[青葱校园] 小学课本封面,由一家三口变为一家四口!引发家长热议

Kiver 发布于2021-3-13 14:02 6343 次浏览 55 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2021-3-15 14:15:07 | 显示全部楼层
lsl330 发表于 2021-3-15 10:58
8 [) S& h1 {  A% f* D以前系想生没得生
" q+ e4 d% R6 P' A2 G' Y宜家系俾生唔想生
" T9 H& {0 L+ y6 U+ l  p4 A7 e
真的养吾  掂) X( P+ b/ }, F* Y
不像以前所说天生天养!!!* h5 t" I# |2 F- E8 f$ T

勇者罗兰 发表于 2021-3-16 22:56:01 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-3-14 11:54
2 a5 [0 T( o6 D: b) y! \5 q抱歉八卦一下,會唔會係粵東嘅?
; u: \8 F0 R' M; [: G+ v( H4 q% B
冇记错噶话,佢好似讲过系清远

miura 发表于 2021-3-16 23:38:34 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-3-16 22:56! x1 p9 i+ H& K2 v3 V
冇记错噶话,佢好似讲过系清远

( y" k. w' G0 @似乎清遠地方都唔係好好咁,雖然我冇瞭解過嗰度

零式 发表于 2021-3-18 10:28:48 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-3-13 14:11
4 J+ J- @' e2 a3 B8 q5 E东北计划开放三胎
8 u; r6 {6 f/ z/ k6 ~3 S
广东都差唔多要开放3个了

零式 发表于 2021-3-18 10:29:56 | 显示全部楼层
mkdi 发表于 2021-3-13 14:44' ]' X2 {- S& M! T
呢一個,我就唔知道啦!冇乜嘢研究,只係對於農村或者部分人士比較睇重男嘅多過女 ...
$ E/ y/ v. Y7 E% M
好多都系咁噶啦,重男轻女,传宗喔

bingott 发表于 2021-3-18 18:03:43 | 显示全部楼层
多個B唔系問題 但係我都覺得應該俾翻個風箏小妹妹  

cute 发表于 2021-3-18 19:38:55 | 显示全部楼层
再唔生多D就真是变老龄化社会了

Kiver 发表于 2021-3-18 20:17:17 | 显示全部楼层
cute 发表于 2021-3-18 19:38
9 {! V$ k+ E8 A1 L" k; O再唔生多D就真是变老龄化社会了
7 M; _1 J7 @" h- {! |
但都要养得掂先得伽$ d. r% L) k0 R2 p5 i! v* x
9 e5 Q( z; V! m+ \9 Q1 w
睇下D楼价!!

勇者罗兰 发表于 2021-3-19 22:22:34 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-3-16 23:38
$ e& O6 }4 h; ~! q8 r  v似乎清遠地方都唔係好好咁,雖然我冇瞭解過嗰度

/ {+ ?' _/ ~. z- P依个我就唔知了,清远人我识得唔算多,或者佢屋企有少少特别呱

miura 发表于 2021-3-19 22:23:48 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-3-18 20:17
, u! F; j" ?3 d" j! h% r# u3 K但都要养得掂先得伽4 |! [/ w* `& k, |1 L' o% @+ O

3 ^2 r6 q  Z; S3 G0 K6 {3 I睇下D楼价!!
: R, R) {- Z( W  v
我越覺得,越係大都市,女性獨立不婚越來越多

miura 发表于 2021-3-19 22:24:29 | 显示全部楼层
勇者罗兰 发表于 2021-3-19 22:22) L6 q  b- B1 a9 [, g
依个我就唔知了,清远人我识得唔算多,或者佢屋企有少少特别呱

. Q/ G2 R: M4 ?+ y咁就難講啦~~印象記得粵東嗰邊比較封建,但呢度為了避免觸及某啲人嘅神經,所以慎重一下

Kiver 发表于 2021-3-19 22:51:09 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-3-19 22:24
9 f/ e* \1 `; S& o9 E8 C' }咁就難講啦~~印象記得粵東嗰邊比較封建,但呢度為了避免觸及某啲人嘅神經,所以慎重一下 ...
! S$ D/ V1 k, z/ P9 }6 C, s, |
感觉较少粤东人注册这里,粤西就多