[每日闲聊] 大家找寻粤语配音动画的原因

24_51 发布于2011-4-3 23:03 5140 次浏览 82 位用户参与讨论     [复制分享主题]
asd123456 发表于 2011-4-4 12:51:07 | 显示全部楼层
回复 34# eegbook
1 E( Q3 N6 }. p
  o4 u3 A& r% L# h  K9 f: }3 N( ?: h: z
    .呵呵.细个电视,5靓.      有又D花..

食梦貘 发表于 2011-4-4 13:18:41 | 显示全部楼层
日语的配音最好,国语的配音最差,但国语听得懂,日语听不明白,而粤语居中,所以选择粤语

jingwoei 发表于 2011-4-4 13:30:20 | 显示全部楼层
dun need to watch the subtitle...  that's why... thanks

515611823 发表于 2011-4-4 14:13:26 | 显示全部楼层
回复 6# 24_51 % {! C3 W8 `3 I$ ?

- k( E( X! d* z8 e8 Y% f
# {1 I" I# t" S2 E( Q/ n    幼稚罗- -

kyo1983 发表于 2011-4-4 15:10:10 | 显示全部楼层
其实都好多原因咖,有自己嘅原因,又有其他原因

kidhitomi 发表于 2011-4-5 00:11:31 | 显示全部楼层
听番自己嘅语言,先最自然
2 Q  j' F0 T: S3 w' x( n5 Y何况睇粤语动画大嘅3 r4 H: V6 w' J+ h  M
普语同英语版就真好怪,对比日语效果好差
. R/ ]! I& r0 ]$ N- L6 G( Z# C. V粤语配出来效果同日语不相上下
( Y3 Z# d: _5 P& c+ B整体上好好多

零の天使 发表于 2011-4-5 00:44:00 | 显示全部楼层
其實只不過喺平時都聽慣聽熟,覺得有感情D

zmqxzmq 发表于 2011-4-5 12:00:12 | 显示全部楼层
听得明,吾系睇字幕

eegbook 发表于 2011-4-5 13:16:59 | 显示全部楼层
听番自己嘅语言,先最自然
+ c/ v" a- S) q$ y$ [& W# H+ v何况睇粤语动画大嘅7 _. n" E4 h# U% t, b
普语同英语版就真好怪,对比日语效果好差
) ~$ o8 e% E4 q, S7 l! u# k* C+ R' j粤语配出来效果 ...  W# o- _. d. L, i# Q
kidhitomi 发表于 2011-4-5 00:11
) {( R; L+ n8 \' U6 }
, j7 s: o. i' ]0 R- m/ P

3 |6 V5 D2 t- \3 ]$ J    唔使睇字幕,系我呢D盲眼人士嘅福音。

shadow葛影 发表于 2011-4-5 14:19:20 | 显示全部楼层
因为细细个就开始睇,对D粤配比较有亲切感,之后仲迷上左D配音员,所以就一直有爱啦

qawsed300 发表于 2011-4-5 17:03:03 | 显示全部楼层
儿时回忆,以前看TVB时的快乐

lych 发表于 2011-4-5 20:22:41 | 显示全部楼层
语言习惯性