[生活百科] 二代 i3 2100 VS i5 2400的选择?大家入嚟俾下意见。

alexhus 发布于2011-3-22 14:02 3633 次浏览 43 位用户参与讨论     [复制分享主题]
alexhus 发表于 2011-3-22 23:37:24 | 显示全部楼层
装机前好兴奋,装机后见到硬件逐渐跌价有点心痛
$ `' Q( b2 h0 \' o% _5 e% Hkevinchan 发表于 2011-3-22 11:32 PM
7 r; B/ Q/ l* R! }

& U' h0 P, b# w$ u1 g0 A" `系咁噶啦,最好装完机就唔好再睇D报价,要玩游戏噶就专心玩,要睇电影噶就专心睇,一个月之后应该就冇乜感觉啦。。。

kevinchan 发表于 2011-3-22 23:43:05 | 显示全部楼层
系咁噶啦,最好装完机就唔好再睇D报价,要玩游戏噶就专心玩,要睇电影噶就专心睇,一个月之后应该就冇乜 ...
/ r5 n6 u$ j6 u& o, Galexhus 发表于 2011-3-22 23:37

: C/ X% g* x' L; q2 V. i6 X* ~* \! ?3 @- R4 T
$ t+ e6 T: X2 q% s
    bingo..... 乜今晚咁夜啊...

asd123456 发表于 2011-3-22 23:45:43 | 显示全部楼层
對電腦不懂,只會玩遊戲的路過。。

ConvoyChan 发表于 2011-3-23 03:41:50 | 显示全部楼层
大板ATX的确系几好,但是用料好多。微星果块虽然系大板,但是用料就唔一样啦,技嘉之所以咁贵,系有原因 ...
# n- t9 {' q( k/ z6 q  Ealexhus 发表于 2011-3-22 10:18 PM
: G9 D. E+ K$ B2 o- u
/ u6 @% ?& y; o% t% [

* @, Q$ z) P$ g/ w    甘确实一分钱一分货无错既,都系甘多份量系度睇你将价值分配系功能定性能,应该话属于两种唔同既装机理念,只要你下次升级个阵唔怕觉得唔好就得喇,一般来讲堆料的优势要超频失出到来,讲到电气性能,感觉不相伯仲都了,大板面积大好布线铺少两层都应该同六层小板区别不大,而且现在越来越多野整合到处理器,板上器件的确越来越少了。两者的区别在于一个把料堆在固态电容,另一个就把料堆在南桥内存槽和pci槽以及那sata跟usb以及少量仅限处理器供电固态电容了。最重要仲有个句该死唔使病上次同同学写个卖699既giga p43一日即坏不停死机重启,一换就无事了超假,仲摘驶过我个699既h55

eegbook 发表于 2011-3-23 07:43:31 | 显示全部楼层
甘确实一分钱一分货无错既,都系甘多份量系度睇你将价值分配系功能定性能,应该话属于两种唔同既 ...
. Q" ]; p: E% s. t; d" \: l( AConvoyChan 发表于 2011-3-23 03:41

# Q; Q$ C5 o. S$ H  |7 \: l! E" d6 v9 k

8 {3 g5 u' z: w5 g5 z( j! N    果真系行家啵~~~到时我砌机,够你嘞。

Xoun 发表于 2011-3-23 19:07:20 | 显示全部楼层
我都想换翻台..入黎参考下

eegbook 发表于 2011-3-24 08:46:31 | 显示全部楼层
我都想换翻台..入黎参考下% Y# x1 S8 I4 Y, o: [9 }
Xoun 发表于 2011-3-23 19:07
3 e3 `( [5 G2 `) W- s  A

: g3 _8 p5 n1 R8 C* {1 r% ]2 N! e
, L7 f! e5 r) }2 O6 G( Q) r    我都想吖,台旧机都现在都未整好。" O8 S7 g3 j3 w
系嘞,千零蚊砌台主机,有咩好介绍呢?

alexhus 发表于 2011-3-24 13:24:19 | 显示全部楼层
我都想换翻台..入黎参考下% c3 R, g0 Z& R. V9 `4 O  P! s/ S, {
Xoun 发表于 2011-3-23 07:07 PM
4 h' t: }, k1 K2 b( v% j

+ |! m9 p% Z! V5 e
7 J1 N) p- A& g& H    X兄应该买得起i5啩。。。。

eegbook 发表于 2011-3-24 13:58:00 | 显示全部楼层
X兄应该买得起i5啩。。。。6 f2 Z7 j" V6 Q' W" W$ ]
alexhus 发表于 2011-3-24 13:24

& e9 c0 j7 B$ N: q4 S1 u' }& Q" B  y) m6 x, S# G- [
! d' U6 v( g5 V: a& g9 L, g
    I5,好令人羡慕吖!!!

ttsti 发表于 2011-3-24 14:49:14 | 显示全部楼层
I5,好令人羡慕吖!!!
9 [2 ?, n9 ^; B& W/ Aeegbook 发表于 2011-3-24 13:58
* a# g4 H  S5 E% Z
好羡慕吾是瓜,i5我都用佐年几了,我堂弟同同学用紧i7,我都好羡慕啊.

eegbook 发表于 2011-3-24 15:00:33 | 显示全部楼层
' g, a6 W) l8 g0 Q
好羡慕吾是瓜,i5我都用佐年几了,我堂弟同同学用紧i7,我都好羡慕啊.6 I) j. U9 U: U* B
ttsti 发表于 2011-3-24 14:49

0 T' Q* H- o7 m* h: R: ?* Y1 I+ S) n2 {1 B8 A( a. D  U7 {
8 a# _: W# l9 B/ J. ^1 K" ]
    主要我系无钱人呢~~~~~~~~~~~
/ [8 \  e, u6 b# w: {5 u台旧机个硬盘瓜咗,而家要D朋友施舍D旧硬盘黎用~~ " J, ?7 A) ~  _* @3 B* g
~~无荫公。

alexhus 发表于 2011-3-24 22:54:02 | 显示全部楼层
好羡慕吾是瓜,i5我都用佐年几了,我堂弟同同学用紧i7,我都好羡慕啊." r, ]; {  w1 H0 j* _
ttsti 发表于 2011-3-24 02:49 PM

! |# R# _, u" v& f8 A  r1 ?
! I; C" U' B6 M
8 Y8 h; L& x1 _4 D+ E    暂时想用住i3 先,下一季度又要出新CPU啦,跟唔上啊。。。话说而家呢个i3唔超频情况下,同上一代i5有得比。。。