[生活智能] MEPG2轉264

q3891 发布于2010-2-15 23:53 1944 次浏览 13 位用户参与讨论   [复制分享主题]
MEPG2轉到H264、畫面好差、轉換後有好多橫條線、一絲絲的好難看、請問怎麼回事、片源是很清晰的DVD、不管轉什麼格式都一樣、頭都大了。

已有(13)人评论

kevinchan 发表于 2010-2-16 00:10:48 | 显示全部楼层
你用咩工具?最好讲详细啲,工具,参数等等

aubert22 发表于 2010-2-16 01:27:36 | 显示全部楼层
拉丝现象~滤镜吧~

kwanyeung 发表于 2010-2-16 03:01:19 | 显示全部楼层
MEPG2轉到H264、畫面好差、轉換後有好多橫條線、一絲絲的好難看、請問怎麼回事、片源是很清晰的DVD、不管轉什麼格式都一樣、頭都大了。" i3 c2 R8 ?0 }+ d+ z9 `
q3891 发表于 2010-2-15 23:53
因為段影片唔係PROGESSIVE。。而係INTERLACED。。
4 M$ d0 o6 R. q: r9 A0 @. x2 _( }8 o; _
用MEGUI嘅自動偵測可以解決問題。

q3891 发表于 2010-2-16 14:21:31 | 显示全部楼层
2# kevinchan
6 b& f( S, z1 Q0 |# k我用格式工廠轉換的、 分辨率我不改、碼率我設1500、貞數我不改、編碼是264、片源是DVD的、寬高比我都不改、不管是一次編碼還是二次都一樣、請問有咩好的辦法?

q3891 发表于 2010-2-16 14:22:39 | 显示全部楼层
3# aubert-22 / n# m' e1 n9 \: W0 w
什麼叫濾鏡、怎麼濾啊?

kevinchan 发表于 2010-2-16 17:02:26 | 显示全部楼层
3# aubert-22  
4 A4 I7 x' q8 \5 r' ?! P什麼叫濾鏡、怎麼濾啊?
  k  v* f, x, b3 G: ?4 Pq3891 发表于 2010-2-16 14:22
等于给影片加上效果,效果係点就要视乎你自己点设定

kwanyeung 发表于 2010-2-17 04:25:30 | 显示全部楼层
2# kevinchan    @0 Q* Y8 O0 I( \/ b0 c. Z1 x
我用格式工廠轉換的、 分辨率我不改、碼率我設1500、貞數我不改、編碼是264、片源是DVD的、寬高比我都不改、不管是一次編碼還是二次都一樣、請問有咩好的辦法?1 O0 k+ Q% k! B7 @! M
q3891 发表于 2010-2-16 14:21

. L3 V0 N$ t$ l' @格式工廠未用過。。傻瓜式效果一定麻麻地。。睇下有冇人幫到你吧。。。

laskas 发表于 2010-2-17 09:10:15 | 显示全部楼层
今日又学到野咯,格式工廠一起熬试下,顶LS一个

q3891 发表于 2010-2-17 15:14:40 | 显示全部楼层
都冇人講出過真正的解決辦法。

kevinchan 发表于 2010-2-17 19:45:14 | 显示全部楼层
都冇人講出過真正的解決辦法。1 J' E! t& p9 C
q3891 发表于 2010-2-17 15:14
如果你无压片经验都几难讲你听,虽然我都係最近先了解

kwanyeung 发表于 2010-2-18 04:12:21 | 显示全部楼层
建議都係用MEGUI吧。。1 o* H# P& V0 O, ]0 B
/ [) c9 v& ?7 k& U8 L% T" s8 Y* a
如果驚英文唔識就MEDIACODER吧。。格式工廠應該冇咩人用。。

12下一页