[软件应用] 关于白菜价的内存应用及心得

happyh2h 发布于2011-8-17 12:10 3824 次浏览 54 位用户参与讨论   [复制分享主题]
shadowlxl 发表于 2011-8-17 23:14:50 | 显示全部楼层
系太平洋论坛上见牛人上24G内存,插满内存槽...

漫步雲端 发表于 2011-8-17 23:24:41 | 显示全部楼层
色就留俾你,錢就我啃算了, K: w8 G# f% E! w
Batcat 发表于 2011-8-17 21:29
9 \% H; h- C9 r4 B7 l
  }/ I: x- x# r& C* }) L8 F" ~7 t
7 ]; Z( A- h# ?8 Z
我劫财就得,色字头上一把刀都系留畀你慢慢享受

漫步雲端 发表于 2011-8-17 23:28:03 | 显示全部楼层
用i5啫,又唔係用i7,使乜大惊小怪...内存都白菜价,8G好平常啫
6 `$ F+ B% S  e% |6 s3 ^kevinchan 发表于 2011-8-17 22:23

. D' _' u$ A4 \) \" R
/ }0 ?( h* s; I; U( |% p8 Z! U" \8 x& q9 D4 F' h
好啲嘅i5平台起码4000+ 你要咁大内存黎晒电啊?我6G都用不完

kevinchan 发表于 2011-8-17 23:41:27 | 显示全部楼层
好啲嘅i5平台起码4000+ 你要咁大内存黎晒电啊?我6G都用不完( q, f  }. u. U# O
漫步雲端 发表于 2011-8-17 23:28

6 }6 k& ]7 N2 n" S' E1 I  y/ q4 ]$ v/ T
7 N! P7 k1 k. ~5 f& \) C! k
    开机加上常用软件就占用2.3G左右,开埋虚拟机XP就4.5G左右,剩低嘅内存留返嚟玩游戏,8G基本可以满足
9 k* ^! j/ f5 k! q4 F! `
' P! T8 ~9 z5 }4 t) G6 ?; E' V- d3 i话说一条内存用得你几多电呢 - -!咁都话嘥电

漫步雲端 发表于 2011-8-18 00:06:29 | 显示全部楼层
本帖最后由 漫步雲端 于 2011-8-18 00:08 编辑 ) C7 c' G! V6 U4 H9 B$ d8 \
开机加上常用软件就占用2.3G左右,开埋虚拟机XP就4.5G左右,剩低嘅内存留返嚟玩游戏,8G基本可以 ...' P$ j; X) F' V$ B0 y
kevinchan 发表于 2011-8-17 23:41

6 a$ T# s5 K' _2 B* T, }  [( F0 i' `$ ^# w% \
# h2 N4 w; m) |  n7 {+ |3 q
0 ~! y5 @1 b6 Q, j  K9 M" o    . x$ O% @; R8 W
没玩虚拟机好耐囖,系之前上传MU用黎限速...跟住就用你发果个软件限/ Z: Q; v- s' G9 T
不过而家所有上传任务都交晒畀个VPS 同埋我准备收山了没咁多合成上传 9 ~( @4 V. W$ U

, g( ]7 r* r& t: G! ^2 ^我个时虚拟机+游戏都用左4G多啲内存唔明白你点解用得咁多
; e# ]( @3 Q6 |7 B4 G5 b* a
, F( u/ ^9 f9 Q2 m% r一条内存4额左右小数怕长计

kevinchan 发表于 2011-8-18 00:12:51 | 显示全部楼层
; V: q+ r+ K7 o, G
没玩虚拟机好耐囖,系之前上传MU用黎限速...跟住就用你发果个软件限, |# J. [* w; J/ J* m% }: ^
不过而家所有上传任务都交 ...
7 n) x1 [9 d+ ~% U1 k0 T% Z' z$ W漫步雲端 发表于 2011-8-18 00:06

; a: i! W+ H: [9 `  }; Q, i3 D' f2 J1 }$ n: P% G) W

1 Q# c& [$ E8 Q& X    漫步居然打算收山
# r( H- d( H" B. S虚拟机设置咗2G内存,实体机开机加埋几个软件就2.3G左右,所以平时都係4点几G0 W0 e% @9 |8 Y* E

& s9 @0 N5 E, q- ^6 a 话时话,你唔係2G*3咩,咁用电量肯定多过我啦...你个U用电又多过我,显卡用电又多过我 ...结果我环保过你

Batcat 发表于 2011-8-18 00:29:17 | 显示全部楼层
小心我反打劫,可恶badcat
, W  @4 z  K  l( H& N* H% C) Z6 Q. Vkevinchan 发表于 2011-8-17 22:23
7 I% y9 |4 @2 }% H% E$ |# p' B
* ?0 {: E4 E8 e" A; H
! n; x- g/ X( q  a- |
   财就无乜俾你劫了!!色就有,你要唔要!!

kevinchan 发表于 2011-8-18 00:33:56 | 显示全部楼层
财就无乜俾你劫了!!色就有,你要唔要!!# Y/ M2 G8 A, ^
Batcat 发表于 2011-8-18 00:29

% [/ A2 ~3 S; r4 L5 c9 o, J5 B! d( D1 z5 @- g7 x. Y. g, I

( b& n! w! f. J* {' @5 f    禁止发姣 - -!咁我走人算

Batcat 发表于 2011-8-18 00:49:55 | 显示全部楼层
禁止发姣 - -!咁我走人算
- M) t; ~! Q. w4 H( ~1 ?- fkevinchan 发表于 2011-8-18 00:33
( p. |; G) @* r+ m- N

' {9 |" d: ^3 s* L7 I, _9 }# W5 |- f; d7 ?
   我无发姣,系被逼发姣!!

kevinchan 发表于 2011-8-18 00:53:30 | 显示全部楼层
我无发姣,系被逼发姣!!2 l" b  C3 M: z# Q$ Z/ c
Batcat 发表于 2011-8-18 00:49
: V! a" u7 {9 n1 O" t) a& z

" v! J1 s9 [" ?! O/ M/ R
, p8 E! [1 l- C  o    边个逼得你咁开心,又财又色

漫步雲端 发表于 2011-8-18 00:56:34 | 显示全部楼层
漫步居然打算收山  ; W* q8 t$ A9 s( O3 b  v5 n7 u1 X
虚拟机设置咗2G内存,实体机开机加埋几个软件就2.3G左右 ...6 E' R: t% p3 F$ R" U6 }
kevinchan 发表于 2011-8-18 00:12

" P7 d+ Q9 T$ z, e% j6 i+ B* q5 n) |/ }0 |& a1 a0 ~3 n

* S$ t( ]8 C5 g1 B$ v预计今年内收山啦,退出合成界了...做个伸手党
) {0 h5 p' _/ m3 [我个时虚拟机设置咗512M内存炸,唔怪得你咁多啦...
2 E( a$ O4 J: B' X
: s- x. R- \% z; G9 a+ n话说我部虽然耗电大过你 不过唔系24小时开住,收工返先开5-6个钟 计落我仲系环保过你好多

Batcat 发表于 2011-8-18 01:03:50 | 显示全部楼层
边个逼得你咁开心,又财又色: D  z1 i& N( G5 Q
kevinchan 发表于 2011-8-18 00:53
% a' G: f; B3 Y

% v) Z2 E3 P  g
, P3 V0 U4 |( A   咪就系you逼我!