[每日闲聊] 你会观察天文现象吗?

Kiver 发布于2022-1-5 08:53 8290 次浏览 95 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hkgolden 发表于 2022-1-13 19:49:49 | 显示全部楼层
我以為選項4最多人選  怎知道原來跟3差不多 , m( S. \9 V! u: Z1 e; [% {
我就完全無接觸天文啦

hkgolden 发表于 2022-1-13 19:52:29 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

shiraishi 发表于 2022-1-5 10:134 }/ x4 _3 R5 B2 r# a+ k
太高深,唔识睇

& E9 u. q' j- L2 F: x看樓主那個文章
3 a2 Z" @# s) G! t4 `$ w# e原來今年六月有咁奇特的天文現象
1 ?8 v5 X1 b0 e, G: a! k4 f1 x" f4 d0 i  F
好似好邪下   
5 a+ O$ X5 c& `不過唔係九大行星並列成直線  

hkgolden 发表于 2022-1-13 19:53:45 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2022-1-5 12:20
5 `6 c7 Z; Q) H. c7 `. J流星雨以前睇过一次,但系都未睇到就训着左

- @9 c9 J0 X7 C6 h  e& R# n& c咁咪錯過左? 咁可惜
% {/ k6 [" S' a6 @  \' p6 Y4 G; }2 c& ~有無朋友幫你拍片?
" n3 E) H, v1 `4 D$ p2 s

hkgolden 发表于 2022-1-13 19:54:59 | 显示全部楼层
雾里七蕐 发表于 2022-1-5 19:23
5 n: X7 E, [! s$ a$ Y我喜欢晚上看星空

" Y; {, E5 ]: g# ]; ^4 x1 b$ X會唔會望住天空數星夢?

cl103811 发表于 2022-1-13 22:45:11 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-1-13 19:53
+ c9 D( n: z$ ?& M( l咁咪錯過左? 咁可惜( W( }! Y4 _7 ?) C+ H  x
有無朋友幫你拍片?

. M+ v, b8 m) c5 M: ~: v) n冇啊,当年冇D甘高级噶设备

shiraishi 发表于 2022-1-14 09:10:04 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-1-13 19:52
& N3 K7 I" Y$ d8 M3 S/ p9 `看樓主那個文章
" ^# v7 T4 _: z$ J5 R6 w+ w原來今年六月有咁奇特的天文現象
( t: w5 W7 ~2 Q, v4 {& q0 n
直线会点样?

hkgolden 发表于 2022-1-14 10:28:35 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2022-1-14 09:10
9 m2 `& P4 B+ I1 M直线会点样?

1 w7 J/ n( K/ o% U8 k: G' ?, ^無聽過咩?3 s5 V- X( V/ S  C- j/ l
「九星連珠,必有怪異」, t2 u" K# p8 a0 O  v1 v5 C! N

: r  i, N% d  T+ e9 p1 a

hkgolden 发表于 2022-1-14 10:30:25 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2022-1-13 22:45
  u5 u* R+ j$ F. O% y& y冇啊,当年冇D甘高级噶设备
! U/ M) p3 A- y
你朋友無即刻叫醒你咩 * b6 V8 V% ~5 W9 L9 w$ u8 }
流星雨好似都會持續一段時間?
" T. U- a* e* y. m+ y

hkgolden 发表于 2022-1-14 10:31:51 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

snzt79 发表于 2022-1-5 14:43% F& K$ i+ j7 m- D* Q' O) W
睇一阵星星都颈椎痛了

" g, r* P3 H9 J' R* h. V6 G6 Y訓係到 坐係到 睇囉 . V& g! _8 P$ i9 A
不過要揀啱地方

elkipang 发表于 2022-1-14 12:19:55 | 显示全部楼层

fish182 发表于 2022-1-14 14:08:32 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2022-1-12 09:59" L) W- v# {% Z5 K  P" ^/ J( ]
系咁就要问

0 R) K- K1 S$ X3 ?/ y又唔敢开口问

cl103811 发表于 2022-1-14 22:22:03 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-1-14 10:302 e. m# _: r; O5 u5 V: o+ t) C
你朋友無即刻叫醒你咩
( n4 Z* d' F1 I' p流星雨好似都會持續一段時間?

& o7 _; z; |( s7 P3 v3 D2 |我唔记得左了,应该系叫唔醒喔