢复,电脑城个啲一般都系漫天杀价

winfast 发表于 2023-8-1 22:13:44 | 显示全部楼层
ken1617 发表于 2023-8-1 17:02
2 ]( {! H5 _. W- v7 ~: |呢位仁兄,我屋部电脑坏咗,考虑到宜家电脑用得非常少,冇又唔得,所以响X宝买二手9代I7同主板,两件套装价 ...
1 r9 K) w# X4 ^' N4 ~+ u2 p
完全唔值得啦,依家求其买个13代个12100+山寨H610,1000文有找,比9代古董好得多

winfast 发表于 2023-8-1 22:14:32 | 显示全部楼层
ingew 发表于 2023-8-1 20:54* V$ x' {8 u* H( f0 U' L# ]& H( g- Z
想卖台NAS是否可以帮忙搭个渠道?
5 u( r( v- A) K- E. u/ K7 K) C) S, r0 s
NAS呢啲服务好紧要,所以最好系JD买,安全一啲

winfast 发表于 2023-8-1 22:14:53 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-1 21:50
2 F7 `" ?+ T4 _0 b但系I9點解配個1070顯卡嘅?
2 o- z! Y3 L* G  k- Q! p7 v; N- L
办公鸡,有乜用乜了,而且公司又唔可以打机