[每日闲聊] 你不买新手机的原因

Kiver 发布于2022-8-18 14:44 6778 次浏览 123 位用户参与讨论   [复制分享主题]
shiraishi 发表于 2022-8-19 09:34:04 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

有闲钱先买

hkgolden 发表于 2022-8-19 11:50:04 | 显示全部楼层

Zany 发表于 2022-8-18 18:13
! n, m3 d2 ^" f) J9 o. x" I更正一下, 索尼手機都係同三星差唔多, : f$ g: l' J: |  W5 @
6 `9 I) m1 [+ F  Q
至於華為機就大多都係四角位好尖, 我唔睇好; 而小米我未試過 ...

6 n1 `! Q: Y6 J3 `你對手機好熟悉,幾時開番間手機鋪?

Zany 发表于 2022-8-19 12:12:01 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-8-19 11:50* l9 Y- r$ ^2 i! X4 B
你對手機好熟悉,幾時開番間手機鋪?
2 ]4 u5 O6 h& V; a) ?
我一向都有留意手機新聞

wind6 发表于 2022-8-19 15:32:07 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-8-18 15:515 q) l/ V2 R9 @" p# E0 v, i
我之前那部手機,裸奔跌過幾次搞到到機殼一部份上下掀開了,連裡面的零件都看得到。
2 g  h' K" c1 @8 l# G  D就怕哪天用不了才肯 ...
! L: t# J% A0 _. z2 A' Z
噉你应该买返个保护套或者用诺基亚,够嗮耐摔

wind6 发表于 2022-8-19 15:35:05 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-8-18 15:51
$ a$ b* m% ^$ ?9 N  U5 E如果系话空间,几多都唔够用啦,俾你1T都会塞满架,个人习惯遮

8 D+ M' H- ?. x+ E% U, T我够用嘅,基本上冇乜嘢装,最大嘅就係微信聊天记录,占咗几十g,我256g都仲有大半空位

skycharlene 发表于 2022-8-19 16:18:59 | 显示全部楼层
Zany 发表于 2022-8-18 18:13
" L* k! N# E% b3 L( d更正一下, 索尼手機都係同三星差唔多, ! Y% y) H$ I( {6 s, o: W" `3 j
6 g% i( g0 z" V
至於華為機就大多都係四角位好尖, 我唔睇好; 而小米我未試過 ...

8 ^" g: W, T/ ?/ f6 y1 A3 l小米的质量不是很好

Zany 发表于 2022-8-19 18:53:37 | 显示全部楼层
skycharlene 发表于 2022-8-19 16:18
% J. J5 D  ?  u$ q& z9 B( O小米的质量不是很好

$ F& g3 k. A, j; ]. ]3 X小米做價平係乜原因?

crespo 发表于 2022-8-19 19:01:43 | 显示全部楼层

如果唔系用唔到或者开始觉得慢,一般可以用4-5年先换,期间换个旧电都可以继续用,咁既社会环境,悭得就悭,何况依家既手机推新款都唔系质既飞跃,来来去去都系个摄像头,好无谓

Mourners 发表于 2022-8-20 00:05:55 | 显示全部楼层

HQS 发表于 2022-8-20 05:08:32 | 显示全部楼层

rantarou 发表于 2022-8-19 06:554 R" ?9 p/ o: a# o, M) X
入手左乜野机
9 [. |/ C, D. h5 |! |" w/ S
不怕你笑话,在拼多多买了一部飞利浦E506,& P5 m4 P. S* O% D8 i$ k: j0 d
主要是手机卡有点多,但是又需要装上,所以买了部待机时间长的垃圾机,

HQS 发表于 2022-8-20 05:09:45 | 显示全部楼层
一片晴天 发表于 2022-8-19 09:05& T& j0 ?) n; {: H: a
哥你看好边部机啊?
$ y. M4 N8 m: F% ~# I- j+ }
不怕你笑,买了部待机时间长的垃圾机:飞利浦E506,
" y' T+ M" K! M0 Y# X手机卡有点多,但又需要装上,主要是用来收收短信验证码

durgyg 发表于 2022-8-20 07:14:24 | 显示全部楼层
手機可以上網就夠了
; y) b1 i  L, P/ ]3 V做其他的事的話,電腦比較方便