[软件应用] 请教一个或者你会识嘅问题。

kanatam 发布于2011-4-6 00:29 1621 次浏览 13 位用户参与讨论   [复制分享主题]

5 n. a2 U2 v1 P2 E我部机前几日重装过系统之后,电脑右下角就无咗人喇叭仔。(重装之前都仲好哋哋)....
' M* a2 w) D) C% W  d" B
9 R0 F1 j  U& z# V7 a% S4 E6 I”设备管理器“ 入面嘅“声音,设备和游戏控制器”----"传统音频驱动程序" 一切正常。; a9 U; f' R& W5 r

( R+ E: d+ V2 k1 n/ O"控制面板" 入面嘅“声音和音频设备”---“音量”----中间的"设备音量"  哩一栏完全是  灰的.........
$ f- q& |1 v  R- K3 t: S* \, T/ q
4 z! G! W! w: l- G' U(有人话要重新下载个咩 音频设备?????)
: R, u# u" Q1 h* v2 o: j& B) y$ M- C* w- b
8 E8 J) E' k9 C+ ~" l

1 n3 Y' w/ n3 f7 b. T) [8 a; mps:我装了 驱动人生 啦, 点解仲係无喇叭仔,点解 "控制面板" 入面嘅“声音和音频设备”---“音量”----中间的"设备音量"  哩一栏完全是  灰的 。。。。点解呀1 w) s2 _0 {. g5 n) s
# m4 X2 d, H( I3 E' g1 W& w
ps1:我已经下载了  realtek_ac97_406_xp 但是,发现,装嚟装去都装唔到。揾唔到装好的图标,“蓝色,好似只蟹钳”  係咪要 用 装机时果只驱动碟呢??

已有(13)人评论

chrisrex 发表于 2011-4-6 00:53:58 | 显示全部楼层
下载声卡驱动程序吧,通常都系realtek hd系列喇叭

kanatam 发表于 2011-4-6 00:54:54 | 显示全部楼层
0 l/ L, Z7 a8 o6 F$ X
: }( d. e4 C3 ^6 f. ^+ ]回复 2# chrisrex
6 s3 T! j2 d3 }. b) j' E/ {7 M
3 D: ^" V/ ~- u- M
0 j* W7 T6 q& r% J) x% u! C/ k    是否每次重装都要下载这个东西?我记得之前重装都唔使架啵 而且我都好似有声卡驱动 这个程序啵

chrisrex 发表于 2011-4-6 01:15:41 | 显示全部楼层
回复  chrisrex ! ~$ U- t$ e3 S5 o% @9 M

2 b9 \+ ?3 g7 P! T% b( i1 \0 ]
. i. ^; X* w/ |5 L0 U) F+ {    是否每次重装都要下载这个东西?我记得之前重装都唔使架啵
6 t" d+ l0 d! ]2 }: kkanatam 发表于 2011/4/6 12:54 AM
! a4 D4 |% ]6 z  i5 u# X- A) s$ {' T

' {! M; @' j2 O
7 w. w3 |4 ?/ ^0 O' m% C    下载一次好好收藏8 D! }  d9 m9 e" a, h- a
微软啲嘢有时系会抽筋,或者今次你个声卡真系有问题了
  @& U, L# @- R& e1 r' e/ r咩系统?

kanatam 发表于 2011-4-6 01:21:18 | 显示全部楼层
下载一次好好收藏( F6 G4 h* c$ z4 E4 J9 z* |7 X; e
微软啲嘢有时系会抽筋,或者今次你个声卡真系有问题了
6 _1 G. o6 x9 A" j' L咩系统?4 ?2 N* S5 _! ^: A1 Y/ K" W' p
chrisrex 发表于 2011-4-6 01:15

' ?# v% U9 T! S, n3 _8 m; e7 l: |8 [; l% R" C( ~
' v4 y5 Z2 \9 O. f  O
    咩系统??xP 咯。音频驱动程序冇问题架波...............

chrisrex 发表于 2011-4-6 01:29:25 | 显示全部楼层
咩系统??xP 咯。音频驱动程序冇问题架波...............
- P# B7 j9 ?! H+ C; akanatam 发表于 2011/4/6 01:21 AM

8 m! l: l9 R$ }, r/ ^" ~+ p& a+ T  }- f$ j5 P. \
. A# _' g: h0 i+ `; J  p1 x
    咁唯有试下自己装驱程了,不过未必系realtek hd,最好睇下你个声卡係乜嘢

blue2018 发表于 2011-4-6 01:51:05 | 显示全部楼层
不知道如何查看型号的话,就用驱动精灵帮你装吧,先把你旧的声卡驱动卸载了再装

基拉杰特 发表于 2011-4-6 09:42:21 | 显示全部楼层
超三速度真快

rkysoo 发表于 2011-4-6 10:50:36 | 显示全部楼层
看看是否Speaker的Driver沒有安裝好

Batcat 发表于 2011-4-6 14:17:25 | 显示全部楼层
你有無試過放過d歌來聽下有無聲!!有就唔關硬件同驅動既事!!你話個圖標唔見左,多數系隱藏左!!

ttsti 发表于 2011-4-6 14:26:12 | 显示全部楼层
重装之前肯定没事,重装之后系统乜也驱动都没装,没声好正常,首先要知道你是什么音效芯片,先至上网下载正确的驱动然后安装!如果是装WIN7甘一般都会自动安装好.

zoechanhy 发表于 2011-4-6 17:47:48 | 显示全部楼层
用驅動人生啦!!!

12下一页