[动漫讨论] 如果大家都有儿女了会让他们看日本动画吗?

yuanhuang 发布于2010-9-25 10:52 6518 次浏览 69 位用户参与讨论     [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2010-9-25 22:38:19 | 显示全部楼层
畀佢睇喜羊羊先

东方快意 发表于 2010-9-26 00:35:38 | 显示全部楼层
呢家野顺其自然就可以啦,不过我觉得另一个问题更严峻,就系几岁比细路碰电脑
' c5 O+ E% M# [! u) C- d4 ^
/ h$ m! ]) p4 O* B$ Z唔比佢掂,惊OUTDATE
: N, w* Q8 F* ^5 e比佢掂,惊太早近视
# `% F. x9 k" D3 Y8 d- t8 `# F$ m- b8 B& Y* B9 R: c
(我真系杞人忧天啊,连恋爱经验都无,考虑咩细路仔嘅问题啊

hkgtboy 发表于 2010-9-26 00:50:09 | 显示全部楼层
同意樓上說的,至於電腦,入小學後先啦!

沙利昂 发表于 2010-9-26 08:04:32 | 显示全部楼层
国产的话只给看老物,11区动画的话要跳过

有耳但非闻 发表于 2010-9-26 09:22:25 | 显示全部楼层
为何不?但是如果他们喜欢喜羊羊的话,我都不会反对!

jinguang 发表于 2010-9-26 10:04:37 | 显示全部楼层
无论看什么动画,最重要的是家长的教育和讲解。

sumls 发表于 2010-9-26 10:11:29 | 显示全部楼层
會吧,好的動畫也是挺有教育意義的

QQ车 发表于 2010-9-26 17:00:44 | 显示全部楼层
在完成功课的前题下,让他们自由选择,但观看时间不要太长,不要超过1.5小时为宜.

kwanyeung 发表于 2010-9-26 20:53:12 | 显示全部楼层
如果真係有細路嘅話(雖然機會微之其微)
0 Z/ m$ S& ?1 \
2 G" l; }; i9 D8 |/ S我會畀佢哋睇粵語動畫先等佢哋由細訓練粵語講同聽嘅能力,由其如果我啲細路係喺外國出世嗰啲。% z4 ?; L) `: O. y1 D

& o+ \+ z2 t) r3 S8 ?- b$ M$ T所以國產日本都冇乜問題,題材合適同粵語配音就可以啦。

060671843 发表于 2010-10-1 15:32:42 | 显示全部楼层
90后飘过 不过如果系我GE话 我会畀 无理由就我陪D细路睇 南方台嘅少儿节目

IC11 发表于 2010-10-5 09:36:36 | 显示全部楼层
一家D细路唔看动画噶,直接电视剧

florence5829 发表于 2010-10-7 09:55:52 | 显示全部楼层
我自己都睇开
3 U$ s9 Q9 M5 s5 r1 W$ Q% G點會唔比睇呢3 B. j! u7 z' {& x# E% a
睇動畫代表每一個人既童年,唔睇動畫,我唸應該冇幾多個人
' t4 U* o3 M# e/ K( J只要唔好睇D血腥,色情既就得啦