[每日闲聊] 粤漫社计划在个人空间加建一个小型网盘方便小文件分享

Kiver 发布于2011-3-2 20:55 3592 次浏览 48 位用户参与讨论     [复制分享主题]
netasa 发表于 2011-3-3 03:24:15 | 显示全部楼层
用M4A合一集24分钟嘅音频VBR150K 可以控制在17-19M  170K大约20M!  用OGG 96K码嚟压可以有12-14M。如果讲到音质嘅话其实係无问题嘅,只要压嘅源文件音质正,咁压出嚟问题唔大,感觉上只係会觉得细声左少少。
5 T( t0 _' N9 }6 ?8 j4 ]2 _1 G* x' ]/ H* e9 ?2 i% j: u! u- p
不过我建议35M为初始文件大细限制上传格式为音频,之后级数升高才放宽上传格式,例如RAR ZIP之类嘅分档。另外K社无提及保存期限问题。 我觉得存活期先至係重点,另外论坛开个区为音源区嚟另外发布会更加之好分类。如果都在分流区嘅话真係会好乱。
& ?: Z$ b: k3 C3 o, c/ h
7 F. I. i5 H# x) e8 |2 dPS:好似粤语儿歌咁,依D唔一定多人下载嘅嘢,不过有时又有人稳。咁定依D嘢嘅存期有时真係几烦架。另外论坛在HK嘅话,有依D内容存在有可以会涉及版权问题也不一定哦!!

Hatsuki 发表于 2011-3-3 05:06:25 | 显示全部楼层
支持~分享小容量文件唔洗周圍搵空間2 \' w! A, Y# {& {- p, M& R
不過樓上講得好啱, 香港地區的SERVER要小心版權問題

ET0-0 发表于 2011-3-3 11:31:40 | 显示全部楼层
1 N+ T% T$ G" j. G3 i3 j# M  G. d! M9 u' Q' G! I8 m' b) Z6 C
回复 1# Kiver 2 a7 h1 }5 Y- A  j6 f$ M, b3 m- c
音频都唔止20M   起码空间30喇 计划10-15G 存音频 空间应该够用

Kiver 发表于 2011-3-3 11:45:32 | 显示全部楼层
支持~分享小容量文件唔洗周圍搵空間7 e& D2 f* j( _
不過樓上講得好啱, 香港地區的SERVER要小心版權問題. T8 R4 `2 p: [8 d3 z7 z1 x" Y: @* c
Hatsuki 发表于 2011-3-3 05:06
5 L+ g# V8 v3 `
% ?& Q7 i* Y& z& C% J

6 |; b# _& S! q# `5 L8 W8 S6 B    不知道用不用SSL功能呢`~~

vskenying 发表于 2011-3-5 00:44:37 | 显示全部楼层
繫哩個吧?我昨晚先畱意到有這空間.幾好,希望越搞越大,越搞越完善啦.10~15G繫服務器的總空間吧?那每個用戶能用多少空間?

Hatsuki 发表于 2011-3-5 03:12:47 | 显示全部楼层
上傳唔到
' I  v, _: \1 `' ]/ b* N7 a% ~5 B* i: Y: s4 Z8 B

Kiver 发表于 2011-3-5 09:54:33 | 显示全部楼层
上傳唔到
* c) B% f% _+ U1 O7 }Hatsuki 发表于 2011-3-5 03:12
1 v2 V9 `. _9 M# o- @( P
2 F, u1 X( _; a4 l7 L

5 y! A3 v9 {+ B( T: N    只支持IE~

Kiver 发表于 2011-3-5 09:55:04 | 显示全部楼层
繫哩個吧?我昨晚先畱意到有這空間.幾好,希望越搞越大,越搞越完善啦.10~15G繫服務器的總空間吧?那每個用戶能 ...
0 a" f! p" y' V1 ivskenying 发表于 2011-3-5 00:44
. W( [$ n; S4 c+ i4 H* v

" x+ Y* V0 ~& x# g- |# H  `! X! q2 D6 d6 l1 \+ ~8 P1 J4 c
    每个用户分到几多就看你自己的积分啦~~( V' I1 x( q0 @1 M
积分越多就占的比例越多~

king8360 发表于 2011-3-5 11:27:06 | 显示全部楼层
支持一下 好东东

inber 发表于 2011-3-5 20:56:49 | 显示全部楼层
回复 1# Kiver
% z& ?# X, n* x" b( R/ W0 `6 h; K5 |0 W7 _' @9 s8 R0 Z

6 L4 z$ d+ ]  M我見到你有個檔過20M0 R5 T8 B& C% a# z- T
是否管理員的關係
9 r% X5 g* P1 N+ w6 @1 N$ `" l( r: O& t$ ~( }) g
"地球主题商务背景矢量"

Kiver 发表于 2011-3-5 20:58:57 | 显示全部楼层
回复  Kiver
3 X( Q/ c& Y; v( d+ Y2 @; h$ ~& ^9 d4 B8 O$ w  W
) k1 V, K2 |( L4 P7 a
我見到你有個檔過20M
1 O% {3 B6 b' m# F5 C是否管理員的關係
, l0 l" G' K, K' w% H+ s) w! X' ]* w$ }  V7 w; ?* F: ?
"地球主题商务背景矢量"
7 Y; ^9 A! U- A% qiamaboyandog 发表于 2011-3-5 20:56
  s: c: F# ^2 K+ m# A7 r- @7 }

$ a$ _: ]; c+ k  j! O/ [& D5 I0 Y; |3 \6 ?4 o
    你试传下就知道乜回事啦
2 Q* ^7 u8 o( ]* H( A
: {7 |  I: j% {* R) \呵呵
6 o  o( _, z* W2 U  h7 I目前测试中的
: P/ a/ J) h) H8 B文件在正式公告可以使用时会删除的`

king8360 发表于 2011-3-7 17:47:48 | 显示全部楼层
这个我觉得不错啊