[每日闲聊] 合成新手讲下你地嘅启蒙导师或者点解会想去学习合成?

netasa 发布于2010-5-7 05:24 1709 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
1989mwq 发表于 2010-5-7 12:50:32 | 显示全部楼层
一直都唔会合成!

ConvoyChan 发表于 2010-5-7 14:39:25 | 显示全部楼层
冇人启蒙 不过硬要讲既话 系电脑板块个置顶帖。。。。。。。  f  ~4 f9 m" j0 d
当时系因为考试pass左遇上愚人节 冇课 甘岩好自己中意既一个冷门卡通既剧场版有raw
7 x; O6 H7 p5 ~) R# d于是摸索左半日 炼成合成大法,然后成功试制,虽然upload左去mu,/ m3 ~6 [" Y- G- L0 ]4 x
不过始终都系冇乜人气,悲剧。。。。

kiraljq 发表于 2010-5-7 15:13:58 | 显示全部楼层
讲起合成、压片呢两样一直系我大学里面的遗憾。。。。好几次都想去尝试下,每次见到自己个硬盘满晒就唔想清理,毕竟装左N多片系里面,刻碟都刻s人咁。。。。 而且全部都系D珍藏。。。渴望换翻只1T的盘啊。。。。。

kinomak 发表于 2010-5-8 10:00:21 | 显示全部楼层
又學會技能了喔~

florence5829 发表于 2010-5-10 16:24:55 | 显示全部楼层
老師我就無啦, 我都只係自己用軟件試下試下咁整
/ i# C. X; c" F" D# E" K9 F至於點解會開始合成... 主要係初黎呢個論壇見到有好多人合成影片, 所以就自己都想試下8 H% q, `2 n/ s+ [
自己可以將一D以前冇高清既片轉換成好似新既片,好有成功感

netasa 发表于 2010-5-11 00:39:01 | 显示全部楼层
老師我就無啦, 我都只係自己用軟件試下試下咁整
& p' M3 N3 G  d+ C6 D; M至於點解會開始合成... 主要係初黎呢個論壇見到有好多人合 ...8 G6 ^$ [: E2 u" q0 `5 b
florence5829 发表于 2010-5-10 16:24

- _. \6 _1 W/ t" ^! p
' ]: A& }! F3 u+ O+ R: z! s应该说制作好后发布分享,成就感才会更好更强! 发布分享才是成就咁。

aifunjay 发表于 2010-6-14 10:38:19 | 显示全部楼层
合成影片 在刻录DVD 也是赚钱的一种方法

huang 发表于 2010-6-14 11:39:11 | 显示全部楼层
发觉自已有时间可以浪费,不浪费对不起自已有限人生,所以把浪费的时间玩合成!

eegbook 发表于 2010-6-14 12:17:38 | 显示全部楼层
话时话,我现在都还仲系度学紧,都未成功完整合成过一集。9 D0 F8 S2 o$ y  N2 A# X
不过,如果问点解想合成,可能系追求完美挂。

kevinchan 发表于 2010-6-14 13:29:10 | 显示全部楼层
话时话,我现在都还仲系度学紧,都未成功完整合成过一集。) P& N5 t! G. m! T& N: P$ g
不过,如果问点解想合成,可能系追求完美挂。
* g  P! _. A1 R4 W+ f8 leegbook 发表于 2010-6-14 12:17
慢慢嚟啦,好快学识嘅啫