[每日闲聊] 打包的饭菜最终被边个食咗

Kiver 发布于2022-12-2 14:44 8000 次浏览 198 位用户参与讨论   [复制分享主题]
rantarou 发表于 2022-12-4 12:04:53 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-4 09:04
2 p/ A. x4 t2 q3 f: W: l间唔中都会见到,可能有d会去救助站求助,就会冇之前咁多
, n. b7 a0 w$ V, H
救助站冇听讲过,亦可能生活水平都提高左,唔使乞食了

rantarou 发表于 2022-12-4 12:05:20 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-4 09:039 M) i2 M7 J9 D+ }' d% P1 S. r
丐帮有净衣派噶

" B' {/ {7 h$ B- u/ q3 z* h咁睇到嘅果D就系污衣派了

crespo 发表于 2022-12-4 12:36:47 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-12-4 12:05
! e7 T$ b# ^( |: O咁睇到嘅果D就系污衣派了

2 U8 q, N7 L  c0 P) ?( ^0 O% k咁一定系啦,我反而见净衣既见过一两次

crespo 发表于 2022-12-4 12:37:30 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-12-4 12:04
* g  M, c- N: f救助站冇听讲过,亦可能生活水平都提高左,唔使乞食了

R1 Y4 h0 y; D7 c! l' X$ i/ }+ nzf各个区都有救助站噶,专门帮露宿者

HQS 发表于 2022-12-4 13:47:00 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-12-4 11:59  i5 l* H6 V: O3 O
讲起黎乞依都要与时俱进哦,用微信支付
$ a' ]- z4 n1 n4 `" K
这个没见过,如果真是敢这样,绝对不会有人给

HQS 发表于 2022-12-4 13:56:14 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-12-4 12:006 |3 ^; p. E) t* q
呢个又冇听过哦,你果度会唔会咁

$ U$ V3 z" N/ O1 _某些部门,不让新闻报道,外人都以为好心收留流浪汉,其实流浪汉并不愿意去,被捉到里面。
9 H0 o+ M3 ~! ?# B! h: b+ w生病没人理,吃的很差,一天可能只有一餐,水可能也没得喝,还不让去厕所。
1 x1 N$ r3 T1 L1 G, H5 y6 Z6 K" |" W) |: p2 \8 Z6 y% p! u" U1 Y
烦到工作人员 就被毒打,逃出来死都不愿意回去。有些人来采访这些流浪者才知道内幕
- P3 t- P; [9 i8 k% o9 m

HQS 发表于 2022-12-4 14:02:56 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-12-4 12:012 x) ?6 X& m" S
乜废品站都咁赚钱?

+ }/ m/ a2 L' Y+ P+ O9 w你以为呀,我们打工一天八小时,可能工资只有100-300元。一个月3000-9000,一年就是3.6万-10.8万。# p% {& v! s# [3 S  d
* F/ u& M) i: X2 `! X: g; e% U
收废品也看旺季和淡季,你能在一个小县城垄断收废品,或者专门收几个厂的废料,一年都有10-20几万。是不是比你打工还多?
. E0 M4 M9 E% E: n3 _赚钱是肯定的。不过其实也很累。8 X0 F. @" f% T. t; V# C) q
如果你一个小镇子都有两三家收废品站,你还没和工厂合作,那就赚得很少。
, D7 {. K1 U: I; G$ {这些不是我随口说,都是在B站看网友交流心得的

rantarou 发表于 2022-12-4 15:24:18 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-12-4 14:02* R& Z0 c+ ~4 K  F
你以为呀,我们打工一天八小时,可能工资只有100-300元。一个月3000-9000,一年就是3.6万-10.8万。
, X& O  l6 P' I4 p* J# X+ G+ y+ A9 \$ a
收废 ...

/ a" {6 t0 ^9 a/ q2 y# p+ [' H% F$ A7 f咁就真系开个收废品站好D哦

rantarou 发表于 2022-12-4 15:25:10 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-12-4 13:56, h' W* i0 P) s8 ]
某些部门,不让新闻报道,外人都以为好心收留流浪汉,其实流浪汉并不愿意去,被捉到里面。
, m, H0 c2 k$ f; a+ q生病没人理, ...

' N" ^% i; b6 w真唔真啊,有D得人惊哦

rantarou 发表于 2022-12-4 15:25:35 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-12-4 13:47
. t2 z& e# r7 ]8 G5 @这个没见过,如果真是敢这样,绝对不会有人给
  D8 u/ E1 A. e" G6 j3 M
只系听讲过,冇见过

rantarou 发表于 2022-12-4 15:28:06 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-4 12:37
- J6 H4 V: x' M5 v5 z4 R9 D$ Vzf各个区都有救助站噶,专门帮露宿者
7 O8 S! c* E$ K" Y$ q8 V' T
系唔系发达地区先系咁啊,我冇听讲过

rantarou 发表于 2022-12-4 15:28:44 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-4 12:36
% Y  o) F" W. @7 ?5 k  I咁一定系啦,我反而见净衣既见过一两次

+ ?( @- k" x  K4 L8 z7 Z% h8,90年代系污衣,架阵可能系净衣