[动漫讨论] 龍珠改TVB化的可能性有幾低

Ace0210 发布于2010-10-25 06:15 7175 次浏览 81 位用户参与讨论     [复制分享主题]
wulove 发表于 2010-11-13 22:07:40 | 显示全部楼层
我諗唔會做啦..........

yuk922 发表于 2010-11-14 00:39:04 | 显示全部楼层
悟空個配音而家都好老...
; ~# u: _* D# k! E; _" r一定會轉架喇
) i6 c7 ?8 S+ i應該會全面轉晒配音架喇...7 }. S( \! u# q
而且無限, 比達個配音都冇做

九刀流 发表于 2010-11-26 21:08:12 | 显示全部楼层
只不过系有少少唔同而且D配音都唔系以前嘅喇!

z135z135 发表于 2010-11-27 07:21:59 | 显示全部楼层
话五定人地宜家筹划紧呢,龙珠毕竟太受欢迎了,而且TVB向来播动漫都比网上慢一大节,五系边有得连续播干多集

小小星 发表于 2010-12-3 16:35:57 | 显示全部楼层
希望有了,看惯TVB的动漫,看其他粤语动漫有点囧

袁美 发表于 2010-12-4 23:53:03 | 显示全部楼层
细佬哥 都中意。。。

zerosd 发表于 2010-12-7 21:53:17 | 显示全部楼层
應該會播啊!

ngyan1600 发表于 2010-12-7 22:04:48 | 显示全部楼层
' G9 K# b  ?- e1 X/ m; v' D5 K( p  A; J3 j7 S
應該會播
8 ]/ C7 u* g, |' O: }如果播既,做法有兩個
* z4 k, p% a% o9 r( O1,重新配音,全部配音員換哂,重新番譯,改善以前譯錯出現矛盾9 `% ~7 C$ {5 p% ?. A' Q3 I" g7 e# ?
2,抽配音頻,以剪輯,加減速技術配合片源(以美戰既例子,第二個方案機會大d)
6 {0 ^7 @( D" q3 {9 \3 j* m! ]- q. a0 O$ L
播放機會約30%.......
0 `) i: L8 m4 R% o7 \1 \, E7 B" t) o( y3 `; y$ }  X' x) Q
唔播機會係70%,原因係有原版,舊配音員都各有各散
  `- P% `6 k# t8 Y) ~俾30%佢,係因為大家唔好忘記,tvb係個要賺錢既企業,有商業價值既片,都有一定機會買,首先,就珠支持者唔小,產品又多

ngyan1600 发表于 2010-12-7 22:09:29 | 显示全部楼层
话五定人地宜家筹划紧呢,龙珠毕竟太受欢迎了,而且TVB向来播动漫都比网上慢一大节,五系边有得连续播干多集 ...; Q8 J( T7 c; C/ |. l
z135z135 发表于 2010-11-27 07:21

9 k( |+ S! G$ R0 k0 y  H
6 i# R* ?+ J5 ]首先,tvb播片唔係俾網上慢,而係比原播放地慢(最快都要遲兩星期)
5 {; E8 N/ o% q- m你要糾正思想,比網上慢係唔岩的,因為係原播就會連網上都無,而原播,又點會俾買播慢呢?

z135z135 发表于 2010-12-8 11:54:13 | 显示全部楼层
回复 33# ngyan1600
" S: s1 H/ s' L* o3 N; v7 w& o4 s2 ]  T
. _9 Z4 ?: T5 V2 c& D* u
    原播系唔系话日本过边播?五系好明原播系咩意思,不过多谢楼主纠正我噶错误,受教了,又学到少少野了。嘻嘻

Ace0210 发表于 2010-12-8 12:08:48 | 显示全部楼层
應該會播
# _( Q5 I# c& M2 U2 x如果播既,做法有兩個/ S3 `+ W& w6 D0 t! M
1,重新配音,全部配音員換哂,重新番譯,改善以前譯錯出現矛盾* ?0 _9 j' K1 x* S. s& L) x9 k
2,抽配音頻,以 ...7 P+ S2 C" C! G' J. i) R: m
ngyan1600 发表于 2010-12-7 22:04

V0 o: q5 u5 Y  G% Y3 Z* H/ L# h# B4 U1 s

0 Z. q& w* U, x0 i
, i$ S+ }; [2 R* Z- R/ V9 c如果播我林都系amaxie度播先
& `# j. V! u- o' Z) J6 p或者tvbk

ngyan1600 发表于 2010-12-8 12:41:28 | 显示全部楼层
回复  ngyan1600
' D; ?  v; a. j3 d. d. f) z& u& x5 ]" t

, B$ a* I9 h- ^4 s3 v    原播系唔系话日本过边播?五系好明原播系咩意思,不过多谢楼主纠正我噶错误,受 ...6 E' p* N3 s1 R1 S' i" W
z135z135 发表于 2010-12-8 11:54

- q- S3 ~7 R' {/ N原播係指出產/原播放地