[生活百科] 謠言和謊言的邏輯

superfire 发布于2022-12-17 22:07 2848 次浏览 34 位用户参与讨论   [复制分享主题]
superfire 发表于 2022-12-19 10:09:18 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2022-12-18 00:071 ^% o9 M  R% U; \/ N4 A7 u3 X& L; G
之前做咁多就为咗今日?好大盘棋喔

* v/ c( l5 W, f# Q7 }- e解決社保養老金問題的大棋

superfire 发表于 2022-12-19 10:11:44 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-18 05:38
" e) Y- r. F2 Y5 F( H我一直认为係有心hold住d药唔投放市场,等大部分人中招而达到共同免疫,所以其实当年英国嘅做法先係啱噶 ...
" w1 G# \, _- l: ^  O% F
你的邏輯問題,因為不可能食了這些藥就不會中招,如果真的食了藥就不中招,那疫情早就結束了

jianweisu 发表于 2022-12-19 10:28:18 | 显示全部楼层
我家都有好多柠檬呢

superfire 发表于 2022-12-19 10:31:11 | 显示全部楼层
神秘又美丽 发表于 2022-12-18 19:22
0 w9 w0 C7 e% r- \9 I' N1 x药物是资本在收割
& a$ K) e& n1 R
不是資本收割,系權利收割* P& @# M" ?1 k
能剝削你的不是資本,是權利

superfire 发表于 2022-12-19 10:39:29 | 显示全部楼层
jianweisu 发表于 2022-12-19 10:28
1 w$ L1 O# ~4 B* U* w我家都有好多柠檬呢

# P3 T( l0 n: H: q6 S4 Y4 u自己檸檬好

snzt79 发表于 2022-12-19 13:07:02 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-12-19 10:09
) k: k0 b% P$ V) D8 C' q# X/ t) D; d9 V解決社保養老金問題的大棋
0 N( ?1 k( H: Y) c
老人的大考验啊

wind6 发表于 2022-12-19 15:48:22 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-18 17:04
2 }1 j4 e: R9 e3 ^我都係咁谂,但冇咁pk特登放毒噶~~~
8 i6 U3 ^% c4 P. a' `3 }9 s
但係唔排除呢个可能性,毕竟神州大地真係“神通广大”,之前啲检测、喵喵都卷入造假旋涡中,只有你谂唔到,冇佢哋做唔到嘅嘢

superfire 发表于 2022-12-21 13:05:38 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2022-12-17 23:32
0 D7 ^$ P. o) R; \总之我熟悉的羊咗的人都话食呢D药咩作用都无,心理安慰吧

, R- K! E7 q1 T! h) w' L外國一早已經分析過佢主要成分系薄荷醇,兒童容易有上海,而且含有微量什麼麻成分,所以被禁入
1 ?4 N" _+ ?2 m; E% d! Q& X% V! ?2 d5 U
心裡安慰都好D,佢仲宣傳可以同其他藥混合食,好多人因此食到入ICU,甚至見馬克思

kurokase 发表于 2022-12-24 00:45:02 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-18 17:04
! W' |) f$ ?5 e7 a我都係咁谂,但冇咁pk特登放毒噶~~~

; n# t2 j+ F3 v0 N" ?, C% |好难讲,我搭地铁嗰时就见过有个阿叔喺车厢度随地吐痰又唔戴口罩,有啲乘客叫佢戴翻个口罩咪咁搞,个阿叔仲爆粗屌人,后嚟有人报警,去到某站阿Sir捉咗阿叔落车,嗰阵疫情比较严重,遇到呢啲神神化化噶人都会帮佢做个抗原,最终得出结果,条閪佬阳性……

crespo 发表于 2022-12-24 03:36:32 | 显示全部楼层
kurokase 发表于 2022-12-24 00:45( b" w: P/ J9 q4 a5 Q0 `! c
好难讲,我搭地铁嗰时就见过有个阿叔喺车厢度随地吐痰又唔戴口罩,有啲乘客叫佢戴翻个口罩咪咁搞,个阿叔 ...
. o. ?5 o0 O" M0 B3 ^) c# E" p/ h
之前冇谂通点解会全员核酸嘅时候就冇人病,取消之后就全世界病,应该係方仓班确诊未好翻就放出来嘅原因。跟住衣架好多人主动同陌生人打招呼,应该就係d心地唔好嘅,要传染开去嘅人,因为佢地通常唔戴口罩噶

十月围城 发表于 2023-5-27 22:52:52 | 显示全部楼层
这药物还没去找,不确定有没有。