[每日闲聊] 合成新手讲下你地嘅启蒙导师或者点解会想去学习合成?

netasa 发布于2010-5-7 05:24 1704 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
如题!请各位新进后辈或者老前辈新来此地嘅朋友都讲一下!!
6 E2 \/ |  x! t5 H: ^! M
5 e3 i( l* V# C% h6 h: R4 W- J* V我自己就唔算咩高手,只係初涉江湖而已!不过啉番起嚟初初嘅冲动都有那么一点H架! 咁係吖嘛,鬼叫TVB嘅尺度咁高咩!有关于胸嘅特写都要CUT。虽然佢地都剪得好出色唔会另人睇得唔舒服,情节都接得上不过当你知道无咁一段嘅时候就便係有D唔多舒服嘅。所以我开始嘅想法就只係想个动画完整。所以TVB有播放嘅动画嘅日语基本上我都有睇过一次(当然无聊本人不喜欢嘅就无睇啦)。 8 m' ?) o/ j. H8 w* }5 q' O+ E. a

. [5 w8 Z6 m" t% p2 [以前04-05间,网络上稳得到粤语录影嘅动画已经好开心了,就别提高清之嘅嘢,果时如果有更清嘅动画都只会係MPG2(DVD抓轨出嚟嘅文件)那个太大了係无咩人会去下载嘅,基本上合成应该无人会去碰。不过事实上相信有些D版商应该会搞(直至现在都有人在搞MPEG2)。 事实上都係07-08依段时间合成得到发展。我最知道同埋最早得到嘅第一部合成作品,就係来自粤漫国度嘅几位大大同埋贪婪嘅某位人气人物,当然后期粤漫社都开设左合成区同埋分流区为合成作品分流发布。不过早期玩合成嘅朋友都唔知点解千篇一律咁去参与了字幕组(当然后果就便係忙于做新番啦)之后就係有心无力咯!(好累架)不过,字幕组的确係个稳好片源嘅地方。; i4 b) u: o" E+ `2 ^/ Y2 K" h' i1 n

, B( |9 u, p& r" h. |. I而我呢,被合成感动嘅係动画嘅完整(有埋好多专有名词解释依D在TVB里面係稳唔到嘅佢地写稿时会改晒嘅)当然清晰度也係好好多!果阵时我仲好迷金田一动画之但係ATV唔多友好播放左N集后就无下文了,当然依个后嚟我至知係爱子动画嘅问题ATV都係买佢地嘅放映权啫爱子动画无下文佢地就无得播放。所以果阵就好希望合成番全部嘅金田一粤语嘅。为此就去学习合成,之后因为工作方面接触多左多媒体嘅嘢,了解左唔少线性同埋非线性编辑软件嘅应用,之后仲学习左唔少关于声音软件嘅应用再加上在某些字幕组方面得到嘅宝贵知识,熔合炼成!当然时代进步ing 昔日嘅RMVB现今嘅264 未来嘅MP6我仲要不断学习先得,不过合成为粤语依点永远不会改变。
2 b' N/ A! Y; e/ }. M# s7 o$ q5 M! x) v" m
我嘅启蒙老师就係我自己。当为自学不容易要花上好多时间去尝试,特别係点样去调整得更好音频质量点样保持得最好。好想听下各位嘅过去,你地嘅启蒙老师又係边位?有无D係我地论坛嘅前辈高手!!?

已有(21)人评论

kental 发表于 2010-5-7 06:15:25 | 显示全部楼层
无启蒙导师,如果硬要记噶话就系网上噶资料咯,自己睇到人地可以自己压制甘他调就想自己都可以啦,而且仲可以压制自己中意噶片,可以享受高清了,可以享受自己制作字幕的乐趣;只可以我到家下净系识打稿,时间轴好难搞,至于压片,净系识普通MKV封装,咩也CUT片啊等等一概还不晓,等放假有时间在努力甘学习一下先得;* K% `# E: D' m+ h  X
而且我读噶系计算机专业,所以希望自己所学噶知识有所应用,林住考软设或者多媒体应用设计师,所以多练练可以熟练D,就算理论唔得,实操还有一定把握的!
# U  s8 o7 |+ o* K8 ]" a/ q4 Y本来睇论坛教压片噶帖子不太多,琴晚想贴一个我睇到噶关于压片,简单字幕制作噶教程上来,点知净系一个介绍都超过一贴上限大小,而且附件都超过了,所以懒得搞了,自己知道算了;2 n* {. X% C: k' o
我家下学紧也,楼主已经甘有经验啦,得闲向你问下问题,取下经,学习下;2 `1 c. x4 @0 d# l
3 i# n$ F+ w* g3 F3 ]
仲有好多谢楼主之前系我发噶问题噶回复!

