[115空间] [MU] atv同班同学 片源+粤国双语校正音频分享 (110612更新)

netasa 发布于2011-3-8 08:42 4072 次浏览 52 位用户参与讨论     [复制分享主题]
happyh2h 发表于 2011-3-8 17:09:49 | 显示全部楼层

2 x  d/ `  Y3 k  j) K连国语都更新啦,国语我也制作了些,用毛虫台配的调整的,
: ?% S. U6 C. W不过可能係因为要兼顾广告的时间,25分钟的动画每集都被cut掉4分钟,调整起来真是辛苦

ruan 发表于 2011-3-8 17:54:33 | 显示全部楼层
支持一下先!!!!!!!!!!

netasa 发表于 2011-3-9 03:11:55 | 显示全部楼层
全力支持豆豆~~支持N大大~1 g) Q7 L! K1 O5 [4 p* J8 [$ X
發覺你同traimy,一樣好中意整埋國語了~~我反而唔中意,無視之……(yo ...
1 y; U3 g' n# jmcnynbajay 发表于 2011-3-8 09:39
; s2 p" s5 T: `( R4 h

) |" t. o5 o  [9 `" {* p6 |% v7 g# [' A0 L
    國語嘅版本好似同日版嘅無大出入,所以整起嚟非常之容易同埋快。咁所以,整埋也無大礙。一為完整二為分享更好更易,話晒國內都係通用普語。再者國語我壓得好細下,綜合嚟講影響唔大。另外台版嘅國語有好多都配得唔錯。我個人都比較認同。
2 w$ X. I4 b# m2 M: W# k* i3 N$ h+ w5 k7 X7 u6 g
豆豆依出動畫係另我比較有深刻印象嘅動畫嚟嘅。當時覺得配音配得好好聽(豆豆把聲)!另外果D簡簡單單嘅畫風我都幾鍾意。在處理過程中有好幾次好感動,錄影版雖然被ATV剪短左但係果D廣告真係另我回想起好多以前坐在電視前睇嘅情景真係好懷念。可以嘅話我覺得唔合仲好,不過為左追求完整清晰整合依D收藏目的先至。   
4 f" W6 o0 X! M1 S4 p7 F) K
% a% a! d/ L# E8 l* B' [我有D想知邊個配豆豆嘅。 MU上傳速度最緊真係幾慢下。

netasa 发表于 2011-3-9 03:34:19 | 显示全部楼层
多謝樓主,我系呢道都有分流
$ ^; t* H  }5 e& K, W1 O8 T不過只系見樓主系dotmu回覆過
+ E" d2 M6 c9 l7 d& O+ N: giamaboyandog 发表于 2011-3-8 08:58

8 J* h% V9 Q: b) u! _* x8 N/ M0 z* I, M# {0 h- W) Q

5 E0 h9 ], N1 @' E3 G    無留意到響依邊嘅貼!!可能當時我有其他嘢下緊。遲D出番依度嘅連接。

mcnynbajay 发表于 2011-3-9 03:57:57 | 显示全部楼层
國語嘅版本好似同日版嘅無大出入,所以整起嚟非常之容易同埋快。咁所以,整埋也無大礙。一為完整 ...
; P% v4 N6 ^' W6 o8 b5 I7 Fnetasa 发表于 2011-3-9 03:11
0 n4 ^2 z. S/ N8 p) A0 \) d$ X

% F) Q0 t; D4 d  r& `1 J( p8 {% }6 \! E$ |4 U5 O$ h
    雖然國語系大陸的母語來,但唔系廣東呢~~始終中意聽翻粵語多D,聽國語梗聽得好勉強~~~唔自然,怪怪地~~指自己聽唔順耳(我唔追臺劇)
; ]& G' [& D9 [" t# |講起,第2輯的錄影,老鼠兄。無CUT凈的廣告,我都見到“旺旺”的廣告好懷念了~~最後有下一節目的報欄同時間……2 i! r7 p# v4 h# ]" i- y2 t/ n
' j2 _" i( ~5 g* c
第3輯,佢就CUT凈曬了~~不過有一集,貌似系H2的ED來~~原來ATV有播過H2O?
$ m/ c) W( h" i9 G8 `' T) Z8 W9 n" |* O4 w
豆豆,咪系曾秀清咯?你仲唔知道佢的名咩?過佐TVB好耐了~~Cyber守護星的潔都系佢配的~~2 p# M1 j( b* }

: y- J/ E. b+ ^" R0 q/ LMU仍然上載唔多全速了~~一直徘徊系40K~~115的大文件上載,就可以去到盡了……(但影響網速,下行……瀏覽網頁慢死)

netasa 发表于 2011-3-9 09:31:33 | 显示全部楼层
雖然國語系大陸的母語來,但唔系廣東呢~~始終中意聽翻粵語多D,聽國語梗聽得好勉強~~~唔自 ...* K2 m5 ~% E" {6 q7 e
mcnynbajay 发表于 2011-3-9 03:57

& }+ N  k8 B7 W" D% a# @7 x0 i$ c& v8 P
7 x2 F1 t/ T+ g- A
    宜家TVB嘅女聲優實在太多靚聲,所以就算認得拒地D聲,D名都記亂晒咯!!

huang 发表于 2011-3-9 19:05:29 | 显示全部楼层
鸟控MU都吾控115

zweikun 发表于 2011-3-10 00:13:18 | 显示全部楼层
本帖最后由 zweikun 于 2011-3-10 00:14 编辑 $ V8 O$ L# W) }2 J3 A7 d. Y7 M" L

7 ~: `' }; D! n) |+ n$ V: q片源还有几集没挂好 补下; j/ d  ?0 D& f0 q3 Z: k9 M
---------) Q& p; I/ [- J5 {8 q8 f$ M0 @) J
看错了, 还以为是发片源的 ,呵呵

weina 发表于 2011-3-10 00:25:18 | 显示全部楼层
得下来看看,支持全集。

panzcheng 发表于 2011-3-10 00:30:35 | 显示全部楼层
金田兄有新野!!支持下先!!原來系琴日噶喇!!

86817236 发表于 2011-3-10 06:30:29 | 显示全部楼层
对主角有印象,剧情就忘记了,支持一下啦。

soso 发表于 2011-3-11 14:03:25 | 显示全部楼层
支持一下..多謝大大分享..