[软件应用] 关于硬盘的问题

wjr5200 发布于2009-11-29 22:54 5315 次浏览 59 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2009-11-30 23:24:44 | 显示全部楼层
感觉易驱线就好似将硬盘盒里面的电路做成一个插头,而将个盒去掉,本质应该就系甘/ r5 S3 ^" O4 C2 m
wjr5200 发表于 2009-11-30 23:11
可能係挂!反正硬盘盒俾人感觉就係好D!但係我依家用住易驱线暂时无乜问题
- p# ?& F- X4 R2 OPS:硬盘盒使唔使用外插电源嘅呢?定係USB供电?

wjr5200 发表于 2009-11-30 23:38:22 | 显示全部楼层
要外置电源的,笔记本的硬盘盒就另计

wjr5200 发表于 2009-11-30 23:39:53 | 显示全部楼层
可能係挂!反正硬盘盒俾人感觉就係好D!但係我依家用住易驱线暂时无乜问题
- Z$ c0 u; Q- M) {* x3 S% N% U- RPS:硬盘盒使唔使用外插电源嘅呢?定係USB供电?
8 d# p9 s1 U* j$ G# Z' R# C' ikevinchan 发表于 2009-11-30 23:24
有个盒笠住个盘当然稳阵D啦

牛MoMo 发表于 2009-12-1 19:23:16 | 显示全部楼层
我基本上每個硬盤都買個盒.../ m9 v5 C) K3 ?( a2 J3 Q  K" S
所以其實我買得越大越有著數....~~
+ X" W& Z, ~1 r有esata嘅盒比較貴..
+ O$ n1 Z- T: u, }8 N! H% v我喺倉庫盤..所以都喺買USB嘅就夠咯..`

aubert22 发表于 2009-12-1 20:54:07 | 显示全部楼层
睇上面对话,睇黎要好好商榷下同朋友~

wjr5200 发表于 2009-12-1 20:56:29 | 显示全部楼层
甘都几好,唔使拆来拆去

kevinchan 发表于 2009-12-1 21:08:34 | 显示全部楼层
我基本上每個硬盤都買個盒...0 v* o3 d$ I& z) ?  ]* _- m
所以其實我買得越大越有著數....~~8 L) h6 N8 k8 T( V) v/ M/ ~
有esata嘅盒比較貴..
# S/ j3 \( D# Z7 K" |- N0 g0 o& P& e7 m我喺倉庫盤..所以都喺買USB嘅就夠咯..`
6 X3 h1 X! W/ o" Q" H8 W! S牛MoMo 发表于 2009-12-1 19:23
如果係咁,基本两个硬盘盒都够了,无必要配咁多硬盘盒,我谂太多都用唔着

mymuro 发表于 2009-12-2 01:39:37 | 显示全部楼层
不如买个硬盘抽取盒,我估计无几个人拿个3.5寸盘当移动硬盘挂

kwanyeung 发表于 2009-12-2 03:22:47 | 显示全部楼层
我個人覺得移動硬盤好D。。
( C' l! d1 A/ t
2 Q( W1 u$ \- `& C( b' F9 |( c始終覺得普通硬盤移動唔係太穩陣。。; H- B, u  Q  h: f  |! n  I
加上移動貴小小。。又幫你裝埋用得。。。

kevinchan 发表于 2009-12-2 08:14:17 | 显示全部楼层
不如买个硬盘抽取盒,我估计无几个人拿个3.5寸盘当移动硬盘挂8 c" W6 \4 V# y* Y! F
mymuro 发表于 2009-12-2 01:39
好难讲,咁就要睇下你嘅移动硬盘点用囖!如果经常带出带入,咁3.5的确麻烦啲!不过谂落2.5同3.5都唔係相差好远啫(体积),不过价格就相差好远囖(印象中係)。

ConvoyChan 发表于 2009-12-2 15:27:21 | 显示全部楼层
如果下面只有螺丝 就冇问题啦4 P/ u4 |* {: k9 c( ^3 m% m' x5 |
如果系饲服口 1两日就会坏 哩个系保证硬盘入边系无尘洁净环境既,撕烂就绝对5保修! k* P/ K# Q( Z  d
哩张贴纸产生既原因系因为硬盘先写资料再装配良品率太低 而装好之后用机械臂伸入去写资料就会好很多。。' a* X  P- v( U  M6 G! ^* B1 \) F
硬盘维修都靠渠啦
' F- ~. ^- B; o+ q$ Q* s$ K- ?+ J7 e9 M以前我整坏过一个迈拓既 就系因为个张纸。。。。。" q* Z. T* o6 ~$ n) m0 S
好采个阵冇甘多收藏

牛MoMo 发表于 2009-12-2 16:46:35 | 显示全部楼层
好难讲,咁就要睇下你嘅移动硬盘点用囖!如果经常带出带入,咁3.5的确麻烦啲!不过谂落2.5同3.5都唔係相差好远啫(体积),不过价格就相差好远囖(印象中係)。  k# E+ M0 Q( R9 v. \
kevinchan 发表于 2009-12-2 08:14

( Q0 V5 X! w$ h( k6 C' g) Q2 s$ P. M4 D4 F3 }! v
3.5英寸都喺我哋哩班發燒友先去買噶啦..當倉庫用~
+ V, g6 A, ~4 }# ~' f8 Y, N9 f  U2 K我宜家有兩個1T..~不過喺之前買嘅...~個陣1T性價比仲喺比1.5T高..~
6 d: _. z# D: `# E* y, C0 n, H估計過年再入手2個1.5T....