[其它更多] 【纯属试看】【115】《魔法之星-爱美》合成版dvdrip-01话添加重发版

迪格斯 发布于2010-5-21 20:03 4363 次浏览 60 位用户参与讨论     [复制分享主题]
! r7 t' f* q! Z0 A% @9 V
【动画名称】:魔法之星爱美
( |8 H5 w% s* y' d4 Y【集      数】:1话, h; e1 l  j: C0 e) a" @4 n7 ]
【每集大小】:约200M, r8 ?$ W7 g' }; y" a5 g
【编码类型】:mkv封装. J2 l  Z( e! \
【字      幕】:o
4 Q0 r- ^# m7 b% V: K
【保存类型】:Rar(2part)
5 R' Z9 k: B) T9 T& i- l, L: h【储存空间】:115(暂定30天,可续期)
3 a. l# H( S2 F  t, a【粤语音源】:PTK用户提供
7 t: V# m0 v7 e) Q# l
【源 文  件】:意大利dvdbox-264rip, f. w3 H% j5 I& y- t) Z! o0 `; l
【分 辨  率】:720X544
" f9 W1 _( O' d; r【语      言】:粤日意3audio+ e1 ~; S( e) c
寻晚下完意大利dvdbox1后压制的,画面效果尚算可以,见到有部分人话画面不算太好,但20几年前的产物就算近代出的dvd都算系咁了,我觉得这套的线条等等都做得不错了,这一话只算系无无谓谓发的,由于手头上还有其他工作这套动画片估计会很久以后才会看,主要是想看看咁多年前的录影版配音,关于动画片里面的配音员很多都系2000年以后很难听到了,所以我一定会看的。不过由于当年翡翠台用了变速播放的(第一集就是变速播的,估计后面的全部都系),所以我不会很快就去看,起码我还要拖完dvdbox后才能看的,也不要抱太高期望,由于我在其他版块还开了其他,而且现在合成的时间也
* u* S3 T7 \7 _4 o7 H& q唔系好多,所以根本唔会好似以前咁1日做10几集的(做勇者警察的时候不停做破了纪录有15集咁多),但我宜家可能5天先做1集(5日内先看了1集红头巾chacha)现在多数都系看红头巾chacha,光明勇士之前睇开的我都暂时停了,唔咁多废话了(近排的废话真多)。。。。% F- Z/ l1 K/ F! g5 ~3 K$ [* W
& l1 N0 O) n' w( Z' e2 F. A! p
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复
[/hide]  V" Q: r( F, @

& t5 b$ d4 q$ F5 c2 e5 X重发版本01话容量比原来的大了约50M。。。。只装了2audio。。。。。

已有(60)人评论

alam 发表于 2010-5-21 20:25:33 | 显示全部楼层
  H2 j. S9 \6 A( w% j# L
原來開了一個貼!謝謝!

mcnynbajay 发表于 2010-5-21 20:33:42 | 显示全部楼层
來支持下~2 [- ?1 J% `" r# z7 {# m
純碎下來聽下OP同ED系點嘅~還有你話快播了,發覺以前TVB播的動畫片梗系剪OP+ED+快播的(千年女王都系甘)~多出的用來買廣告的!~  f1 \& y$ M+ h$ r2 Z3 K
完全唔多重視動漫迷的需求……
7 l5 P  u! r* S$ f3 W6 p% ^還有睇下你點處理變速……效果點……
; {/ {" p) v- V6 m  d5 e$ F( ~
2 S8 X" q6 K/ v我睇你都好得閑喇窩~日日都有系群度吹水……無咩嘅……你話唔得閑算了……反正我乜都唔知……# d" o! G% u5 L6 H5 o
勇者警察我整到第13話,就無命搞了,你竟然可以一日內追上我的進度……無法了,老爺機搞起來,系麻煩d嘅了~我整太陽勇者果陣,最多都系7集一日,平均每集花2個鐘,其余時間去見周公!) \/ Q7 d' S2 [2 j/ P0 A0 S" s' _% u
0 d$ s" E$ Y+ W
以上!!

alam 发表于 2010-5-21 20:42:49 | 显示全部楼层
來支持下~
; a+ h, H; g. R* @3 [* _純碎下來聽下OP同ED系點嘅~還有你話快播了,發覺以前TVB播的動畫片梗系剪OP+ED+快播的(千年女 ...
+ X! j. V2 H8 ^5 Z3 c. vmcnynbajay 发表于 2010-5-21 20:33
2 _0 l" X, w! _! U
  @' g6 F5 d$ J4 K, I
" O' |: _0 S1 b; c
    快播的(千年女王)?  你的意思係會繼續?  多謝先!

