跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[新闻资讯] 音樂節目《無間音樂》停播或改版倒計時集數!?

mkdi 发布于2021-8-5 18:11 1013 次浏览 6 位用户参与讨论   [复制分享主题]
個人感受:: u  n3 z; `) y
    有時,本人我未曾瞓覺嘅話都會追下深夜嘅《無間音樂》聽歌之餘順便瞓覺架!但係,睇到呢個新聞都覺得已經好可惜啦!因為,唔知道後續仲有冇得睇《無間音樂》。所以,標題就唔整原版標題啦!原版標題為:
3 Q! l. ?  X- L& I. {9 G9 J2 y: D《無間音樂》深宵浮沉17年棄用主持 周志康:完成歷史任務( C( ~) y& U/ t5 |/ y
QQ截图20210804184223.png " g. a) Q: k! k6 y4 c7 A2 p" F

1 Y7 b1 b/ \( ^* o) P
曾志偉與王祖藍重返無綫後,節目多方面嘗試,其中歌唱比賽節目《聲夢傳奇》最好成績,音樂節目《勁歌金曲》改革,不過同為音樂節目的《無間音樂》就命運不同。
《香港01》近日收到消息指《無間音樂》即將停播,記者致電主持謝文欣(Ally)查詢,Ally解釋節目沒有停播,不過將會轉形式:「我有收到消息,但唔係停播,會轉方式唔用主持去播MV。」Ally又透露與另一位主持周志康已經完成最後一次錄影工作,之後Ally有拍劇機會:「遲啲我會拍劇,應該8月中開工!」

' S" c6 A& S( d' G. Q1 H1 U) c

0 _5 u: o+ l. I7 Z  [
周志康:第一個主持工作
周志康以短訊回覆《香港01》時承認已完成最後一次錄影:「可以話係完成一個歷史任務!」周志康說有不捨,因為節目意義重大:「對我嚟講係第一個主持節目,當年我《巨聲》出嚟都係拍劇,工作量唔係咁多,節目監製麥鎮東問我有冇興趣做,其實嗰時好想推,因為我對做主持、口才並沒有信心。」

1 s5 P; r: D- V7 @
0 e+ T3 r+ o5 m6 z
周志康說在節目上認識到好多朋友、歌手,節目亦都好口碑:「好開心一個咁夜嘅節目,原來都唔少人睇。我聽返朋友分享,以前讀大學、收工返到屋企會開電視,咁啱會播住《無間音樂》。以前有個環節叫《點藏點樂》,回顧當年金曲同金榜,好多人鐘意睇。」
節目令周志康認識到一班戰友:「台前幕後慣咗一齊見面、工作,收工之後一齊食嘢,豹嫂(胡蓓蔚)、谷婭溦、謝文欣,甚至乎我哥都做過,我有次整親條腰,佢頂我一日,喺唔同主持身上學到唔同嘢。」他說樂於見到音樂節目進步,希望可以有機會以第二種形式再次數榜。

; |$ r  [5 e; Q  U! N6 V
7 c6 I3 B! y% U+ c, v
周志康現時已投入《廉政行動2022》拍攝工作,之後亦會拍攝劇集《旁觀者》,他特別多謝《無間音樂》監製麥震東:「佢成日同我講『阿康你有機會拍劇唔使驚,隨時度期,就算你突然要去拍劇拍唔到節目,唔緊要,我哋會打開大門歡迎你。』所以《無間音樂》係一個好好嘅安樂窩。」回到歌手身份,周志康會與哥哥周志文及翟威廉造歌:「之前已經做咗兩首歌分別係《不是富二代》同埋《人馬座》,已經收咗demo準備做。我同威廉都開緊劇,要分配好時間。」
《無間音樂》在2004年開始在翡翠台首播,當時被安排在周二至周六的深宵時段播出,到2011年10月節目調至J2台下午4點15分播放一小時,晚上在再翡翠台重播。半年後《無間音樂》又重回翡翠台深宵時段,不過節目播出時間浮浮沉沉,2012年至2014年間已作出6次改變。直至2019年遷就《如懿傳》,《無間音樂》短暫停播,復播後節目時間仍然浮動,至今至少有4次調動。

已有(6)人评论

100m 发表于 2021-8-5 19:35:08 | 显示全部楼层
入面提到話轉方式唔用主持去播MV……又cut人手?

HQS 发表于 2021-8-6 04:36:36 | 显示全部楼层
旧的不去新的不来,世事变迁,是这样的啦,要习惯+ z: B7 N" T9 B' }) p9 T0 ~& ~
9 O7 `: z! s5 U7 i$ B

ingew 发表于 2021-8-6 08:52:04 | 显示全部楼层
家阵睇VIUTV的音乐节目多D。

shiraishi 发表于 2021-8-6 09:34:31 | 显示全部楼层
冇人睇就执笠

joncark 发表于 2021-8-6 11:00:27 | 显示全部楼层
印象中呢个节目都做佐好耐 以前好多日韩MV

十月围城 发表于 2023-6-3 17:42:20 | 显示全部楼层
TVB是重要角色,要带起港剧,多人看就能热起来。