[软件应用] MKV封装提取问题……

mrdb 发布于2010-7-4 17:44 1762 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]

9 {7 P/ R) D! ^; X. P( ]( ~% y$ _我想问下:点解我自己整既MKV文件用提取工具打开之后无显示里面既文件?搞到无办法提取MKV入面既音频……
5 k6 L; x: M8 A5 H详情见下图(分别系有问题同冇问题既):* b. p, P& w  \% G
有问题.jpg 冇问题.jpg

已有(14)人评论

梦之星际 发表于 2010-7-4 17:59:07 | 显示全部楼层
呢个问题我都遇到,就系唔知咩原因,所以都系换个MKVExtractGUI2先得

mrdb 发表于 2010-7-4 18:02:16 | 显示全部楼层
我就系无用MKVExtractGUI,我用MKVEwizard……

kevinchan 发表于 2010-7-4 18:08:04 | 显示全部楼层
我就系无用MKVExtractGUI,我用MKVEwizard……$ w- O5 k% r4 z+ m
mrdb 发表于 2010-7-4 18:02
wmv嘅封咗入去就好似提取唔到噶啦,其他格式就比较正常的!mkvextractui係mkvtoolnix2.2里面有自带,百度一下都好易搵

梦之星际 发表于 2010-7-4 18:09:03 | 显示全部楼层
我就系无用MKVExtractGUI,我用MKVEwizard……3 z- D6 e3 N3 M5 `9 q" Z" U
mrdb 发表于 2010-7-4 18:02

/ j' O9 o; U4 [& W( o
& B6 G) W' E6 Z' ^MKVExtractGUI唔好用么?我觉得都几好啊,MKVEwizard提取唔到的,距都提取到喔

mrdb 发表于 2010-7-4 18:12:08 | 显示全部楼层
提取唔到系格式问题啊?

梦之星际 发表于 2010-7-4 18:12:49 | 显示全部楼层
wmv嘅封咗入去就好似提取唔到噶啦,其他格式就比较正常的!mkvextractui係mkvtoolnix2.2里面有自带,百度一 ...8 O  M' W, o5 j7 f2 @& c9 G
kevinchan 发表于 2010-7-4 18:08

8 O: K, O+ M) c, {2 D  b( J, V- j4 y  ]+ M0 `+ c
8 a8 x/ D  `  f
系咪连XVID都提取唔到家?我试过提取XVID,都是出现楼主所说的情况

kevinchan 发表于 2010-7-4 18:16:58 | 显示全部楼层
系咪连XVID都提取唔到家?我试过提取XVID,都是出现楼主所说的情况
$ K+ ?, x- @4 k. E- N; I; Q! a梦之星际 发表于 2010-7-4 18:12
原来楼主讲提取音频,咁一般用MKVExtractGUI都可以,建议楼主试下!发觉MKVExtractGUI比MKVEwizard好用好多..........

mrdb 发表于 2010-7-4 18:18:30 | 显示全部楼层
系咪连XVID都提取唔到家?我试过提取XVID,都是出现楼主所说的情况0 G( m/ _  C) F" ~( |
梦之星际 发表于 2010-7-4 18:12

: X* _& `$ M1 b2 a$ n全中啊!!但系我头先用MKVExtract无论打开咩野MKV文件都显示“Error creating Chilg Process……”既?究竟系乜嘢问题?

ConvoyChan 发表于 2010-7-4 18:30:27 | 显示全部楼层
提取既话 音频 直接用golden wave 打开然后另存为最高码率wav
# K( X( o6 M4 X4 L  u提取视频既话 用mediacoder 复制视频流 选avi做容器

梦之星际 发表于 2010-7-4 18:30:49 | 显示全部楼层
全中啊!!但系我头先用MKVExtract无论打开咩野MKV文件都显示“Error creating Chilg Process……”既?究 ...6 s+ C& Y: Y* K- y
mrdb 发表于 2010-7-4 18:18

8 [% N# i( ?6 r5 q) K
) }! A7 p% I, v0 o( e% o2 f6 h% F' M你讲的MKVExtract系咪呢个 QQ截图未命名.jpg 啊?呢个好似系唔得的喔,用呢个 QQ截图未命名1.jpg 先得

mrdb 发表于 2010-7-4 18:43:26 | 显示全部楼层
你讲的MKVExtract系咪呢个啊?呢个好似系唔得的喔,用呢个先得. F9 g+ ^% N; V+ [% r$ \6 C
梦之星际 发表于 2010-7-4 18:30
( D% q) j8 O$ f
今次掂晒啦!唔该晒!

12下一页