[每日闲聊] 你不买新手机的原因

Kiver 发布于2022-8-18 14:44 6783 次浏览 123 位用户参与讨论   [复制分享主题]
一片晴天 发表于 2022-8-20 07:34:43 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-8-20 05:09
2 [, V% Y+ u5 p% T* x不怕你笑,买了部待机时间长的垃圾机:飞利浦E506,) A( V" V# t+ C) ]
手机卡有点多,但又需要装上,主要是用来收收 ...

0 @! [& I' P, N* b8 e/ S/ K不会笑话啊。适合需要就可以。我想看看边台一千蚊左右的手机比较好。

loengwaifun 发表于 2022-8-20 07:56:54 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-8-18 16:54% `& p, Y/ |) r, w: n
时代吾同咯,以后可能在脑内植入芯片,直接脑电波传输通话

0 `& b5 @3 Q1 u0 H深圳啲狗狗全部都要打芯片

HQS 发表于 2022-8-20 10:18:10 | 显示全部楼层
一片晴天 发表于 2022-8-20 07:34
0 x6 ~2 `. F6 Z3 u9 N不会笑话啊。适合需要就可以。我想看看边台一千蚊左右的手机比较好。
4 d+ f! l0 e  O
一千元?买给孩子?
1 U! f7 |) \% ^9 S; E! p给你参考下:荣耀8X 参考价格:1199元,OPPO K1 参考价格:1199元,联想K5 Pro 参考价格:748元,荣耀畅玩30、vivo Y55s、RedmiNote 11、摩托罗拉edge s pro、华为畅享10、realme v3、荣耀9x、oppo a8、荣耀20青春版、

rantarou 发表于 2022-8-20 10:32:03 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-8-20 05:08! k+ Y. K# ~/ P' v2 e
不怕你笑话,在拼多多买了一部飞利浦E506,
, c' }4 D5 c% l主要是手机卡有点多,但是又需要装上,所以买了部待机 ...

' T$ m+ V2 H6 ~% K, a4 R1 }我对牌子型号唔了解,亦都唔会笑你,我都系买平价货

rantarou 发表于 2022-8-20 10:34:48 | 显示全部楼层
wind6 发表于 2022-8-19 15:35& Q4 V$ M, V- t) \% ~) _
我够用嘅,基本上冇乜嘢装,最大嘅就係微信聊天记录,占咗几十g,我256g都仲有大半空位 ...
* f6 ^5 R- {" [
你呢个习惯唔会有几多野装就够,我64G空间都有多

902leung 发表于 2022-8-20 12:08:26 | 显示全部楼层
0 [$ @& A5 v  @% I
你唔想換,主流app開發商會逼你換。我愈來愈認爲佢地同手提電話製造商合謀,整到啲app又食ROM又食RAM又強制更新焗住人買新機。尤其家下馬化雲2位啲產業咁受gov倚賴,重唔將用家當水魚咁撳?

Kiver 发表于 2022-8-20 13:55:17 | 显示全部楼层
902leung 发表于 2022-8-20 12:08
3 u, R; F/ h/ d4 E% ]你唔想換,主流app開發商會逼你換。我愈來愈認爲佢地同手提電話製造商合謀,整到啲app又食ROM又食RAM又強制 ...

6 }# W% P4 a$ [% U微信明明可以更加优化空间占用的
! ?& g8 F0 @3 H6 b: b. I$ f, J系都要浪费空间的/ F  O/ g0 h9 @1 s
同一个聊天记录图片,你转发后系要保存多一份系你手机

skycharlene 发表于 2022-8-20 15:06:56 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

Zany 发表于 2022-8-19 18:53" C: ~+ G$ D! J7 b2 {) z
小米做價平係乜原因?
; l" b3 d' N: Y( S2 |
国产手机都平。技术和材料都普及了

wind6 发表于 2022-8-20 15:44:15 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

rantarou 发表于 2022-8-20 10:346 f4 l, j% B( R) I
你呢个习惯唔会有几多野装就够,我64G空间都有多

6 @# u8 Z1 V( u/ Y- P5 `最占空间就係微信啲聊天记录,其他都係小儿科

rantarou 发表于 2022-8-20 17:01:00 | 显示全部楼层
wind6 发表于 2022-8-20 15:446 v1 S$ {* D9 @
最占空间就係微信啲聊天记录,其他都係小儿科

& g$ n8 t& Q9 K) h7 j4 `1 b我除左微信同企业微信都冇乜野用,音乐都冇用手机听

vwwvww 发表于 2022-8-20 19:53:22 | 显示全部楼层
因为穷,所以不能买,没得选

福利好 发表于 2022-8-20 19:54:34 | 显示全部楼层
对手机需求唔高,只不过后来要用微信联系,因为工作都系微信布置才下的微信,不然连微信都无用,手机对我来讲能打电话发信息就够了