[动漫讨论] 《男儿當入樽》全國賽電影版正式定檔!灌篮高手 男兒當入樽 4K修复 三语配...

superfire 发布于2022-4-11 15:40 6005 次浏览 143 位用户参与讨论   [复制分享主题]
superfire 发表于 2022-11-6 20:42:27 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-6 19:28
5 `9 ^7 c  d; c全国大赛都想等到粤语先得,睇日语同普通真系唔习惯
* H. r' s& x4 x: y; Y9 M6 L" k
問題係粵語的個班人已經散了,就算再找其他配都已經不同味道6 d5 E. m# e0 A  t, |
這次日語的都已經全部換了聲優,櫻木是技安配的) P/ H# S; M- ]
但我又想到了一個方法,就是將之前的粵語進行拾音,然後大數據remix重制,理論上那些聲音處理的高手可以做到/ ^- V+ Q, A4 g4 f
因爲之前就有人用遊戲的畫面,加上這些配音,重現了畫面中的全國賽情節

啵灞奶茶 发表于 2022-11-6 21:08:37 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-6 20:42
( h' `2 G& I' \* k& e2 o, K問題係粵語的個班人已經散了,就算再找其他配都已經不同味道
: O' `! g: k+ t( j" z8 d這次日語的都已經全部換了聲優,櫻木是技安 ...

+ ?& {0 G* q0 B* H- v3 S呢个工作量大咯~不过我都翻过一啲技术文,有提到过可以通过软件录入,然后模拟翻个人声,跟住打字上去就可以配翻把声出黎

superfire 发表于 2022-11-7 09:30:58 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-6 21:083 q' o1 Y: A0 Q% c" C( f% Z  x( t; I% O
呢个工作量大咯~不过我都翻过一啲技术文,有提到过可以通过软件录入,然后模拟翻个人声,跟住打字上去就 ...
7 r, z4 h7 k- z+ J, x
這個就是最先進的AI智能語音真人發聲吧
, f3 n; r% Y6 \* Y5 W$ [5 L* r例如歌姬刷蔥娘和另外一個誰來著

啵灞奶茶 发表于 2022-11-7 19:38:36 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-7 09:308 Z% a) L+ S- `  i
這個就是最先進的AI智能語音真人發聲吧
$ t( D/ B  U9 C0 }例如歌姬刷蔥娘和另外一個誰來著 ...
! ?; p' x' k) u0 f0 l
洛天依?可能吧,我都唔系好了解,只不过见到过相关噶博文

superfire 发表于 2022-11-8 10:24:49 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-7 19:380 V/ w9 i" `( N6 Q7 O9 a
洛天依?可能吧,我都唔系好了解,只不过见到过相关噶博文
. e3 [' h; X* r; N8 J7 U
好似系吧,友人推薦聽過下她的電音,節奏比較慢,電音也不是很不舒服的個種

joncark 发表于 2022-11-8 15:35:51 | 显示全部楼层
画风已经唔系熟悉既画风 睇最新预告好大机会系山王

superfire 发表于 2022-11-8 16:25:19 | 显示全部楼层
joncark 发表于 2022-11-8 15:35
; U% m0 `. j0 ^2 a画风已经唔系熟悉既画风 睇最新预告好大机会系山王
' s6 U! B" X: L& U3 \$ c) q
嗯,睇落去好似遊戲的畫風

啵灞奶茶 发表于 2022-11-9 00:22:29 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-8 10:24: |' G, l! {2 }2 I$ U
好似系吧,友人推薦聽過下她的電音,節奏比較慢,電音也不是很不舒服的個種 ...
# P! M* c, F9 |# E; b- |
就系要呢种唔协调先会令人记忆深刻

superfire 发表于 2022-11-9 09:03:27 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-9 00:22
# p! R! i8 C1 ^0 K. l* L8 t就系要呢种唔协调先会令人记忆深刻

9 e6 R% j, u+ A: V" e  @" d我一直都反感那些帶電音的歌曲,因為覺得太造作,很麻,但呢個就沒有麻的感覺,可以接受

啵灞奶茶 发表于 2022-11-10 01:09:31 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-11-9 09:03* M' C" G1 X3 k6 W9 Y  O
我一直都反感那些帶電音的歌曲,因為覺得太造作,很麻,但呢個就沒有麻的感覺,可以接受 ...
* z1 D; h1 @9 f( u: D8 a' L/ a
我就相对无感,最紧要好听。不过洛天依噶歌曲好听,但系原版真系觉得有啲差,我都系听翻唱哈哈哈哈

rantarou 发表于 2022-11-16 18:25:50 | 显示全部楼层
啵灞奶茶 发表于 2022-11-6 19:28! y6 z# [0 T# j# N! k% |6 }! k5 [+ v
全国大赛都想等到粤语先得,睇日语同普通真系唔习惯

' m, Q+ \! S7 g! Y( s! f1 z我都只系睇粤语版

啵灞奶茶 发表于 2022-11-20 03:37:32 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-16 18:25) [$ y$ M# ^: z4 `- Q5 v
我都只系睇粤语版

' E8 ]1 T& H; U9 Z粤配除外噶,都系抖音上面偶尔刷到过