[软件应用] 关于硬盘的问题

wjr5200 发布于2009-11-29 22:54 5344 次浏览 59 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2009-12-2 20:50:10 | 显示全部楼层
如果下面只有螺丝 就冇问题啦
; p: ]8 }' k+ V, A如果系饲服口 1两日就会坏 哩个系保证硬盘入边系无尘洁净环境既,撕烂就绝对5保修
+ Z4 z9 {# M1 s" B; ]- q2 w! \哩张贴纸产生既原因系因为硬盘先写资料再装配良品率太低 而装好之后用机械臂伸入去写资料就会好很多 ...- H+ W0 _: r0 E0 y, z+ S, O
157972678 发表于 2009-12-2 15:27
以后电脑区有问题你一定要第一时间嚟啊 ,你每次发言都令我学到好多嘢

kevinchan 发表于 2009-12-2 20:51:52 | 显示全部楼层
3.5英寸都喺我哋哩班發燒友先去買噶啦..當倉庫用~
2 K5 L$ u. ?! V, Q; j: [我宜家有兩個1T..~不過喺之前買嘅...~個陣1T性價比仲喺比1.5T高..~
3 e; m: R  q& E7 q估計過年再入手2個1.5T....
# [8 a  R9 p+ Y: A' T) _牛MoMo 发表于 2009-12-2 16:46
真係有米,我只能羡慕!

牛MoMo 发表于 2009-12-2 21:00:23 | 显示全部楼层
真係有米,我只能羡慕!1 Z+ o* k$ W1 x4 a. v
kevinchan 发表于 2009-12-2 20:51

7 t# P' p" m" v& N- d. A9 z& I8 f; P9 k& s0 w8 E
都喺榨自己D生活費先有噶...
8 {. ?+ R2 S3 v6 |* x大學生活過得幾痛苦下- -...

kevinchan 发表于 2009-12-2 21:21:31 | 显示全部楼层
都喺榨自己D生活費先有噶...( B0 I$ I4 N, M; ^% ?" x5 o9 p4 f
大學生活過得幾痛苦下- -...3 j( O! [& T# W! T  A/ p
牛MoMo 发表于 2009-12-2 21:00
你都起码榨得出,读大学仲有父母係背后,但出到嚟社会就真係买样样嘢都要谂过,喥过,有钱都唔敢乱用!

wjr5200 发表于 2009-12-2 21:27:01 | 显示全部楼层
收收埋埋好多坚野啦

mymuro 发表于 2009-12-3 18:33:22 | 显示全部楼层
好难讲,咁就要睇下你嘅移动硬盘点用囖!如果经常带出带入,咁3.5的确麻烦啲!不过谂落2.5同3.5都唔係相差好远啫(体积),不过价格就相差好远囖(印象中係)。
7 }  B3 ]" K" z$ l2 Nkevinchan 发表于 2009-12-2 08:14

5 x, E# N, h. u6 e
5 Y7 r1 @4 q$ w% m体积都唔算乜野,要电源至烦啊

mymuro 发表于 2009-12-3 18:34:36 | 显示全部楼层
你都起码榨得出,读大学仲有父母係背后,但出到嚟社会就真係买样样嘢都要谂过,喥过,有钱都唔敢乱用!
) `& e! m" F$ X4 f$ `! C! N. A3 Wkevinchan 发表于 2009-12-2 21:21
8 A1 m! @3 \- t: [
其实大学都系,钱少就要好好manage

kevinchan 发表于 2009-12-3 21:54:38 | 显示全部楼层
体积都唔算乜野,要电源至烦啊
- `+ v5 \  t4 _mymuro 发表于 2009-12-3 18:33
无错,讲出重点了!我都无醒起添

zjt 发表于 2009-12-4 16:31:51 | 显示全部楼层
1.5T,我也想入一个

Kiver 发表于 2009-12-4 16:54:29 | 显示全部楼层
最近入手西数1.5T绿盘  如下图 ,想知道果D黑色的好似贴纸甘既野有咩用的 ,万一督穿左会唔会有事 ,当然我系唔敢甘搞的8 ~. ?/ v- R4 n% i1 w. w$ s$ [1 J+ b
wjr5200 发表于 2009-11-29 22:54
  f" p( f" x2 _1 B' H% q# _' ]* I

d9 ?2 C+ U8 t黑色下面的是螺丝来的
3 C* V( ?2 [3 f# A! ]
9 o+ |- n: _, S; g  v& d功能有二:
: B+ w0 J' T- o/ m5 i一是美观且可以防尘从隙间进入% d, N+ B7 ~; g- i' U9 E
0 m9 j7 r: y: b. S" R, @# R
二是你整烂左张黑色贴纸就话你曾经拆开过硬盘的了7 ]6 d, N1 N+ ~- B' g

9 F2 }; {  j' ~" }* E同时有一张黑色贴纸是起硬盘内气压和硬盘外气压的均衡调节作用的~~

kevinchan 发表于 2009-12-4 22:50:26 | 显示全部楼层
黑色下面的是螺丝来的/ ~& J" A( Z" ^& Y
+ y6 H% f, M7 X6 Q8 t, M* |& j
功能有二:  Y$ a+ ]8 J0 v; s: i2 p- {! Z9 r8 R4 z
一是美观且可以防尘从隙间进入1 O5 O1 h% L2 q5 J
9 I. P# k0 r! V
二是你整烂左张黑色贴纸就话你曾经拆开过硬盘的了! U" \" D$ J( }- r
: d# ]% d  s' p# P
同时有一张黑色贴纸是起硬盘内气压和硬盘外气压的均衡调节作用的~~4 t$ U3 W- s3 y. x/ v
Kiver 发表于 2009-12-4 16:54
原来有气压呢样嘢,我都係依家先知,小白又学到嘢啦

wjr5200 发表于 2009-12-4 23:14:03 | 显示全部楼层
黑色下面的是螺丝来的
, x) O/ h4 E* R! w! a" y0 S+ }
% L3 T; Z& R: H  n8 D! z9 s, `功能有二:
9 e7 s8 K* n9 o( R一是美观且可以防尘从隙间进入; a* S  v0 Y) c9 u# f
$ g; M) u3 h9 M  C/ K; x9 M
二是你整烂左张黑色贴纸就话你曾经拆开过硬盘的了
$ T  ~1 a7 ~( z4 F- F; v1 C9 }2 b3 j! s  F! z: B. M% J
同时有一张黑色贴纸是起硬盘内气压和硬盘外气压的均衡调节作用的~~
: o% g; u* a, Z- p5 GKiver 发表于 2009-12-4 16:54

( `/ {% n* g) X5 g2 \- G# I& s; C' s社长甘有研究,厉害,“硬盘内气压和硬盘外气压的均衡调节”有咩用,里面的气压唔变唔咩