panzcheng 发表于 2010-5-7 06:56:15 | 显示全部楼层
/ ~; {! e; B+ e3 G
9 H" Y3 P( o3 U  Q/ @( B( U我都系略懂皮毛~~当初系因为觉得好过瘾就走去试下合了~~好辛苦之后合左一少段觉得几有成就感就上左引喇!!都系上网自己稳资料稳软件,问人噶人地都好难讲得你明,记得第1次问人系QQ度语音...系北方人黎噶(种外挂口音添)~~听到我晕下晕下,无讲话问距合成D野了~~之后都系自己尝试!!我想问下楼主系做咩嘎,又系自己噶兴趣,又可以学到野,又稳到食!!真系好噶啫~~

netasa 发表于 2010-5-7 07:18:02 | 显示全部楼层
我都系略懂皮毛~~当初系因为觉得好过瘾就走去试下合了~~好辛苦之后合左一少段觉得几有成就感就上左引喇!! ...
+ ^$ O6 _5 f" ?1 t7 V( M& K- w1 apanzcheng 发表于 2010-5-7 06:56
9 @7 B9 s. v+ |6 E. b
  k0 M& q6 T+ T3 D  ^

: j, `; L% B1 c, t    我早前係做销售嘅啫,并不算什么对口工作。只係可以好轻易咁接触到好多流行嘅数码多媒体设备,有价值不非嘅,也有平民级的。为左做好售后(通常D人唔识用就会打电话嚟问)所以要懂好多依方面嘅软件同埋驱动及在WIN上嘅应用。D人会连电脑问题都会问埋,有时真係几烦。不过宜家无做咯!
+ V- D& W- P9 w# G$ d' e! {8 J6 M' x/ a
佬实讲,真係问依方面嘅问题有时又真係稳唔到D咩人去问嘅,D人最醒嘅就叫你去下载,一唔係就话“咁阿就帮你唔到了”之类嘅! 我以前就试过係咁了。唔识嘅,唔知去边度问好,网上嘅写得好复杂,好多教程要你装埋晒一大堆无用嘅软件仲要係E文嘅添,一大堆专有名词又係E文!睇到成头烟!不过有心机稳总係会稳到啱用嘅!! 你讲上引咁就唔係几好了,人始终要生活的不要太着迷。

netasa 发表于 2010-5-7 07:28:21 | 显示全部楼层
无启蒙导师,如果硬要记噶话就系网上噶资料咯,自己睇到人地可以自己压制甘他调就想自己都可以啦,而且仲可 ...9 O5 O' U% g5 o' K; p( E* j3 Z
kental 发表于 2010-5-7 06:15
2 R8 h" C2 l8 r% w/ P; i

$ Q- {  I6 [* ]7 \# l
: h# Z, @2 `, A/ x  b    係吗,有好嘅教程?记得以前字数限制係因应级别而定嘅,唔知我会唔会有限制。如果真係写得好容易明白嘅等我转发啦,或者我发到呢。附件可以分开打包下载嘅。再者可以用网盘!% H2 X% D# q1 k1 F- S: x6 }

