[新闻资讯] 關於,TVB落地大灣區廣東落地2023年7月1日起嘅事宜

mkdi 发布于2023-5-2 15:52 1387 次浏览 24 位用户参与讨论   [复制分享主题]

9 h; @* ]1 l: Y QQ截图20230502154205.png
" \4 V' [! _6 b3 K8 Y9 E: x9 o) V( o- Y! v8 v( j3 }3 l9 b
TVB行政主席許濤近日接受內地傳媒訪問時表示,TVB翡翠台和明珠台是在大灣區落地的,他表示該項業務之前承包給別人運營,今年7月1日後會收歸TVB運營。0 @: G2 Z5 X9 `/ _* r

4 f( i0 B: b! g
; h6 ~3 _) |7 l$ N
香港電視節目在廣東地區播出已經有比較長的時間。TVB旗下翡翠台、明珠台兩個頻道早於2004年8月獲得國家相關部門批准在廣東播出。有消息指在華人文化入股後不久,TVB曾經提出申請讓旗下的J2頻道也在廣東落地,但最終未獲批准。
; F3 M1 r- j5 n
& s# e. `5 `: e1 V

7 P( l: t3 T. Z$ t0 Y, k
+ ?* I. m5 S4 D' s% G. U

7 \( @1 h9 B: R! L( [(其實,本人睇完呢一則新聞之後唔多明白究竟點樣情況。喺唔喺,代表以後冇買藥廣告、丹心保身茶、良恩堂蟲草+舒筋健腰丸等等之類嘅呢!?大家,今年7月份後就知道具體情況啦!!!)
. C# w* u$ n/ F1 j. I) q8 n# B6 `8 _5 T8 I
5 p# R0 O, P- `4 @( b% P9 C

已有(24)人评论

snzt79 发表于 2023-5-2 17:05:21 | 显示全部楼层

902leung 发表于 2023-5-2 17:13:07 | 显示全部楼层
本帖最后由 902leung 于 2023-5-2 17:39 编辑 ! E4 |- W6 C; p9 }+ J. i0 W( e
1 Z( h* s2 r$ \0 l( ~
'04年8月才獲准,那之前九十年代就一直能看是什狀況?

AmigoLi 发表于 2023-5-2 17:15:37 | 显示全部楼层
如果唔使睇丹心保心茶,咁就正啊!忍咗好耐!

902leung 发表于 2023-5-2 17:20:54 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2023-5-2 17:05" u9 Y! Y) h$ t6 B
可以睇返香港广告?觉得可能性唔大吧

7 v; ~- h* N, w瘟疫前曾有約1年時間達成協議讓原裝廣告正常播放

crespo 发表于 2023-5-2 18:45:54 | 显示全部楼层
你谂多咗啦,保心茶点都会有

_M_U_ 发表于 2023-5-2 19:06:52 | 显示全部楼层
902leung 发表于 2023-5-2 17:13, [* d$ E+ x% H
'04年8月才獲准,那之前九十年代就一直能看是什狀況?
( d& T5 r# R; R% j& R
以前唔系有线电视,信号无经过过滤

snzt79 发表于 2023-5-2 21:01:19 | 显示全部楼层

xiaomamazi 发表于 2023-5-2 22:17:31 | 显示全部楼层
期待到時TVB的財報

902leung 发表于 2023-5-2 23:40:12 | 显示全部楼层
_M_U_ 发表于 2023-5-2 19:06. P! `' e, h8 [1 x( V- q
以前唔系有线电视,信号无经过过滤

/ K. ^8 u2 h2 Z( d唔係喎,以前都有廣告賣過龍既现象,噉即都係經過廣州有線

ingew 发表于 2023-5-2 23:49:48 | 显示全部楼层
以前就话睇TVB的新闻,家镇TVB噶新闻变到CCAVgan咁难听D叫CCTVB。不睇也罢,而且广告几乎都系借钱梗要还咪比钱中介。

福利好 发表于 2023-5-3 00:25:06 | 显示全部楼层
哎,如果系甘就###扑#咯,依家过年都靠软件睇TVB噶广告先有翻D年味,如果连广告都冇埋,甘就···冇了,我嘎人生已经冇过年了

123下一页