[官方作品] [第8弹][Summer?Beach?!Melody!][乌贼娘OP][粤语填词翻唱]

空灵 发布于2011-3-7 23:04 9323 次浏览 37 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
千岛青螺 发表于 2011-3-19 12:22:40 | 显示全部楼层
支持了。。。很萌嗯>v<

eegbook 发表于 2011-3-19 13:17:07 | 显示全部楼层
D歌词好似。。唔系好夹咁啵~~~
- V9 T2 `, M* m; D$ W" U- f  |. d% H0 q; M! w2 [
不过制作到咁嘅水平,已经非常非常VERY GOOD。

广州田鸡佬 发表于 2011-3-19 17:02:16 | 显示全部楼层
把声好萌 下载黎听了

夏木笔 发表于 2011-3-19 19:58:23 | 显示全部楼层
好犀利好得意~~!!! > <

求其君 发表于 2011-3-19 20:55:36 | 显示全部楼层
点解我次次都咁迟先知……& W) i* K9 N( s0 l3 ^5 G0 h: _
原来神儿把声咁萌~~~$ Q  B: r( ~5 h' g( T4 C' F* K
之前居然无留意=3=
) ?/ |' u6 [$ A  [9 X$ k% J) s官方作品做得越来越成熟了呢~

巴托拉 发表于 2011-3-19 21:39:44 | 显示全部楼层
哈哈哈 这个填词的风格
4 m5 t4 l" h( y: m/ x9 [听起来就像一股清新的儿童风格

竜崎 发表于 2011-3-21 00:31:25 | 显示全部楼层
D歌词好似。。唔系好夹咁啵~~~' F& @3 @/ X  T; n$ s( G7 A

2 ], h0 Z3 i' f+ y9 B. C不过制作到咁嘅水平,已经非常非常VERY GOOD。9 i# H; l: W% N) T
eegbook 发表于 2011-3-19 13:17

' F$ a) _9 K, J2 e% J8 |
6 V4 k: S5 j5 s1 k: y; i5 o
% j6 b7 S7 a& S- O" H7 U: |& x以Summer,Beach,Melody为主题~

) Y5 z, q. d7 v% Q/ a. s“唔夹”係指边方面呢?

eegbook 发表于 2011-3-21 03:26:49 | 显示全部楼层
以Summer,Beach,Melody为主题~/ K1 c9 t% Z+ z& v: q6 m
“唔夹”係指边方面呢?4 G0 S8 k0 B; R. `6 J; i9 Y- c$ u
竜崎 发表于 2011-3-21 00:31

9 w& T( n* G) T" j8 D% d5 N: g6 k2 a" k- E! @; O

1 m8 `8 G; s1 Q- }    极主要系,曲与词嘅音咯。
: @- v8 ~: k- \比如一开头嘅:前进、前进、前进……+ O' q" V: v( e- h2 d; t$ K4 @
无错,意思系已经达到咗,我仲觉得好好添。但点样唱法,都无可能唱到“しんりやく”呢个调。
) b3 K* O' j$ W/ W, c* R其实我就绝对唔系鸡蛋里挑骨头嘅意思,只系比D个人意见而已,目的就系希望你地越改越好,越唱越正啫。; Z' S; G! f* `- I  S( J

. ^" G- w/ X! `4 b* j$ l

clpro 发表于 2011-3-21 13:00:41 | 显示全部楼层
回复 20# eegbook + `% W! k8 u/ l& q8 ^  \+ x' J

1 t+ \# `: w9 @- [- n/ {0 J/ g
( O9 w6 c9 h$ c% M    由佢地慢慢黎啦,畢竟都唔容易既。

eegbook 发表于 2011-3-21 13:05:02 | 显示全部楼层
回复  eegbook
& O+ r" K' M, C( ?4 ]
- r8 E' n; p3 c7 e) J, d
5 z3 d' P* a! V    由佢地慢慢黎啦,畢竟都唔容易既。
; E- ^% P3 x' g0 M# u( jclpro 发表于 2011-3-21 13:00
" p; q% G8 \  ]" u8 _* U4 X

9 c% q# O6 {  M3 |$ D- v
5 U! `# H4 Q6 @' }4 K- o7 Q    我又无激气,又无揾“交”闹,只不过提下建议而已。有时候,一味话好唔系办法嘅。
6 Y1 `. V2 _. U" A黄沾叔都话过啦,如果唔系佢比人用粗口闹佢D词似屎,都上海滩,更加无甘风光啦。" V8 M5 X8 e  `. U8 w
加上,我又无闹,只系比D良性建议啫。
- n4 ~& P  a% z4 G' L; f2 R' M
6 ~! j  s1 e1 U; m7 K+ ` 讲真,我只系凭感觉啫,都唔系好识嘅。

clpro 发表于 2011-3-21 17:48:33 | 显示全部楼层
我又无激气,又无揾“交”闹,只不过提下建议而已。有时候,一味话好唔系办法嘅。
( x9 V6 p/ V$ I! M& R黄沾叔都话过 ...
6 G7 x- w" c* |! `1 P6 Heegbook 发表于 2011-3-21 13:05

/ f- M2 W  d: o$ O! k9 v) d- Y! P1 O5 _- \/ q# b
6 h2 v4 c: C5 Q2 b9 c3 R
    就算激氣,有D人都未必一定受落既……- t4 v8 f9 y( m' P. U" |2 L
一味話好既風氣絕對唔能夠醞釀一個好既環境,睇下當年100大元鈔票上果位就知啦……唔講。
6 U  x7 F: |- _- f(我沒有指桑罵槐.). t$ E: ~6 v% ]- h- [4 A9 c
霑叔胸襟大,呢樣我諗唔少人都知,對比下阿旦咯……呵…
+ [/ H7 f; V$ ]1 `

eegbook 发表于 2011-3-21 21:35:48 | 显示全部楼层
就算激氣,有D人都未必一定受落既……
, t+ R/ Z+ O9 V3 g3 ?3 z$ K一味話好既風氣絕對唔能夠醞釀一個好既環境,睇下當年100 ...
* d- o6 Z/ P% l( p" b1 g' E1 zclpro 发表于 2011-3-21 17:48
& a6 G, ]' c0 w! z" e1 n
% Y& q& e8 r2 j3 I( y

- i8 i4 L0 _/ g) y+ R4 A& G    咁又系哦~~(点头,点头。)