[每日闲聊] 粤漫社计划在个人空间加建一个小型网盘方便小文件分享

Kiver 发布于2011-3-2 20:55 3606 次浏览 48 位用户参与讨论     [复制分享主题]
Kiver 发表于 2011-3-2 21:13:49 | 显示全部楼层
嗯...就算長度得23分鐘嘅128k碼率音頻都23M左右啦 的确太細了
0 A3 p) y9 i* I. Z5 t% q我用開192k 33M到,要分壓rar = ...
* W" M' a  ^. n& }2 |2 a% a漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:12
8 W" e3 f6 ~* O0 N  x
9 ]  `' D1 a% Z1 r0 r+ p

: J; U* t% b/ ?7 W+ C    用是CBR还是VBR方式处理啊?

漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:14:42 | 显示全部楼层
啱曬你?
7 K( {1 |1 a2 n# L0 `: V% i合成人才! T( S! Y2 j. y" s. S9 ^
對我黎講傳音頻無咩用
+ l/ H2 ~* ?8 c1 ?4 ?) E; M5 g8 u; i! C; j$ A
暫時未諗用傳咩好
2 O5 O5 N0 p% Viamaboyandog 发表于 2011-3-2 21:07

$ W- h0 e3 o/ N: }! m& s
4 H0 [7 ~2 I' B( L6 D: T2 d4 G7 I6 K3 Q) x' k, s  H. k' \8 s

: ^  }1 O/ B! |% E4 j3 R你又做合成囖

漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:15:58 | 显示全部楼层
用是CBR还是VBR方式处理啊?
3 l- ~: M3 S0 P. a  y, ]. x% BKiver 发表于 2011-3-2 21:13
, f2 e9 B6 `; m% `0 F3 x7 R  r
& x3 B: Y" ]; N' b7 H

: V* D. S7 X* T1 I" P: N   
  `& g9 y; z8 i+ N: ?: n  kCBR的...

inber 发表于 2011-3-2 21:19:12 | 显示全部楼层
你又做合成囖4 m7 X- e8 U% N4 J* \
漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:14
5 g6 ~! ^. R7 K& q: B0 O

" n5 S& e# V. h% G% @/ o0 X9 G
! b9 d2 ~3 A% @$ f做合成嘅對片源都有一定嘅研究----(但我無)0 V) L% E: \* |& t* z9 o( `8 w. v
況且我同你地唔同---我唔適合合成

Kiver 发表于 2011-3-2 21:19:54 | 显示全部楼层
CBR的...
# {0 Q0 ]/ a8 X9 `% d漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:15

% f* A2 B7 B5 D7 E$ q
3 g; b& @; \) A. I' Q0 i5 Y3 E8 L) t6 E! G" S9 _
    用VBR文件可能缩小点啵~~~

漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:22:00 | 显示全部楼层
做合成嘅對片源都有一定嘅研究----(但我無)
. \9 C9 |2 P6 P$ j& ]$ V; X# g況且我同你地唔同---我唔適合合成
% ?/ Z- O* G  Y0 Ziamaboyandog 发表于 2011-3-2 21:19

! r8 n6 a9 P5 i( C* m; T/ \/ z" l$ C: S+ q
8 d. x5 {5 X* u. F) D+ ]5 V# M8 A
    " [7 c/ Q: ]& n  Q& t+ X
唔洗對片源有什麽研究的,合唔合適呢啲事在人為啫
9 i; G$ E! a9 t1 P/ d問題系你有沒心機去學

老威 发表于 2011-3-2 21:23:43 | 显示全部楼层
不错5错 我支持

漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:23:45 | 显示全部楼层
用VBR文件可能缩小点啵~~~
9 k+ }; X2 c8 [0 q) N- n& ]: ?Kiver 发表于 2011-3-2 21:19
$ t! d$ M7 z1 x0 Y/ B0 P2 L

) _3 x9 a( c2 i6 V
3 j2 r, [/ z  D    5 S5 p; ~4 P( H% u& p6 s( l
但是我覺得音質唔多掂...我系音質控??

inber 发表于 2011-3-2 21:25:38 | 显示全部楼层
唔洗對片源有什麽研究的,合唔合適呢啲事在人為啫
" D+ ^! E; V% q2 J7 M" D' O問題系你有沒心機去學
1 w4 a3 L3 V7 v' t: |) B漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:22

5 E( Y* L3 @* e
3 d4 J6 K/ o4 q) ^2 G' H# r
; S1 Z0 s0 |$ ]/ |$ H; C我估我無心機學
( @  ?8 I+ x* m2 O7 T9 ]# @6 ]$ f
睇黎我鐘意睇多過合3 Z  s" K4 J6 B3 y) T3 w! Y
合得黎D劇情都睇曬

漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:28:45 | 显示全部楼层
我估我無心機學5 r  x+ A$ s# n/ L- x) w1 q

& N) I$ v# B1 E睇黎我鐘意睇多過合$ Z& F* g& h. g2 p2 X8 u6 r0 k8 o% i$ k
合得黎D劇情都睇曬
% P. y& W$ s' e# `2 w* h: N$ eiamaboyandog 发表于 2011-3-2 21:25
8 R+ a# E- @0 e/ c7 r
+ F$ w: v9 ?2 \6 k8 g' Q1 N3 r

/ X2 ?0 O! K: S' l& u4 m6 B1 A   
) n9 s5 T7 i& n5 L+ i# m但是我可以唔睇劇情都合到啵,合完自己再睇高清版幾好啊

murphy 发表于 2011-3-2 21:31:30 | 显示全部楼层
音频一般起码都30兆吧...

inber 发表于 2011-3-2 21:33:33 | 显示全部楼层
但是我可以唔睇劇情都合到啵,合完自己再睇高清版幾好啊
# h8 [4 P' f+ |6 m+ A漫步雲端 发表于 2011-3-2 21:28

, Q( S+ Q+ P) C2 X8 W+ a% X6 J3 k# O- x  g3 C* ^
5 H" q' }2 G) m  ^
原來我成個觀念都錯曬
. z1 G% x! w7 c* E1 l5 v( {) L1 T# d$ z
而家諗反起# v  \7 b0 A6 T/ ~+ ~1 Q. L
之前聽過你用某軟件3 ?. L9 x6 S2 `8 ~, ?
睇音紋來合("音紋"唔系有無用錯詞,希望睇得明)