迪格斯 发表于 2010-5-21 20:44:58 | 显示全部楼层
來支持下~$ `- W& f+ o/ z# D& f) i; |
純碎下來聽下OP同ED系點嘅~還有你話快播了,發覺以前TVB播的動畫片梗系剪OP+ED+快播的(千年女 ...
+ D' ]! `( Z; u, wmcnynbajay 发表于 2010-5-21 20:33
0 r6 e+ ]& l; c1 i/ [: x
处理估计唔系问题,只系原本太细声我顺便整大小小,所以有啲吱吱声咁,但我又费事好似sailormoonR咁做消声处理,不竟sailormoonS的dvd录影音源都一样有咁嘅声,ptk的录影质量算是很好了,所以就费事做多样,觉得op比较好听,同红头巾chacha的op有得挥,以前的动画片的歌就系比较出色。

mcnynbajay 发表于 2010-5-21 21:00:20 | 显示全部楼层
快播的(千年女王)?  你的意思係會繼續?  多謝先!6 z# z1 l! D% X3 I0 z- V
alam 发表于 2010-5-21 20:42
5 I% W9 N- G; q2 m& E
一切都要睇下PTK肯唔肯放出來了……
0 D6 I; k( m) j4 D' D1 H8 v. N4 p2 ^* u/ m

处理估计唔系问题,只系原本太细声我顺便整大小小,所以有啲吱吱声咁,但我又费事好似sailormoonR咁做消声 ...
# V5 }, ?6 h  n( t! t6 X5 I4 ^8 D  E迪格斯 发表于 2010-5-21 20:44

9 n. l8 B1 x* S2 u7 n! m我的耳機無你的甘靚……哩d聲,我諗一d聽唔出了……唔理都得了,反正果陣的錄音設備無而家甘完善……同我唔系完美主義者……
; v4 m- J6 Z0 `還有我想問第一集,系無TVB-LOGO的,仲以為果陣無LOGO遮住甘好添,點知第2集又有翻嘅?點解會甘嘅?知情者請P我……8 C$ Q, j8 x# \3 {6 Y" [9 }$ g

& H: M7 x5 B2 C: H( g. A2 _PS:美美-女主角,系朱迪把聲了……仲以為系小云把聲添(當然唔系指陳琴云了)* V, a! z5 R6 c1 _( v1 e
       男主角聽落有d似堂哥或國雄叔把聲,但又唔系甘……

kevinchan 发表于 2010-5-21 21:04:54 | 显示全部楼层
【动画名称】:魔法之星爱美5 P6 S# ^0 X; s6 V" y4 B
【集      数】:1话2 q3 ?. K4 @, Q2 j2 v3 ?$ W) x
【每集大小】:约200M
, M6 z! r, F' V, f& \: H6 ]8 U【编码类型】:mkv封装* B# d. w1 [- S) a6 |, [$ b
【字   ...
7 H/ Q& a* R3 n1 W1 Y迪格斯 发表于 2010-5-21 20:03
我今日都试咗合成,发现係有变速,我都有消嘶声!
+ {: M( I2 _/ l! v! }/ z* R但係当我对同步到一半嘅时候,突然间断电= =!等阵再合过+ q) v5 B* q+ I- w
3 o, w6 l( G- R( P
PS:你消噪点加重啲应该会好啲?

Xoun 发表于 2010-5-21 21:16:28 | 显示全部楼层
多谢先..有空间再来下载了

kental 发表于 2010-5-21 21:19:27 | 显示全部楼层
楼上技术人员集合,我纯属路过;顺便偷下师

迪格斯 发表于 2010-5-21 21:22:26 | 显示全部楼层
我今日都试咗合成,发现係有变速,我都有消嘶声!
5 V2 f$ }% F* k6 D但係当我对同步到一半嘅时候,突然间断电= =!等阵再合过 ...
1 X) j/ \6 l' e: T) }7 [2 m  qkevinchan 发表于 2010-5-21 21:04

/ D( d+ z& K* q唔专门去消都无乜问题,就算系以前的dvd录都一样系咁样的,不过sailormoonR的分散录影的声音就真的不太好,那个我才处理了,但呢个觉得同dd用dvd录sailormoonS一样的,我就懒得处理拒了,不竟处理过有啲失真的感觉的。

kevinchan 发表于 2010-5-21 21:26:56 | 显示全部楼层
唔专门去消都无乜问题,就算系以前的dvd录都一样系咁样的,不过sailormoonR的分散录影的声音就真的不太好 ...
, Y, z- q* L; q( Q" B- a" u迪格斯 发表于 2010-5-21 21:22
我今日消嘶声,係先将一段无对白,无背景音乐嘅音频采样,然后再消噪声!处理后感觉好好多,感觉都无乜点失真,你可以自己试下

kevinchan 发表于 2010-5-21 21:29:52 | 显示全部楼层
還有我想問第一集,系無TVB-LOGO的,仲以為果陣無LOGO遮住甘好添,點知第2集又有翻嘅?點解會甘嘅?知情者請P我……
( g! }( l7 z6 G4 [. i6 E( H9 ymcnynbajay 发表于 2010-5-21 21:00
我都觉得好奇怪啊,奇怪点解无logo