[生活智能] 调查一下各位是如何处理下载了的高清的动画(mkv.avi等)?

ecliss 发布于2010-5-16 21:10 6896 次浏览 56 位用户参与讨论     [复制分享主题]
我还在犹豫要刻成数据盘用电脑看,还是要刻成DVD盘可以放在电视上看……
- q# J. R$ N( o2 y- N" a所以参考一下大家的意见~8 G0 l0 j' G! P+ @1 y
谢谢积极参与~
/ `  J4 q+ R0 e4 p! V8 a7 i& Z0 y
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 111 人参与投票

距结束还有: 4882 天20 小时32 分钟

您所在的用户组没有投票权限

已有(56)人评论

kevinchan 发表于 2010-5-16 21:59:05 | 显示全部楼层
放硬盘,硬盘无空间先考虑刻碟或者暂时唔下载

Ling1988 发表于 2010-5-16 22:32:25 | 显示全部楼层
回复 2# kevinchan 1 _! s7 k$ m1 M$ H, @6 {# {9 n) }

+ E6 f0 ^( U" \' L. q0 B" f) E& b9 b7 ]# [+ \# h, l. O
    我只专一对“校园,爱情,后宫”等DVD收藏到硬盘中为主!画风靓剧情好的就留盘!唔入流的就刻碟保存(是个人感觉)4 C' z+ p" S( g9 o. {2 e

2 h0 w* X) t0 g0 n特别对稀有怀旧动画一定要高清!

eegbook 发表于 2010-5-16 23:42:25 | 显示全部楼层
高清高享受啦。。。6 Y6 K4 Q( {5 {0 Y& g5 b& X7 r  Z; k
不过,我屋企无高清电视,刻录DVD睇得嘅碟,都浪费啦。

MUfans 发表于 2010-5-17 00:03:14 | 显示全部楼层
刻盘 仲要D9过只

Windysonk 发表于 2010-5-17 00:04:18 | 显示全部楼层
$ k4 Z- d# @! x5 L* x3 D
转DVD的MPEG编码,体积会相当巨大,DVD刻录盘装不下,而且高码率,DVD机播不了.
" Z6 i! C7 K  Q3 B而高清的H264,AVC,VC1编码,DVD机也播不了.

netasa 发表于 2010-5-17 02:42:08 | 显示全部楼层
基本上电脑用嚟睇高清係浪费时间,因为我多数都係下载或上传或制作紧嘢嘅,睇高清会影响部机嘅速度。所以下载完之后一般我会复制到部MP4度睇。 在电脑上只係及下D格式同埋质量是否係我想要收藏嘅标准,之后仲会剪广告调整字幕等等,最后放上一段时间,稳下仲有无相关嘅音频(其他配音)文件或相关OVA之类嘅,最后觉得好并无其他补充了先至会刻DVD数据碟。

xuqirong1 发表于 2010-5-17 11:12:16 | 显示全部楼层
直接保存的了,反正空间大

Kuromi19 发表于 2010-5-17 11:37:53 | 显示全部楼层
如果真系好中意既话就刻碟,电视电脑都睇得

kevinchan 发表于 2010-5-17 12:06:11 | 显示全部楼层
基本上电脑用嚟睇高清係浪费时间,因为我多数都係下载或上传或制作紧嘢嘅,睇高清会影响部机嘅速度。所以下 ...
: ~+ O. D/ f" a+ ~$ |2 w( nnetasa 发表于 2010-5-17 02:42
我觉得呢啲高清片放大屏幕先有意思,虽然我都觉得係电脑上睇片好浪费时间

netasa 发表于 2010-5-17 14:11:24 | 显示全部楼层
我觉得呢啲高清片放大屏幕先有意思,虽然我都觉得係电脑上睇片好浪费时间4 Z/ a+ o: j  V; r* s
kevinchan 发表于 2010-5-17 12:06

- b0 P5 \0 f; ]; f$ A9 W( Q) d' p  [1 q4 r3 o3 j
) m& h" q$ c5 v) ?/ t1 L
    部MP4可以输出到电视架!不过我钟意临训前在床上睇!唔知点解我反而钟意睇D精细D嘅嘢。大屏虽然吸引,不过拧响手上果种感觉係无法替代嘅。仲要係有埋TVB之类嘅LOGO感觉HIGHTAL。

help6288 发表于 2010-5-17 14:32:26 | 显示全部楼层
部MP4可以输出到电视架!不过我钟意临训前在床上睇!唔知点解我反而钟意睇D精细D嘅嘢。大屏虽然吸 ...7 h, h: f" d( Q2 @8 ]2 T
netasa 发表于 2010-5-17 14:11
' c6 S0 O( e% }. x5 [" `0 w

4 r" R7 U% i& X, ?2 J4 |- ?4 V9 b  u- f
    大电视有它的爽..........画面大....看得多细致位......
9 i# D9 y  o3 p+ X5 U, S$ v2 WPS:我都经常用PSP睇片.......随时随地....无拘束........

12345下一页