[每日闲聊] 端午佳节,大家如何渡过!?

Kiver 发布于2021-6-13 12:00 11162 次浏览 235 位用户参与讨论   [复制分享主题]
今年的端午又是一个特别的端午了
  O; D0 M) ^' T  H4 y
4 a4 ^: D, r3 E* o4 i! X什么也干不了,居家防疫!!
$ I/ F# B2 l* v$ _, g
- O3 q" H8 `, u% o" a3 `我就原本预订了去海陵岛北洛秘境的
- U$ |% _" M# U% {  ]  t- c: Z: y) e$ Q' h3 o  G. s
点知政府号召不离开广佛. y0 S+ t5 l" C7 j
$ d% z0 X, t; {& V% d
公司又要求不出市,仲要突然要求全员回公司上班,让你真的无法外出了!!
: p) y5 O! @1 n+ N& a% }, y( D2 U; g  r  ~) ^1 ]
上年端午好像都已经允许出行,五一已经可以,今年就真的一切不成行
: H6 W4 l6 Y' y5 H6 ?/ h2 P+ e6 t3 x( {+ [" T% L# a# _* |4 T
龙船饭、龙船賽全部叫停!!. C* d2 s7 N9 K$ K% J% b
1 ^9 q' K+ R1 V0 P- h; Y( c4 B

9 o! g1 M( n  g) P2 p; f. h' G, L今年你们那边的龙船賽是否有如期举行且可以大家一起现场看的!!
1 K( e$ g6 [8 y2 s3 y" Q" A. `- X1 E( \8 b) ?) s3 F. j
大家回想一下,这么多年,参与过多少次在端午期间的现场观龙船赛的,现在是否还有兴趣去现场看?
- Z2 {; L" [. T  F6 ]

已有(235)人评论

mkdi 发表于 2021-6-13 12:21:45 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

表示,端午節細個嘅時候都去過現場睇比賽嘅!但係,後來就係屋企睇電視啦!

kidhitomi 发表于 2021-6-13 13:20:48 | 显示全部楼层
在屋企過唔多想出去!

pusacg.org 发表于 2021-6-13 13:22:13 | 显示全部楼层
端午节要食粽啊

manman 发表于 2021-6-13 13:27:13 | 显示全部楼层
pusacg.org 发表于 2021-6-13 13:22
' g0 y6 C; r* {8 Q( w- U/ u端午节要食粽啊

% P8 @; z- R6 Z+ C: n邊個話要食粽架,我就冇食啦

vyea11 发表于 2021-6-13 13:27:43 | 显示全部楼层

和以往唔一樣,今次唔洗上班,可以放假啊

vyea11 发表于 2021-6-13 13:29:24 | 显示全部楼层

我從來無現場看過龍舟競賽,依家都無興趣看啊

vyea11 发表于 2021-6-13 13:31:33 | 显示全部楼层

mkdi 发表于 2021-6-13 12:21
; D- V0 w3 k9 g, t' r1 N表示,端午節細個嘅時候都去過現場睇比賽嘅!但係,後來就係屋企睇電視啦! ...
! D: h) }5 |; W7 w
我就唔同,就只有睇電視啦

vyea11 发表于 2021-6-13 13:32:10 | 显示全部楼层

kidhitomi 发表于 2021-6-13 13:20! C% P' B, m1 D; Z. ^1 S- B
在屋企過唔多想出去!
. M& M4 U% f" d6 V
我就比較可能出去居多

vyea11 发表于 2021-6-13 13:33:01 | 显示全部楼层

manman 发表于 2021-6-13 13:27- q$ U' `$ I& b0 m; I; l
邊個話要食粽架,我就冇食啦
7 Q9 z1 c1 U' m7 u3 I
我前天有食咗一個啊

snzt79 发表于 2021-6-13 13:47:30 | 显示全部楼层

落龙舟大雨啊,出街都唔方便

Kiver 发表于 2021-6-13 13:49:46 | 显示全部楼层
pusacg.org 发表于 2021-6-13 13:22
0 N. b% ?. }- B8 X6 `3 g端午节要食粽啊

4 S0 L9 s/ i0 I, Q7 [& o每日至少一餐粽,已经试了2天早晚都是粽