[动漫讨论] 如果大家都有儿女了会让他们看日本动画吗?

yuanhuang 发布于2010-9-25 10:52 6515 次浏览 69 位用户参与讨论     [复制分享主题]
如题!
( o( F, Y7 S! _! Z2 ]相信在这里有不少80后的朋友吧,应该很快都会有自己的小孩的了。如果你们都有了儿女,会让他们看日本动画吗?还是让他们看国产的动画。我的话是会的,但只给他们看优秀的日本动画,国产的话就要先看看 是否有意义的才决定,凡是抄袭的一律out ,免得以后老是抄别人作业。
% A' i8 b) V  B, [大家发表下自己的意见吧 !

已有(69)人评论

chrisrex 发表于 2010-9-25 11:02:57 | 显示全部楼层
坐沙发,我估唔畀都唔得,皆因若然系你父母唔畀你睇翡翠台,咁你会点

inber 发表于 2010-9-25 11:05:12 | 显示全部楼层
  e) c3 p1 V2 u" z& F& Z, \" _/ _# T5 ~$ m" [( U
八十后的....(這個標題我很有興趣)

yuanhuang 发表于 2010-9-25 11:31:46 | 显示全部楼层
回复 3# iamaboyandog
9 y% Y1 u0 H/ @6 K
; {0 T5 t4 G, T* M6 w) ?  k9 Y( i; }4 w! I. Z1 a- a! _! ^" D
    那早点结婚呗!!!

inber 发表于 2010-9-25 12:03:04 | 显示全部楼层
回复  iamaboyandog : E5 A5 _. T" I" ^2 U, @
3 e7 ?: ?. A1 h, m! E" e8 l
# F- H' g' t" \: ~; f% V
     那早点结婚呗!!!
! \7 O& G1 \" {2 Z  Tyuanhuang 发表于 2010-9-25 11:31

. O7 g  b, Y, |/ X9 e0 B
6 G2 \0 v3 [. p+ c2 v. i+ R
$ K9 [' f! `9 M. o我個樣太唔惦了
+ X9 U) E# B( ?: ?' v! N1 e( y要早結婚好高難度

熊猫仔 发表于 2010-9-25 12:06:41 | 显示全部楼层
岁月无声...不过呢个话题对于我依然为时尚早...
. x) r, O) c0 m% }+ O7 u6 k   我喺睇TVB大嘅,不过依家d细路,例如我d表妹表弟,貌似唔多睇TVB

timaousi 发表于 2010-9-25 12:12:02 | 显示全部楼层
呢個話題我都系唔討論啦~我有排先需要考慮呢D野~

yuanhuang 发表于 2010-9-25 13:20:49 | 显示全部楼层
回复 5# iamaboyandog + h$ I) `2 P6 g6 a" W" n: G
! [1 H, N' v9 ?

2 u6 C; o( I# e& ]6 U+ I. x    样都系重要,但有才都好重要噶,唔需妄自菲薄啊!

kc123kc 发表于 2010-9-25 16:57:45 | 显示全部楼层
90后嘅路过 以后肯定会俾D细路睇日本动画啦 ' k- G6 Q  q% }& P& `- ]
我自己都睇开。。 点会5俾。。。

moschino 发表于 2010-9-25 19:37:49 | 显示全部楼层
岁月无声...不过呢个话题对于我依然为时尚早...; S! x3 \0 x$ f/ v2 L
   我喺睇TVB大嘅,不过依家d细路,例如我d表妹表弟,貌似 ...4 N( Z; J# f: U. E6 d( C
熊猫仔 发表于 2010-9-25 12:06

" I+ I$ `: V# w3 k' K' |. O6 X

9 B! r2 d. m+ `/ C) g, I    同意,而家D细路真喺唔多睇TVB播嘅卡通,可能顶多都喺睇多啦A梦,唔似得我哋细个放学返嚟追住睇7 T) @: w  h8 z. Q
但那我觉得而家佢地好似中意睇南方台嘅少儿节目

chen2010 发表于 2010-9-25 19:47:55 | 显示全部楼层
国产动漫,算了吧!

大天使007 发表于 2010-9-25 21:19:45 | 显示全部楼层
要睇动画都系日本的比较主流,国产动画的受众比较少(主要对象系小学2年级以下)而且存在严重的参考(抄袭)成份,所以极没新意