[每日闲聊] 大家找寻粤语配音动画的原因

24_51 发布于2011-4-3 23:03 5142 次浏览 82 位用户参与讨论     [复制分享主题]
24_51 发表于 2011-4-4 00:50:55 | 显示全部楼层
回复 12# gyz2002 5 \( D; Z& x* ?8 ]4 o

- D4 J+ I0 K8 n1 R2 Q( ~
$ z2 Z; U: |2 W- |     你以前中意睇边D啊

aaron81 发表于 2011-4-4 01:11:43 | 显示全部楼层
寻找儿时的回忆同埋听粤才有感觉(话晒自已的方言)

gyz2002 发表于 2011-4-4 01:13:59 | 显示全部楼层
回复 13# 24_51
9 q) ]) a: c2 L1 t& u5 V好难讲边一套啦,以前好多TVB卡通都系早上9点半开始做既,返学时间边睇得到喔,依家网上好多旧作都系睇过既,但系都睇唔得晒啦,所以下定决心,开左个12M光纤拉网盘地资源落黎睇咯,都有成个月未关过机咯~

vskenying 发表于 2011-4-4 02:13:33 | 显示全部楼层
什么原因都有吧,兒時囬憶,粤语配音聽起上來生動D,親切D,又唔駛睇字幕甘纍.

Hatsuki 发表于 2011-4-4 03:17:24 | 显示全部楼层
一來聽得明,唔洗好似日語咁睇字幕
9 }! v4 x* W, H7 B; x+ x, H二來有親切感,因為係自己講開嘅語言3 [" n( Z- b  E' `4 }9 q* b
三來有特色! J% P- x) [( @
唔明出面啲人點解成日都要批評到粵語配音一文不值

lesswind 发表于 2011-4-4 07:36:28 | 显示全部楼层
觉得比较有亲切感

Kivat1991 发表于 2011-4-4 07:42:07 | 显示全部楼层
细个概回忆+无人做果D旧动漫概字幕啊

alexhus 发表于 2011-4-4 08:49:57 | 显示全部楼层
回复  24_51
% l1 H# ]* p: P3 w( X9 W1 c好难讲边一套啦,以前好多TVB卡通都系早上9点半开始做既,返学时间边睇得到喔,依家网上好多 ...
3 X, O  v3 @% t3 Q" E1 q0 hgyz2002 发表于 2011-4-4 01:13 AM
$ q* A" \3 q- K8 O$ Z0 I2 r- F  {" A
/ ~+ M! r0 r4 o$ v( v) A, {: I

8 b' A" V& ^$ z) L9 g+ o( f    12M光纤果然唔措。

chakfung2 发表于 2011-4-4 08:57:23 | 显示全部楼层
樓上s的已經答哂

エツクス 发表于 2011-4-4 10:06:21 | 显示全部楼层
作为细个个阵嘅回忆,仲有好有收藏价值,而且旧时放嘅动画多数我都觉得好好睇,有回忆起细个追卡通个阵嘅快乐

基拉杰特 发表于 2011-4-4 10:16:00 | 显示全部楼层
作为细个个阵嘅回忆,仲有好有收藏价值,而且旧时放嘅动画多数我都觉得好好睇,有回忆起细个追卡通个阵嘅快 ...5 I- m4 v5 s; N2 @1 b& ]
エツクス 发表于 2011-4-4 10:06

: u, t5 O3 }% `- ~! d( K" I' b. I" Y! u* C% V
2 w( K1 ~2 X5 o5 k8 ~% B
    想下就下,做任何事都去追求咁多原因做乜。原因就是“想”

Kuromi19 发表于 2011-4-4 10:30:10 | 显示全部楼层
第一,有亲切感
5 x; ~1 K( P: J$ v; K( N" I9 w4 `第二,无论系感觉上抑或系事实上,粤语配音真系好过普通话配音9 y; i8 z, n$ F$ k: q
如果净系得原声同普通话,我宁愿睇原声