4 X! ^9 ^3 r9 V  k' i+ z  h另外,咁你见人地整得到你又想整,咁你第一时间想嘅整係咩? 我记得我第一次係帮人整嘅係一份结婚周年纪念礼物(一只美好回忆嘅视频光碟)

kevinchan 发表于 2010-5-7 08:14:25 | 显示全部楼层
讲到点解要合成,我谂係当时自己想要一部动画,但无一部合成版符合我自己嘅要求,所以决定自己去合成,尽量做完美啲!咁就开始咗,其实可以算得上係兴趣啫!得闲就合一合,哪怕合成一,两集,视乎自己嘅时间而定!" t) P; ]/ Z/ K2 u7 x  I
关于导师,我就无啦,完全自学。关于一啲基础嘅嘢都唔算难学,无非都係调整音频为主,但一啲关于处理音频深入啲嘅嘢就唔係好识,至于边啲叫做深入,我谂就视个人而定啦!
( C3 u. j7 a5 D0 Y5 [3 A+ j到咗后来自己想试下压片,我都係自己上网睇睇教程学识了,只係识啲皮毛!关于压片,我觉得只要压得多就会有经验,咁就会有自己嘅一套方式啦!

kyo1983 发表于 2010-5-7 09:02:17 | 显示全部楼层
合成需要好多时间,盒完仲要睇一次有无问题

grostcar 发表于 2010-5-7 09:40:53 | 显示全部楼层
老師我就無啦, 我都只係自己用軟件試下試下咁整  w5 B" V9 ?5 `( E. h1 y4 R0 i
至於點解會開始合成... 主要係初黎呢個論壇見到有好多人合成影片, 所以就自己都想試下

迪格斯 发表于 2010-5-7 10:30:39 | 显示全部楼层
我都系无人教的,自己掌握嘅,记得当时系08年接近国庆节的时候开始的,由于之前有做录影的工作,好多时都要转片的格式,后尾岩好做《希腊封神榜》,由于在网上找到op,跟ed的音乐,但没有画面的,就自己加画面上去,原来是可以的,不久之后就萌发了我应该可以用这样的方法替换清晰画面的声音,随之就自己掌握调整方法同如何处理音频的方法,就这样进行中。。。。。记得起先也是做美少女战士S代的,由于当时还不会找源文件,所以是用rmvb那个带黄色字幕的源做的,不知不觉估计都做了2千集左右了吧。。。。不过现时的合成量都很低了,有兴致的时候做5,6集,无乜的话就做1集或干脆不做了。。。

kyo1983 发表于 2010-5-7 11:07:17 | 显示全部楼层
我都系无人教的,自己掌握嘅,记得当时系08年接近国庆节的时候开始的,由于之前有做录影的工作,好多时都要 .... u3 P( w! Z' h  j# n/ M2 ^
迪格斯 发表于 2010-5-7 10:30
& T( }8 @  ^. p" o1 e( b0 w/ ^* h* |

# G% R$ k0 K/ F2 r/ J
! P4 T9 X; T, g( }    迪格斯大哥做佐好多好既动画出来,真系多谢晒
7 k' }! ~! C( b+ m/ ]# ]/ |8 {1 {2 ~, M! p7 s- R- \7 q
我以前都有做过TVRIP的,不过画面、音频转接呢方面就真系未接触过

kental 发表于 2010-5-7 11:26:03 | 显示全部楼层
係吗,有好嘅教程?记得以前字数限制係因应级别而定嘅,唔知我会唔会有限制。如果真係写得好容易 ...
2 D3 B/ j+ S3 P  i9 q/ y0 \: }netasa 发表于 2010-5-7 07:28

P% C4 X3 l' \4 @5 X
4 Z6 u: X2 J, ^# q' z! I# r* }
7 |; u8 V: M- C) N1 }    甘你加我QQ我传比你啦,因为我系超级新手,我觉得写得好岩我呢种人者;
2 J1 p0 z8 K! b3 K4 W* F7 K0 ~% s
我第一次系帮自己班级整个回忆DV,都几感人下嘎!近排学紧AE同CG!

kental 发表于 2010-5-7 11:29:22 | 显示全部楼层
我早前係做销售嘅啫,并不算什么对口工作。只係可以好轻易咁接触到好多流行嘅数码多媒体设备,有 ...2 h1 Z( c5 G4 ?8 o, t% N% T, h
netasa 发表于 2010-5-7 07:18

( F4 {2 T2 T- y3 i! ?2 Y$ X9 X$ p; q+ G9 D

8 i3 R4 Y7 U2 D( Y    嗯嗯,的确,我最开始个阵都系甘;所以家下都系兴趣来噶,不过唔知几时我先至可以真正识得做字幕同压片!

12下一页